Проф. Аргирова: Нова вълна COVID-19 в началото на септември

Тя обаче няма да бъде толкова висока и страшна
26 май 2022 10:58, Елка Василева
80
Проф. Аргирова: Нова вълна COVID-19 в началото на септември
Снимка: архив, БГНЕС

"В началото на септември ще има нова вълна на коронавируса, но няма да бъде толкова висока и страшна. Намираме се в опашката на пандемията, очаква се спокоен период", заяви пред БНТ проф. Радка Аргирова, вирусолог, съветник на премиера по въпросите, свързани с пандемията.

Още по темата
По думите ѝ не се прекратява наблюдаването на генетичното развитие на вируса и неговите варианти.

"Следи се какво става в Южна Африка с два нови варианта. У нас и до момента доминира вариант ВА2 на Омикрона, сега наблюдаваме ВА4 и ВА5, които са установени още през декември в Южна Африка", допълни проф. Аргирова.

"Вчера се появи съобщението за открито лице с носителство на тези варианти и в Европа – в Ирландия. Смятаме, изчислявайки периодичността на разпространение на отделните варианти, че някъде в началото на септември у нас ще има вълна от ВА4 плюс ВА5. Тя обаче в никакъв случай няма да бъде нито толкова висока, нито толкова страшна, както досегашните", обеща вирусологът.

Над 200 постковидни синдрома са описани досега, на практика всеки орган може да бъде засегнат. Световната статистика показва, че между 10 и 12% от хората, прекарали инфекцията, се сблъсква с това. Голямото предизвикателство към здравната система ще е именно засягането на практика на всички органи,  предупреди проф. Аргирова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ваксиниран починал или с постковид не познавам. Затова пък имам над 20 починали познати, роднини и колеги, преди да дойдат ваксините.
41
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекото грипче повлече вълна от дълги болнични и осакатени животи, с неясна дългосрочна прогноза. Мангъра да плаща обезщетение на всички излъгани.
40
1
 
3
 
! Отговори
До 53 преди 1 година
Ако напиша рибамърсол ще стане ли? Да не излиза снимка на "трибунала"?
39
2
 
4
 
! Отговори
ссс преди 1 година
Мен ми е ясно.. още не излезли децата от детската градина за първи клас и вече има потреблско име и парола за онлайн обучение... освен ковид, ще маймунска шарка + ония хепатит, малко война и много инфлация между другото...
38
3
 
11
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 година
Добре како Радке, ще те послушаме.Иначе от дье толкоз вълни уа?!
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В опашката на така наречената пандемия, но в началото на международния съд за всичката вреда, която се направи на човечеството и която дълго време няма да се поправи.
36
4
 
17
 
! Отговори
Евгени преди 1 година
Дъртата продажна муцуна пак се изказа . Кой и вярва на тази шарлатанка ..?
35
5
 
3
 
! Отговори
Бай онзи преди 1 година
До трибунал. Абе само не ми е ясно, що не бяхте футболните агитки на протеста на 12.01 ? Нали уж ви плащат и сте възрожденци. Половината бяха от Варна организирани с автобуси. Къде бе, къде бяхте големите бабаити, сини, червени, жълти да щурмувате парламента тогава? Най важният протест в историята! Против дискриминационния сертификат и за изконните човешки права. А сега щял да убива. СМЯХ.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго си е врачка да ти каже всичко. Иначе се бях много притеснил.
33
2
 
8
 
! Отговори
Бай онзи преди 1 година
До трибунал. Викаш, ще става мазаляк. Дано само започнете от тая на снимката и бай Шиле, че като ви знам лви сте, пак ще изгърмят невинните.
32
7
 
5
 
! Отговори
Хахахааха преди 1 година
Какви са усложнениеята? При 100 процента ваксинирани живота става вечен? Не съм видял усложнение от ваксина. Не съм чул някой да е приет и лекуван. Трябва да има някаква повторяемост на уожнуниея - това няма сак да се скрие. Хората ще коментират. Такова неща няма. Но, всеки сам си преценя.
31
3
 
35
 
! Отговори
До 777 преди 1 година
Прав си, Мангъров излезе прав за всичко, а всички мишоци, които го хранеха и му се подиграваха накрая останаха прецакани с ваксина и бустери.
30
4
 
33
 
! Отговори
777 преди 1 година
Професори ,експерти, никой от вас не даде вярна прогноза за вируса. Само доц. Мангъров, който толкова плюехте, беше прав. Никакви мерки, маски и др, дивотии не помогнаха, докато не го преболедувахме почти всички. Така че не се изказвай повече бабче, защото явно си некомпетентна по въпроса.Аман от ,,експерти,,...... некадърници!
29
2
 
6
 
! Отговори
Бай онзи преди 1 година
До трибинал. Ох мамоо. И къде бяхте всички футболни агитки до сега? Ни вопъл, ни стон. Пък и да нямам преки впечатления от футболни агитки, да ти повярвам. Ама като познавам някои от кухнята и като знам кой и от къде ви дава пари да се организирате... Много моля. А ти преди Украйна, помниш ли какво стана в Казахстан? А сещаш ли се за колко време приключи?
28
20
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Аз усложнение от ваксина не съм видял. Никого не сме приели да лекуваме за каквото и да било усложнение. Айде дай примери?
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не я е срам. ЕС са купили милиарди дози от "елексира на живота" и търговския представител почва да ви обработва от далече.Да не идат зян,че как ще се оправдаят милиардите откадната народна пара.Тая пандемияспира и почва с щракване на пръсти по тяхно желание много странно за заразно заболяване.Чудя се има ли още хора които да вярват на тая простотияслед 2 години цирк!
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ега тоя Рептил си замине най-после още с вълната през Септември.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитата "Над 200 постковидни синдрома са описани досега, на практика всеки орган може да бъде засегнат. Световната статистика показва, че между 10 и 12% от хората, прекарали инфекцията, се сблъсква с това. Голямото предизвикателство към здравната система ще е именно засягането на практика на всички органи, предупреди проф. Аргирова."Другарко проф.Аргирова защо постваксиналните усложнения и увреждания са същите?Случайно нанокапсидите за иРНК да са проектирани за проникване във всеки орган?
24
1
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Абе каквото, такова. Те ще ми казват как и кога да мра. Няма пък, аз ще си мра когато искам. А тия органи бяха засегнати не от вируса, а от застоялия начин на живот, пропиването, затлъстяването и така нататък.
23
1
 
25
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Пандемия от настинки и грипоподобна симптоматика като застудее есента, без да съм професор ви го казвам.