Ще унищожи ли COVID-19 режима на Ким Чен Ун или ще го подсили?

Лидерът на Северна Корея може да се възползва от ситуацията
20 май 2022 20:03, Нели Христова
42
Ще унищожи ли COVID-19 режима на Ким Чен Ун или ще го подсили?
Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда е в голяма беда. Страната му обяви "експлозивно" огнище на COVID-19, съобщавайки за повече от 2 милиона случая на това, което нарича "треска" за малко повече от седмица след първия докладван случай.

В една до голяма степен неразвита и изолирана страна, с население от 25 милиона, където се смята, че по-голямата част от хората не са ваксинирани, това има потенциал да бъде хуманитарна катастрофа от такъв мащаб, който би застрашил властта на почти всяко правителство по света.

Но Пхенян не е като всяко друго правителство. Всъщност някои експерти казват, че вместо да отслаби Ким, епидемията може да го направи по-мощен - като му даде извинение да затегне хватката си.

Ким разполага с обширна пропагандна машина и способност да блокира външна информация, която може да му помогне да оформи разказа за тази криза в своя полза – точно както направиха неговите предшественици с глада от 90-те години, за който се смята, че е убил стотици хиляди севернокорейци. Тогава Пхенян представи проблемите си като "тежък поход", а като причина посочи наводненията и отчасти в американските санкции.

Ким вече показва признаци, че се опитва да управлява тази криза. Дори преди да бъде обявено огнището, той предупреждаваше своите служители да се подготвят за "още един, по-труден труден марш". Това изглежда е препратка към тежък недостиг на храна, пред който отново е изправена страната.

Анализаторите също са подозрителни относно момента, в който Пхенян е признал за огнището на COVID. Твърденията на страната, че там никога не е бил регистриран случай на коронавирус за две години, беше източник на широко разпространен скептицизъм, а някои експерти предполагат, че внезапната промяна на историята нарочно съвпаднала с посещението на региона на президента Джо Байдън, който трябваше да пристигне в Южна Корея в четвъртък вечерта местно време.

"Фактът, че Ким Чен Ун реши да излезе и да обяви публично тази здравна криза, е доста показателен", казва Лина Юн, старши изследовател в Корея в Human Rights Watch, пред CNN. "Това може да има политически елемент."

Това може да не е единственият начин Ким да гарантира, че Пхенян е начело на дневния ред, когато президентът се срещне с новия лидер на Юга Юн Сук Йол.

Разузнаването от Вашингтон предполага, че Ким планира или ядрен опит, или изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, което да съвпадне с посещението - оценка, споделена от Южна Корея, която е подготвила планове за отговор на потенциални "провокации" от Пхенян. Това би било в резон със скорошното поведение на Ким. Според Сеул, в същия ден, когато Северна Корея обяви избухването на епидемията от COVID-19, тя изстреля три балистични ракети с малък обсег във водите между Корейския полуостров и Япония.

Но има едно неизвестно: Дали проблемите на Ким с COVID ще го отклонят от подобна демонстрация на сила, или това ще го направи по-войнствен?

"Най-тежкото извънредно положение"

Докато Пхенян може да търси внимание, малцина биха предположили, че преувеличава степента на заразата. Всъщност доскоро липсата на официално съобщени случаи предизвикваше широко разпространен скептицизъм.

Официалният брой на смъртните случаи към четвъртък е 62, но експерти казват, че реалната цифра може да е много по-висока и вероятно ще нарасне.

Държавните медии съобщиха, че проби от някои пациенти показват, че те са заразени с варианта "Омикрон", чиято висока трансмисивност може да се окаже опустошителна за популация, която не само до голяма степен е неваксинирана, но - ако се вярва на официалните сведения - няма естествена имунитет от предишни инфекции.

Не е известно Северна Корея да е внасяла ваксини срещу коронавирус - въпреки че отговаря на условията за глобалната програма за споделяне на ваксини срещу COVID-19, Covax. Миналата година тя публично отхвърли офертата за близо три милиона дози китайски ваксини Sinovac.

В понеделник три севернокорейски товарни самолета излетяха до Китай и обратно, според представител на правителството на Южна Корея, запознат с въпроса. Не е известно какво са превозвали самолетите, но тяхното пътешествие дойде, след като Китай обеща да помогне на Северна Корея с огнището на COVID.

"Няма доказателства, които да показват, че Северна Корея има достъп до достатъчно ваксини, за да защити населението си от COVID-19", казва изследователят от Amnesty International за Източна Азия Борам Джанг. "С първата официална новина за огнище на COVID-19 в страната, продължаването по този път може да струва много животи и би било съзнателно пренебрегване на защитата на правото на здраве."

В отговор Ким изглежда необичайно готов да признае проблемите, пред които е изправена страната му, като обяви "най-тежкото извънредно положение" и издаде заповед да се затворят всички провинции и градове.

Но дали това ще предизвика гневът на народа срещу него изглежда малко вероятно за много експерти, като се има предвид способността на Ким да манипулира значителната пропагандна машина на държавата - стига да може да предотврати пряко въздействие на кризата върху управляващите елити в страната.

"Ако висшият елит започне да умира масово, това може да повдигне въпроса защо Северна Корея не е разпространила ваксините по-рано", обяснява Чад О'Карол, управляващ директор на базирания в Сеул NK News.

Откакто беше обявено огнището, наред с видеоклипове, които казват на хората какво да правят, ако проявят симптоми на COVID, държавната телевизия посвети много време на клипове на Ким, който инспектира епидемични командни центрове и аптеки - може би предназначени да покажат, че той контролира положението.

Тест на здравеопазването и лидерството на Ким

Въпреки това Юн от Human Rights Watch каза, че самият факт, че Пхенян публично признава кризата, предполага, че има "много сериозни опасения" относно огнището и потенциала за разпространението му.

"Северна Корея има неваксинирано население, което страда от хронично недохранване. Страната няма и лекарства за лечение на основните симптоми на COVID-19", обяснява Юн. "Северна Корея е много по-крехка от всяка друга страна, която познаваме."

Юн казва, че Северна Корея сега спешно се нуждае от чуждестранна помощ, по-специално ваксини и лекарства, и дори да приеме помощ - предложенията са пристигнали както от Юга, така и от Световната здравна организация - процесът на ваксинация вероятно ще бъде бавен, защото в страната липсва инфраструктурата за съхранение или транспортиране на ваксини.

"Тази криза ще изпита лидерството на Ким Чен Ун и ще създаде известна спешност за много креативно разказване на истории от севернокорейския пропаганден апарат", казва О'Карол от NK News.

Приоритет за държавните медии на Ким ще бъде да обяснят защо строгите ограничения на границите не успяха да задържат "Омикрон". О'Карол посочва, че тези блокирания не само са се провалили, но са били и движещ фактор за тежкия недостиг на храна, пред който е изправен народът, тъй като са предотвратили доставките на зърно и тор.

Една от възможностите за Ким би била да организира много публично шоу на смирение.

"Виждали сме Ким Чен Ун да плаче за жертвите на нацията в миналото - мисля, че това е нещото, което той може да направи, за да тушира ​​възмущението", на мнение е О'Карол. %Гражданите на Северна Корея определено са преминали през много. Първото нещо, което би могъл да направи, е наистина да се извини и да поеме някаква вина за това."

Междувременно, ако Ким наистина мисли за демонстрация на сила, която да съвпадне с посещението на Байдън, може би е добре да помисли за една от последните си демонстрации на сила.

О'Карол казва, че времето на избухването на епидемията в Северна Корея предполага, че причина е бил мащабният военен парад на Ким, проведен миналия месец, за да отбележи 90-ата годишнина от основаването на нейната армия.

Тълпи, наблюдаващи парада, празнуваха без маски за лице.

"Знаем, че долетяха граждани от цяла Северна Корея, за да присъстват и отпразнуват това събитие", казва той. "Това е идеалната паничка на Петри за разпространението на вируса, така че мисля, че този парад ще остане в историята като много лоша идея за Северна Корея."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21 Анонимен . . . К-19 унищожава световни икономики. Целта е богатите "орли" да са на власт. Света изчерпва ресурсите на планетата и трябва да се създава паника, стрес и хаус. Кой или кои печелят от това?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . КАКВО Е ХАУС? ВИД МУЗИКА? НЕГРАМОТНИЦИ КАКВО ВИ КВАЛИФИЦИРА ДА ПИШЕТЕ ЗА ДРУГИ ИМАЩИ ИНДУСТРИЯ РАКЕТИ ИЛИ УСПЕХИ В ЯДРЕНАТА ФИЗИКА БЕЗ ЧУЖДА ПОМОЩ! ПИШЕ СЕ ХАОООС С МНОГО ОООТА!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще останат само суперчовеците и ще им заплащаме огромни суми за чиста човешка ДРНК след време, когато нормалните човеци ще има три носни дупки, око на челото и за да ходят в тоалетна ще трябва да се преобличат!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те коли нямат. Лични автомобили в Северна Корея няма. Така че цената на петрола малко ги вълнува.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са толкова зомбирани, че каквото и да се случи, вярват на царя си. Зомбита. Нашите антиваксъри вярват ли на нещо и някого, освен на руските *** ? Не! Ами тогава?
23
2
 
2
 
! Отговори
Не че нещо преди 1 година
Изпитвам някакви подозрения, че 90% от севернокорейците си нямат дори и идея къде точно се намира територията българия. Че съществува дори. Ама ние си дуднем как било при тях, какъв Апокалипсис ги очаквал, пък умирали от глад. Само дето те за 30 години си удвоиха населението. Само дето според СЗО севернокорееца живее средно със 7 години по-дълго от българина. За СЗО говоря, не за тяхна организация. И да, не приемат емигранти /щото ще ме посъветвате да ида там/. Ами не ни искат.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз Ами като нищо може и да не съществува. Може само да е мираж-недостижима цел за Брюксел. Ден през ден се пишат статии за Северна Корея, може някой да се надява да ни хареса.
21
4
 
5
 
! Отговори
white star преди 1 година
Съществуването на режима ким зависи от две неща: русия и китай. Русия го създаде, китай го поддържа.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
К-19 унищожава световни икономики. Целта е богатите "орли" да са на власт. Света изчерпва ресурсите на планетата и трябва да се създава паника, стрес и хаус. Кой или кои печелят от това?
19
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Как ще го унищожи нещо което не съществува??
18
2
 
12
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Да почва да кърти пейките- най-ефикасният лек срещу фалшиви вируси.
17
2
 
4
 
! Отговори
А нещо за преди 1 година
режима в България!?
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значение има и след Ким ще дойде друг Ким за тази държава няма никаква надежда толкова е затворена и филтрирана че самите хора не знаят как се живее свободно
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вирусът няма никакъв шанс. Ким ще му пусне една ракета и го приключва.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ким има достатъчно мазнинка за да изкара ковида 5-6 пъти.
13
0
 
6
 
! Отговори
Хичо преди 1 година
Кво стана с българската ваксина за ковид?Тя пандемията свърши?
12
1
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Щом Ким е опрял до...Вируса,значи му се клатят...краката,като на наш Боко. Само...Вируса го...оправи да избута...мандата до края.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Внимавайте малко, писачите, не разбрах кои сте! Ще унищожи ли Ковид режима на Ким? Що се интересувате? Питам, защото според една конспиративна теория, Ковид е създаден за да се установи режим също като този в Северна Корея. Тъй че заглавието ви звучи по-скоро "Има ли шанс режимът да устои И НА Ковид". Този режим , който сте замисилили да установете в Европа, изглежда железен. Но само изглежда.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вирусът и войната подсилват управляващите.Ким ще извлече полза от вируса.Явно има политическа криза в северна корея и е прибегнал да вкара медиино ковид.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оказва се, че украинският грип разболява не само онези, срещу които е бил създаден. Иначе европейските "лидери" се правят, че не знаят с какво са се занимавали в US-биолабораториите, намиращи се къде ли не, но найвече в няколко бивши съветски републики.
8
3
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 година
Пак ли ти бре " Нелка"?-:((( Дали ще унищожи Строят му ,не знам честно! Но това което знам е,че унищожи икономиката на Цяла Европа! И чрез действията на Белгия, Германия и Холандия,под шапката на ,уж Нашият съюз,и в комшулъкаси под масата на ЕС с Америка.Европа отдавна се е устремила към дъното!-:( И още и още ще падаме уви! Съд за Ръководното "тяло" в Брюксел! Ръководени от лични амбиции,бъстардисаха Европа!-:(((