Три сценария за развитие на COVID-19 до 2027 г.

Според експерти глобалната пандемия ще продължи още 5 г.
17 май 2022 22:49, Йоана Цонева
64
Три сценария за развитие на COVID-19 до 2027 г.
Снимка: БГНЕС

Експертите по обществено здраве предполагат, че глобалната пандемия ще продължи поне още пет години, но как ще се развие тази продължаваща криза, зависи в крайна сметка от нас.

В нов доклад на Международния научен съвет (МНС, ISC) - международна организация със седалище Париж, чиято цел е да обедини научните организации по света - са изложени три сценария, които биха могли да се случат до 2027 г. Докладът е изготвен от група от 20 експерти в областта на общественото здраве, вирусологията, икономиката, поведенческите науки, етиката и социологията.

Въпреки че коментарът им не е опит за предсказване на бъдещето, докладът помага да се стеснят и илюстрират някои от възможните действия, които светът може да предприеме, за да сведе до минимум въздействието на пандемията занапред, пише „Сайънс Алерт“.

През следващите години подобряването на разработването и разпространението на ваксини би могло да помогне на вируса SARS-CoV-2 да достигне ниски ендемични нива, като в повечето страни предаването на вируса е само ограничено и контролирано, предаде БГНЕС.

Първи сценарий

Ако процентът на хората, напълно ваксинирани срещу COVID-19, се увеличи от приблизително 61% от всички възрастни до над 80% в световен мащаб, може да се спаси животът на много хора и да се намали рискът от появата на нови варианти. На свой ред това би могло да доведе до ползи за психичното здраве, икономиката и устойчивото развитие.

Дори и при този оптимистичен сценарий коронавирусът няма да изчезне, но разпространението му ще стане много по-управляемо.

По всяка вероятност обаче не сме се насочили натам. В доклада на МНС се твърди, че досега правителствата са удължавали пандемията, като са се фокусирали върху национални стратегии вместо върху международно сътрудничество.

Сценарий две

Липсата на действия от наша страна досега вместо това предполага по-вероятен резултат - нивото на ваксинация в световен мащаб да е под 70%. Ако то не се повиши, новият коронавирус може да се превърне в ендемичен със сезонни вълни, които ще претоварят болниците в много държави и ще изискват "актуализирани ваксини и използване на антивирусни фармацевтични продукти".

До 2027 г., според доклада, най-вероятният сценарий е "изостряне на неравенствата в световен мащаб". Целите за устойчиво развитие на ООН ще бъдат отложени с едно десетилетие.

"Основните изводи обаче са много ясни. Дори острата фаза на пандемията да е към своя край в страните с високи нива на ваксинация, рисковете ще останат високи, докато много хора по света нямат достъп до ефективна ваксина", се казва в заключението на доклада. "Възможно е да се появят нови варианти, поради което бдителността и непрекъснатото разработване на ваксини и терапевтични средства остават от съществено значение. Няма област на политиката, която да не е засегната, и правителствата трябва да признаят, че безбройните последици от пандемията няма да бъдат преодолени бързо. Те не трябва да се преструват, че кризата е приключила само защото смъртността е намаляла. За много граждани предстоят дълги години на трудности и предизвикателства."

Уязвимите хора, като жените, децата и възрастните хора, ще бъдат най-силно засегнати. Междувременно държавите с ниски доходи ще се сблъскат с бъдещ срив на здравната система и нарастваща продоволствена несигурност.

Трети сценарий

Ако национализмът и популизмът продължат да се засилват, авторите на доклада се опасяват, че доверието между правителствата и между държавите и техните граждани ще продължи да се влошава, което ще намали потреблението на ваксини.

Те наричат този сценарий "пропуснато възстановяване". С нарастването на геополитическото напрежение протекционистките политики могат сериозно да попречат на глобалното сътрудничество. Точно обратното на това, което е необходимо за справяне с международна криза.

При този най-лош сценарий по-малко от 60% от световното население ще бъде напълно ваксинирано срещу COVID-19, а страните с ниски доходи все още ще имат ограничен достъп до първоначалните дози и антивирусните лекарства.

Още по темата
"В резултат на това COVID-19 остава до голяма степен неконтролиран, с тежки рецидиви в някои части на света", се казва в доклада.

Експертите твърдят, че за да се избегне разиграването на подобна мрачна реалност, правителствата трябва да си сътрудничат и да инвестират в системите за здравеопазване, да интегрират системите за научно консултиране и да се справят със задълбочаващото се неравенство в образованието и богатството.

Докладът на МНС призовава правителствата да устоят на изкушението да намалят целите в областта на климата в името на краткосрочна печалба.

Възможно е засилването на климатичните промени и разрушаването на околната среда само да направят бъдещите пандемии по-вероятни в дългосрочен план. А никой не иска да преживее това отново.

"Пандемията от COVID-19 показа стойността на международното научно сътрудничество, дори в условията на каскадни екологични рискове и геополитическо напрежение", казва Мами Мизутори, генерален секретар на ООН за намаляване на риска от бедствия. "Трябва да подновим усилията си за изграждане на многостранна система, която да се справя с неравенствата и същевременно да ни подготвя за следващата криза. Независимо дали става въпрос за друга пандемия, изменение на климата или конфликт, имаме възможност да се поучим от последните две години. Ако не го направим, целите за устойчиво развитие ще се изплъзнат от полезрението ни."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
12
 
! Отговори
тези от ИКИТ преди 1 година
Тези географи и еколози от ИКИТ, заедно с децата на висшата партийна номенклатура, са като вампири. Не стига че нищо не правят, точат парите на данъкоплатеца, ами де дават и никой освен тях да прави. По-добре изхвърлете парите в коша, вместо да ги давате на тези там, само да пречат на хората да работят. И станат ли над 65 ги пенсионирайте. Няма нужда след 68 тези да стоят уж водели докторанти. Направо са вампири мръсни.
33
5
 
30
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
"Новата вълна" ще е до две седмици най-късно у нас - миналата седмица ни пръскаха денонощно. От 2 дена вече небето е чисто, явно сега летят електро-самолети, при които "конденза" изчезна. Между другото да му мислят набучените - масово започнаха да *** в Израел, Австралия и Нова Зенландия.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като обработят ония 555 000 страници от Федералната Агенция по Лекарства на Щатите, където ония са кандидаствали, всички ще се набоцкаме по 20 пъти, като видите какви бакии са правили и са ви инокулирарли с ***.
31
1
 
22
 
! Отговори
К0мунизъмът е Мъртъв преди 1 година
но КОВИДизъмът, това е Новият Световен Ред!
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цир-ка-джии !
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак повтарям: По-ефикасно средство срещу фалшиви вируси от къртенето на пейки НЯМА!
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кинжали и Сарми за ФАЩ и няма да има ковид!
27
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, вече ни готвят за още пет години с тия глупости. Айде, стига вече! Вече никой не ви вярва и не ви се връзва на приказките.
26
1
 
10
 
! Отговори
от БАН и ковида преди 1 година
Ха-ха. Познавам ги тези. По времето на ВАК никой от тях не можеше докторска да защити, нямаха импактни. Но при управлението на ГЕРБ този екип за три години получи получи всички титли: от доктор до професор. И интересно нито един от тях няма дори една импактна публикация и до днес.. Но професори и доценти. Ха-ха. Сигурно друг ще им го прави. Пък те ще си платят. Но да видим. И ФНИ налива в такива. Този фни е вреден за България.
25
2
 
37
 
! Отговори
123 преди 1 година
Наврете си ваксините отзад. Изчадия сатанински.
24
0
 
7
 
! Отговори
ФНИ преди 1 година
ФНИ е финансирал проект на ИКИТ- БАН за създаване на интелигентен 3D градски модел за проследяване на информация за хора, който може да бъде достъпен чрез приложение за смартфони, което е интегрирано с GNSS позициониране и геопространствена база данни за COVID-19.Изпълнителите на проекта: Проф. д-р Георги Желев2. Доц. д-р Лъчезар Филчев3. Доц. д-р Деян Гочев4. Доц. д-р Мария Димитрова5. Гл. ас. Пламен ТренчевПознавам ги всичките. Ха-ха.
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А и ония супер пазещите маски от лавката, ахахахахх. С тройна защита. Така ми казааа по телевизоро
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сценарий четири ,вкарване по затворите на Кунчев ,Сербезова и другите продажници,незабавно излизане он престъпната групировка СЗО. Заточение на Гебрейсус в родната му Етиопия там ще го посрещнат с хляб и сол много го обичат.И забрана на ковид отровите със закон
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маските сътворени в някое китайско мазе са хипер "спасяващи" и само те "пазят". За това може да си носите и кърпите по устите, деBiли. Ххахахахахахх
20
1
 
6
 
! Отговори
ще видим преди 1 година
До няма страшноникому неизвестни. Дано да създадат нещо полезно, но на тази възраст след пенсия - трудно.
19
1
 
18
 
! Отговори
Бате Сечко преди 1 година
*** И МАНИПУЛИРАНАТА СТАТИЯ! Вие срам нямате ли, бе ваща ......*** ковидарска... --? Искате да умрът стотици милиони от тези отрови на вашите госпоадари... Убийци!!!
18
0
 
8
 
! Отговори
няма страшно преди 1 година
ФНИ е финансирал проект на ИКИТ- БАН за създаване на интелигентен 3D градски модел за проследяване на информация за хора, който може да бъде достъпен чрез приложение за смартфони, което е интегрирано с GNSS позициониране и геопространствена база данни за COVID-19.Изпълнителите на проекта: Проф. д-р Георги Желев2. Доц. д-р Лъчезар Филчев3. Доц. д-р Деян Гочев4. Доц. д-р Мария Димитрова5. Гл. ас. Пламен ТренчевЩе чакаме резултата.
17
1
 
23
 
! Отговори
Скука преди 1 година
Тия в Азия видяха, че в Европа има яко война, стана им скучно и започнаха да правят магариите с масовия локдаун от ковид...
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kакви сценарии ве? Тия вируси да не би да си мислите , че може да ги контролирате с измислените си сценарии и всичо става както сте го планували? Някои хора се взеха много на зле а по-зле са тия където им вярват. Иначе били учени, тинтири минтири и се предсказват като врачки....Пхххахахах. Нумерологията ви показа как се развиват нещата в БГ. Eбахти бозата е тая статия
15
4
 
20
 
! Отговори
Спете Спокойто Деца преди 1 година
с Демокрацията и Свободота се Свърши! А за СССР ще Плачете с Крокодилски Сълзи, като Видите Лицето на Западната Диктатура, което вече 2 години лека по-лека се открива!!