Проф. Аргирова: Нова вълна COVID-19 в началото на септември

Тя обаче няма да бъде толкова висока и страшна
26 май 2022 10:58, Елка Василева
80
Проф. Аргирова: Нова вълна COVID-19 в началото на септември
Снимка: архив, БГНЕС

"В началото на септември ще има нова вълна на коронавируса, но няма да бъде толкова висока и страшна. Намираме се в опашката на пандемията, очаква се спокоен период", заяви пред БНТ проф. Радка Аргирова, вирусолог, съветник на премиера по въпросите, свързани с пандемията.

Още по темата
По думите ѝ не се прекратява наблюдаването на генетичното развитие на вируса и неговите варианти.

"Следи се какво става в Южна Африка с два нови варианта. У нас и до момента доминира вариант ВА2 на Омикрона, сега наблюдаваме ВА4 и ВА5, които са установени още през декември в Южна Африка", допълни проф. Аргирова.

"Вчера се появи съобщението за открито лице с носителство на тези варианти и в Европа – в Ирландия. Смятаме, изчислявайки периодичността на разпространение на отделните варианти, че някъде в началото на септември у нас ще има вълна от ВА4 плюс ВА5. Тя обаче в никакъв случай няма да бъде нито толкова висока, нито толкова страшна, както досегашните", обеща вирусологът.

Над 200 постковидни синдрома са описани досега, на практика всеки орган може да бъде засегнат. Световната статистика показва, че между 10 и 12% от хората, прекарали инфекцията, се сблъсква с това. Голямото предизвикателство към здравната система ще е именно засягането на практика на всички органи,  предупреди проф. Аргирова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що плашиш хората уа? Ковид умря. Путин го уби! Има маймунска шарка.
61
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво като си го преболедувал? Може да си го "боледуваш" след 3 месеца пак.
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бабке ние вече го преболедувахме тоя Ковид. Аи стига плака а си сложи 6-та доза за успокоение.
59
3
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Викам, на който не му се сбъдне предсказанието- на кладата! Най вече тая вештица.'
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба Радка я е досърбяла дясната ръка на вземане на парса
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бягай да не те стигнат бабище
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба Мумия пак закъса за кинти ...
55
4
 
16
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Баба Радка е вече за мотел Рай :)))
54
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка кашлица и хрема, ковид, никога няма да свърши тая пандемия. А междудругото по някоя шарка, война, инфлация, затваряне, ограничаване на достъпа до храна, по примера на китайците.Чудничко ежедневие ни се задава. Благодарение и на тази професорка.
53
5
 
24
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Медицинска комунистка. И тази иска да станем като чайника айде няма нужда. Смърт на комунизма .
52
5
 
33
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Им има още вярващи в това безумие! Вчера, пред Кауфланд се обръщам и погледа ми попада не една леля, която в момента си сваля маската и що да видя?!? Маската и от вътрешната страна черна като хасвалта! Изводите оставям на вас! Приятен ден
51
3
 
18
 
! Отговори
До Изрожденците преди 1 година
Путин също ваксинира paята си насила! Само българите и румънците още са със всичкия си!
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно! Кои ще са сред първите заразени? Тая баба ще бъде ли една от първите заразени в тая предстояща вълна?
49
1
 
14
 
! Отговори
до 34 търсещ примери преди 1 година
Пост Ваксинните увреждания са започнали още от изпитанията например: 12 годишната доброволка Maddie de Garay Получава припадъци, трайни увреждания сега е в инвалиден стол, трябва да бъде хранена се с тръба и страда от необратимо увреждане на мозъка. За компанията Pfizer оценката на безопасността, предоставена от FDA само с единствен страничен ефект включена като страдаща от "болки в стомаха". Усложненията се цензорират но аз описах механизма, още капсида позволява проникване на иРНК навсякъде...
48
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако професорите в България са на това ниво както т.н. проф. Аргирова - сбогом на науката в България! Нова вълна ще има ако няма ваксинирани или преболедували т.е. беззащитни пред вируса! Голяма част от българите са срещнали, преболедували вируса особено Омикрона или са ваксинирани! Това се нарича базисна основа в имунологията! Тази жена или страда от загуба на паметта или няма никакво понятие от вирусология въпреки специализацията си! Знаем как се става професор в България!
47
1
 
23
 
! Отговори
Ама разбира се. преди 1 година
Без да съм вирусОлог, още от януари трепетно очаквам септември!А вече ноември-декември ковидО ще ни е най-малкият проблем!Надявах се поне лятото да ни оставят на мира, ноооо не би!Ай със здраве и усмихнат слъмчев ден.
46
3
 
11
 
! Отговори
ергенът преди 1 година
колко мило ! Стриноооо, забравила си Цинаризина да пиеш сабайлем . Оросяването е важно , ако и да нема мозък у таа глАва .
45
2
 
11
 
! Отговори
до 34 за примери преди 1 година
То усложненията започват от доброволците, още при изпитанията. Например 12-годишната Maddie de Garay Получава припадъци, трайни увреждания в инвалиден стол, трябва да бъде хранена се с тръба и страда от необратимо увреждане на мозъка. За компанията Pfizer оценката на безопасността, предоставена от FDA само с единствен страничен ефект включена като страдаща от "болки в стомаха". Така другарите от Шмайзер не гледайте, че ще видите.
44
1
 
25
 
! Отговори
Darth shadow преди 1 година
клоуните си подготвиха програмата с психотерора и ковид цирка и излизат на арената все същите жалки, смешни, нищожни имбицили..
43
3
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Бабо Радке,изчакай да наближи септември.Вземи си отпуска.