МЗ: 4 069 съобщения за странични реакции при поставени 4,4 млн. ваксини

Това представлява 0,092% от всички поставени дози
10 май 2022 14:15, Красимир Ангелов
39
МЗ: 4 069 съобщения за странични реакции при поставени 4,4 млн. ваксини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При приложени 4 383 741 дози ваксини срещу COVID-19 в страната към 3 май в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили общо 4 069 съобщения за постваксинални реакции, съобщават от МЗ.

Това представлява 0,092% от всички поставени дози.

Съобщенията за нежелани реакции по видове ваксини са: Spikevax – 428; Comirnaty – 1 151; Vaxzevria – 2 324; Janssen – 166.

Към 3 май при приложени общо 4 180 дози от педиатричните ваксини Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna) във възрастовата група от 5 до 11 г., вкл. в ИАЛ са постъпили 3 съобщения за нежелани лекарствени реакции. Това представлява 0,07% от всички приложени ваксини.

Към същата дата във възрастовата група от 12 до 17 г., вкл. са приложени общо 49 867 дози от ваксините Comirnaty и Spikevax. Постъпилите в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции са 14 – или 0,03% от всички приложени ваксини.

Най-често медицинските лица и гражданите са съобщавали за реакции, които са посочени в кратките характеристики на лекарствените продукти, като болка на мястото на убождане, грипоподобна симптоматика с температура, втрисане, отпадналост, болки в ставите и мускулите.

Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са относително леки по тежест, въпреки че предизвикват временен дискомфорт и/или неразположение, отчитат от здравното министерство.

Ваксините срещу COVID-19 остават най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, налагащо хоспитализация, и дългосрочни последици за здравето, заявяват още от МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз за ваксиниран починал не съм чул, ама за неваксинирани починали, бол!
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болка в ръката, главоболие, лека температура...съвсем нормално, все пак е ваксина, имунната система работи!
29
1
 
0
 
! Отговори
Няма оправия преди 1 година
До изчистването и на последното отроче на късния ренесанс н Соца в наща мила държава положението няма да се промени. Няма да се промени в нито един бранш и отрасъл, защото тези другрки и другари са се впили като суровата в задна седалка на Жигули, а вонята е ужасна. Всички държавни учреждения са окупирани от тези ***/хамелеони дори с партийни билети на ГРеб СДС или ДПС. Те си остават БКП(К)
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За последната година и половина в България починаха близо 80 хиляди човека в повече от годините преди епидемията, когато на година умираха по около 108 хиляди човека. Това са фактите.
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 цитирам "Колко и да бягате от истината, починаха 37 000 за две години от "леката настинка", включително и хора с в висок обществен профил." Сега отиди и виж статистиката на починалите преди въобще да има някакви ваксини, 2020-2021г. Процентът у нас е страшно висок в сравнение с други европейски държави. Та за съжаление у нас наистина умират много хора, но явно има други много съществени фактори за това, които са неудобни за ровене, огласяване и преодоляване. Нещо друго ни е много сбъркано!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка седмица излизат предварителни данни от НСИ за починалите по седмици. Къде е проблема?
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните 1-2 месеца починалите от Ковид рязко намаляха. Предполагам сега смъртността в България трябва да е намаляла с 200-300 човека на ден. Естествено съм сигурен съм, че не е така. Няма ли някой експерт да излезе и да ни информира колко по-малко хора умират дневно заради това, че Ковид вече не е причина за толкова смъртни случаи?
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи официално при 1 на всеки 1000 (грубо) има странична реакция, а съм чел в разни статии, че при ваксинация само около 1-2% от хората, при които има нежелани реакции, ги регистрират. Значи реално на всеки 10 до 20 ваксинирани е имало странични реакции. Леките не са проблем. Въпросът е колко от тези хора все още са живи, колко от тях са със сериозни странични реакции и колко ще имат такива в бъдеще. Естествено това не вярвам някога да ни го съобщят или със сигурност няма да е скоро.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успели да съобщят - 4069, да са живи и здрави! Търсим колко не са успели.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има печатна грешка- изтървани са две три нули.
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо за образуванията в панкреаса след РНК или медицинските списания си измислят случаи. Разбира се у нас ги записват болни от рак и толкова
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото кога отвориха портала за докладване на странични ефекти? Януари? Декември? А пострадалите преди това, които не са имали възможност да докладват???
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа да, покажете цифрити на 16 годишното дете, дето днес е ритнало камбаната докато спортува... ама то това е нормално... точно колкото и мистериозния хепатит.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия кой мислят, че лъжат??? ...Дори и тази "новина" е лъжа! Приравняват докладваните случаи към поставените дози, а трябва да се приравнят към набодените хора! Ако средно са по 2 дози на опитно свин.че, това прави 0.18% докладвани случаи. Според изследване, в щатите се докладват между 1 и 10% от реалния брой странични ефекти. В България сигурно е още по-зле, но нека използваме тези цифри. Тогава получаваме странични ефекти при между 1.8 и 18% от хората, които са се наболи! Ай честито!
17
2
 
28
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Тепърва ще се засилват страничните ефекти честито на печелившите ахахах
16
2
 
25
 
! Отговори
Jfjvjvjcjcjcjvjv преди 1 година
Първо е редно да се изчислят реакциите на брой хора а не на брой дози! Повечето ваксини са двудозови, а някои хора имат и трета доза! Това означава двойно по голям процент! Като сметнем и че поне 30% са фалшиво ваксинирани процента скача още! Да не забравяме също така, че много тежки странични реакции изобщо не са включени в статистиката от търговски и други съображения, така че картинката изобщо не е розовааа!
15
31
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Колкото и да не ви се иска, или да не ви стиска, действителността показва съвсем друго, дори и да не вярвате на статистиката. Колко и да бягате от истината, починаха 37 000 за две години от "леката настинка", включително и хора с в висок обществен профил. А това за "експерименталните препарати" са ви го набили в главата от недоброжелатели, които водят до едни и същи центрове. Но животното можеш да го заведеш до вода, ама не можеш да го накараш насила да пие. То си знае неговото.
14
0
 
17
 
! Отговори
Хбб преди 1 година
Не мен още ми пулсират краката и имам чувството че съм ги потопил в гореща вода.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 6 - "и Господ не може да ви гарантира живота, но от вас се иска да направите всичко, което е възможно да го запазите." -ИМЕННО! Примерно да не се инжектираме с експериментални препарати, чието приложение доказано води до ужасяващи и смъртоносни странични ефекти. Срещу болест, която е лека настинка, освен за много възрастни и много болни хора. А мой възрастен учител се набоде двудозово, сложи "бустер" през декември, и почина от КОВИД в края на януари. Ефективни и ефикасни.
12
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ахам.. ясно. Значи безопасно. Отивам сега до ваксинационната баничарка. Благодаря ви медии че заличихте антиваксарското в мен :D