Три сценария за развитие на COVID-19 до 2027 г.

Според експерти глобалната пандемия ще продължи още 5 г.
17 май 2022 22:49, Йоана Цонева
64
Три сценария за развитие на COVID-19 до 2027 г.
Снимка: БГНЕС

Експертите по обществено здраве предполагат, че глобалната пандемия ще продължи поне още пет години, но как ще се развие тази продължаваща криза, зависи в крайна сметка от нас.

В нов доклад на Международния научен съвет (МНС, ISC) - международна организация със седалище Париж, чиято цел е да обедини научните организации по света - са изложени три сценария, които биха могли да се случат до 2027 г. Докладът е изготвен от група от 20 експерти в областта на общественото здраве, вирусологията, икономиката, поведенческите науки, етиката и социологията.

Въпреки че коментарът им не е опит за предсказване на бъдещето, докладът помага да се стеснят и илюстрират някои от възможните действия, които светът може да предприеме, за да сведе до минимум въздействието на пандемията занапред, пише „Сайънс Алерт“.

През следващите години подобряването на разработването и разпространението на ваксини би могло да помогне на вируса SARS-CoV-2 да достигне ниски ендемични нива, като в повечето страни предаването на вируса е само ограничено и контролирано, предаде БГНЕС.

Първи сценарий

Ако процентът на хората, напълно ваксинирани срещу COVID-19, се увеличи от приблизително 61% от всички възрастни до над 80% в световен мащаб, може да се спаси животът на много хора и да се намали рискът от появата на нови варианти. На свой ред това би могло да доведе до ползи за психичното здраве, икономиката и устойчивото развитие.

Дори и при този оптимистичен сценарий коронавирусът няма да изчезне, но разпространението му ще стане много по-управляемо.

По всяка вероятност обаче не сме се насочили натам. В доклада на МНС се твърди, че досега правителствата са удължавали пандемията, като са се фокусирали върху национални стратегии вместо върху международно сътрудничество.

Сценарий две

Липсата на действия от наша страна досега вместо това предполага по-вероятен резултат - нивото на ваксинация в световен мащаб да е под 70%. Ако то не се повиши, новият коронавирус може да се превърне в ендемичен със сезонни вълни, които ще претоварят болниците в много държави и ще изискват "актуализирани ваксини и използване на антивирусни фармацевтични продукти".

До 2027 г., според доклада, най-вероятният сценарий е "изостряне на неравенствата в световен мащаб". Целите за устойчиво развитие на ООН ще бъдат отложени с едно десетилетие.

"Основните изводи обаче са много ясни. Дори острата фаза на пандемията да е към своя край в страните с високи нива на ваксинация, рисковете ще останат високи, докато много хора по света нямат достъп до ефективна ваксина", се казва в заключението на доклада. "Възможно е да се появят нови варианти, поради което бдителността и непрекъснатото разработване на ваксини и терапевтични средства остават от съществено значение. Няма област на политиката, която да не е засегната, и правителствата трябва да признаят, че безбройните последици от пандемията няма да бъдат преодолени бързо. Те не трябва да се преструват, че кризата е приключила само защото смъртността е намаляла. За много граждани предстоят дълги години на трудности и предизвикателства."

Уязвимите хора, като жените, децата и възрастните хора, ще бъдат най-силно засегнати. Междувременно държавите с ниски доходи ще се сблъскат с бъдещ срив на здравната система и нарастваща продоволствена несигурност.

Трети сценарий

Ако национализмът и популизмът продължат да се засилват, авторите на доклада се опасяват, че доверието между правителствата и между държавите и техните граждани ще продължи да се влошава, което ще намали потреблението на ваксини.

Те наричат този сценарий "пропуснато възстановяване". С нарастването на геополитическото напрежение протекционистките политики могат сериозно да попречат на глобалното сътрудничество. Точно обратното на това, което е необходимо за справяне с международна криза.

При този най-лош сценарий по-малко от 60% от световното население ще бъде напълно ваксинирано срещу COVID-19, а страните с ниски доходи все още ще имат ограничен достъп до първоначалните дози и антивирусните лекарства.

Още по темата
"В резултат на това COVID-19 остава до голяма степен неконтролиран, с тежки рецидиви в някои части на света", се казва в доклада.

Експертите твърдят, че за да се избегне разиграването на подобна мрачна реалност, правителствата трябва да си сътрудничат и да инвестират в системите за здравеопазване, да интегрират системите за научно консултиране и да се справят със задълбочаващото се неравенство в образованието и богатството.

Докладът на МНС призовава правителствата да устоят на изкушението да намалят целите в областта на климата в името на краткосрочна печалба.

Възможно е засилването на климатичните промени и разрушаването на околната среда само да направят бъдещите пандемии по-вероятни в дългосрочен план. А никой не иска да преживее това отново.

"Пандемията от COVID-19 показа стойността на международното научно сътрудничество, дори в условията на каскадни екологични рискове и геополитическо напрежение", казва Мами Мизутори, генерален секретар на ООН за намаляване на риска от бедствия. "Трябва да подновим усилията си за изграждане на многостранна система, която да се справя с неравенствата и същевременно да ни подготвя за следващата криза. Независимо дали става въпрос за друга пандемия, изменение на климата или конфликт, имаме възможност да се поучим от последните две години. Ако не го направим, целите за устойчиво развитие ще се изплъзнат от полезрението ни."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
3
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Художника от Австрия ще ви оправи медицински комунисти-глобалисти. Закриване на БАН и СЗО.
53
1
 
2
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Ковид мовид стара новина сега иде глад !Глад като преди 100 г.завършил с огромно човешко жертвоприношение за което са виновни единственно и само тогавашните политици/всички не само Хитлер/!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КО БЕШИ ТУЙ КОВИД ? Ся нали има война и ние пак сме на страната на Германия срещу Русия и пак ще плащаме голяма цена ???
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре написано сценарий с тази дума става ясно, че всичко върви по план и сценарий режисиран не толкова добре, но и към днешна дата върши работа на сценаристите и то много добра работа.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Три или тридесет хиляди, някой някаде нещо нещо бърка със сценария на 100% само стойте и гледайте.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЗО да провиснат по дърветата и вирОса приключва!
48
0
 
11
 
! Отговори
сайдер преди 1 година
Охоо, че си го и изчислили-още 5 годинки :D ЛОЛ
47
0
 
17
 
! Отговори
къв КОВИД? преди 1 година
Путин разбута американските био- лаборатории във Украйна и всичко секна!
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пети сценарий: Путин унищожава американските лаборатории в Еропа, а локалните ибрик.чии на патладжанение етиоп без медицинско образование, който стои на чело на СЗО се пандизят или бесят по места и няма повече ковид.
45
1
 
17
 
! Отговори
777 преди 1 година
Има и четвърти сценарии: Изкуствено подклаждане на пандемията, за да продължат да богатеят фармацевтичните компании. Те видяха, че започна да изчезва вируса и се уплашиха, че мангиза ще секне. Дано се пържат в казана во веки! Амин!
44
1
 
32
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ! преди 1 година
Нека позная, изследването е финансирано от..... Пфайзер?
43
0
 
17
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Като видяха че с войната в украйна няма да им се получи, западните "демократични производители на вируси". продължават своята освободителна война срещу човечеството(в частност славяни, християни и други религиозни общности, където семейството все още се цени). Девиза е разделяй и владей(разделяй семействата, за да овладееш душите на младите и да ги контролираш, чрез измамни материални дивиденти). Няма да им се получи--- планът на хората е това, което вършат, докато изпълняват плана на господ!!!
42
1
 
24
 
! Отговори
Джо Байдън преди 1 година
каза преди дни - Пандемията е Далеч от Свършила! на което Етиопското К0мунде управляващо Света като Шеф на СЗО, каза - Пандемията не може да Свърши в Една Държава, докато не Свърши във Всички Държави!! С други думи - Никога, достатъчно е Китай да казва, че КОВИДу върлува...
41
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
........."Дори острата фаза на пандемията да е към своя край в страните с високи нива на ваксинация, рисковете ще останат високи, докато много хора по света нямат достъп до ефективна ваксина"......... Острата фаза при нас, държава с много малко излъгани, беше по-лека и по-кратка отколкото при най-излъганите западноевроопейски държави!
40
0
 
42
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 1 година
"При този най-лош сценарий по-малко от 60% от световното население ще бъде напълно ваксинирано" НО КОЙ Е "НАПЪЛНО ВАКСИНИРАН"??? Когато след две инжекции се ръга трета, след третата - четвърта? Кога си "НАПЪЛНО" ваксиниран"? Не сме на пет години, спрете се с тези смехотворни манипулации! НИКОГА НЯМА ДА СТЕ НАПЪЛНО ВАКСИНИРАНИ! Такава е играта!
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има книги , научна литература, бъдещат аикономика ще се гради около Биоданните, ние се намираме в експериментални времена, биология и технологии ще става нещо ,коеот просто не можем да си представим, примерно извалидизират те и поле те оправят като ти присаждат робот да те движи, ето ти трансхуманизъм, ще се клонират органите ти и ще си с точки ,колкото си заслужил към системата, до тогава ще ти пускат интернет , за да ти функционират системите
38
0
 
8
 
! Отговори
Путин преди 1 година
пусна в Украйна Руският "Терминатор" - чудовищна сила; новата бронирана бойна машина на Русия от 2020, "Терминатор" вече е на бойното поле...
37
1
 
18
 
! Отговори
Плана Калерги преди 1 година
е в Последната си Фаза! Ликвидацията на Бялата Раса скоро ще Приключи и най-сетне БогоИзбраните ЮдеюСемити ще имат БезГранична Власт над НеЧистокръвните НискоИнтелигентни *** на Азия, Африка и Арабия!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За истината не се плаща, а хората издигат парите (хартийките) в култ в днешни дни,макар и скоро с тях нищо да не можеш да си купиш, купонна система се задаава може да тогава да просветне ама след дъжд качулка ще е работата
35
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама къде са всичките планини и тирове с трупове? Нали ако нямаше мерки България щеше да се превърне в морга? От както нема мерки от първи април не съм видял и 1 умрял до сега. Вие пак излъгахте и за това всички ви мразят и псуват и никой не ви вярва на нито една от глупостите, които публикувате и наричате новини