Проф. Витанов: Заразата от COVID се свива, Сценарият "Синьо лято" е стабилен

Ковид кризата е смазана, смята математикът
28 май 2022 19:10, Красимир Ангелов
76
Проф. Витанов: Заразата от COVID се свива, Сценарият "Синьо лято" е стабилен

Сценарият "Синьо лято" по отношение на коронавируса е стабилен, обяви математикът проф. Николай Витанов в своя традиционен обзор на заразата във Facebook.

“Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение. Планът за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 58 дни”, отчита още математикът.

Ето какво написа проф. Витанов:

Проверка на ситуацията с пандемията днес

Още по темата
1. Сценарият "Синьо лято" е стабилен  - ден 12. Този сценарий е - караме си спокойно лято.  Цел -  да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.
2. Общата обстановка  - Модифицирания Омикрон не успява  да запали дифузното разпространение И така вече 58 дни.

Ковид-кризата е прегазена. Да видим с чисълца, каква е текущата обстановка.

3.   Базовото репродуктивно число  -   днес е 0.88. Под  1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. "Синьо лято"  е непоклатим, обхватът на заразата продължава да се свива.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар.

Да видим  няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение
За страната - 0.07
София-град - 0.11
Пловдив       - 0.05
Бургас          - 0.06
Варна          -  0.03
По южните граници
Благоевград - 0.07
Кърджали    -  0.06
Смолян         - 0.08
Хасково        - 0.03
Ямбол           - 0.04

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - никакви проблеми.  Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение. Планът за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 58 дни.
За сведение - индексите в още няколко области
Разград   -              0.03
Русе    -                  0.02
Силистра       -       0.05
Сливен        -          0.07
София-област  -    0.09

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден. Както виждате, проблеми няма.  Индексите са десетина, че и повече пъти под критичната стойност. Гледаме по морето - спокойно е. Синьото лято идва.  В Русе индексът е даже 50 пъти под критичната стойност. Ковид-кризата е смазана.

3. Проверка за препълненост на болниците.  Има ли препълнени болници? Няма.  Нещата са под контрол.   Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет. И продължава да спада.

4. Проверка за тотален локдаун. Къде го тоталния локдаун? Какво беше това тотален локдаун? Стягайте сезона по морето, лятото ще е спокойно.  Сценарий "Синьо лято"  е стабилен.

5. Проверка на смъртността. Знаете - целта беше броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Бройката на тези дни се увеличава и ще продължава да се увеличава. Но бавно

6. Заключение от проверката - и днес, 58 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Синьото лято" е стабилно, здравната система
се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига. Дифузното разпространение е угасено, жалките опити  на модифицираният Омикрон да го запали се провалят до един. И още ще се провалят. Обхвата на заразата се свива.  Прогноза - това ще продължи. Идва спокоен юни месец.

7.  Днес - картата на риска. Виждате, че обстановката е спокойна. Полека се успокоява и София-град, но има още врезе за влезе в най-ниската рискова зона. И това ще стане.
Сега за войната. Днес много накратко. Знаете, че на примера на тази война си отработвам технологиите за анализ и контрол на социални системи. Като страничен резултат от това са коментарите, които ви предоставям.

 Следва текущата обстановка.

1. Ежедневната проверка на офанзивите и контраофанзивите.

Руската офанзива.
Основна цел към момента - Донбас, критерий за успех - превземане на Краматорск. Критерият не е изпълнен. Не се очаква голям котел, но се очакват малки котлета. Котлето Северодонецк - Лисичанск се затвори с превземането на Лиман. Това се очакваше. Вътре е една украинска дивизия - по всеобщо признание - най-боеспособните части на украинската армия. Украинците изтърваха руския пробив при Попасная, а отгоре загубиха и Лиман. Не е добре работата за тая дивизия.  
Украинска контраофанзива.
Цел - спиране на руската офанзива в Донбас. Критерий - превземане на Изюм. Критерият не е изпълнен. Котлета няма. Критерий за успех на тази контраофанзива по отношение на Харковска област. Той е ясен - изтласкване на руската армия от територията на Украйна на територията на Русия. Нали така. Постигнато ли е това? Не.

Има едни селца, които украинската армия трябва да превземе, за да запишем успех за нея. Това са : Казачая Лопань, Цуповка, Терновая и Старица.  
Не се наблюдава напредък в тази контраофанзива. Целта - да се спре донбаското настъпление на руската армия не е постигната. Мащабна контраофанзива няма, което показва, че западната военна помощ е недостатъчна. Руснаците имат преимущество в Донбас.
Влошава се обстановката за украинската армия около Словянск. Украинските войски  западно от линията Лиман - Словянск може да попаднат в обкръжение и да се заформи поредното котле, ако не успеят да се изтеглят бързо към Краматорск.

Още по на юг съществени промени няма. Украинците държат фронта при Авдеевка и по-на юг при Гуляйполе.
Следователно, активната част от войната е при Лиман и Северодонецк. Очакванията за падане на Лиман се оправдаха. Очакваме жестоки сражение в следващите дни за Северодонецк.  

На юг нищо не помръдва. След като контраофанзивата при Харков спря, вероятно украинците готвят контраофанзива към Херсон, за да намалят натиска в Донбас. При липса на достатъчно тежко въоръжение обаче една такава контраофазива не се очаква да е успешна. Южноукраинските полета скоро ще станат кървавите полета на смъртта.
Украинските загуби в жива сила растат бързо. Писах вече - западната помощ е недостатъчна, за да се компенсират загубите в техника на украинската армия. Жива кланица си е да пращаш батальоните за териториална отбрана, въоръжени само с автомати и ръчни гранати срещу танкове, артилерия и самолети.

3. Пропагандната война.  Тук - без изменения. Във воюващите страни ситуацията е стабилна - народите са все още добре хванати в клещите на пропагандата. Този сценарий не се очаква да се промени. У нас - каквото си беше, това и си е  стабилен е сценарий на провалена проукраинска пропаганда. Как да се оправи това - съвети от ОНЯ ЧОВЕК (цитат от ОНЯ ЧОВЕК, ден 14-ти, не е Бисмарк)

... Медийната система иска привидно разнообразие, което да крие действителното еднообразие ....

Кратък коментар - ясен става друг аспект на науспеха на  проукраинската пропаганда в България: еднообразието.  
Нямаше разнообразие, даже и привидно. Нямаше и старание да се канализира пропагандата. Затова  атракторът на проукраинската пропаганда е набит в неподвижната точка на неефективността.

И накрая - малко от Бисмарк.

Ето днешния цитат от него

... Политиката е изкуството да се приспособяваш към обстоятелствата и да извличаш полза дори от това, което ти пречи....
Към това
Теорема на Витанов:  Добрият политик превръща кризите във възможности. Лошият политик превръща възможностите в кризи.

Повече няма да коментирам сега. Оставям да си мислите, кой каквото номери за добре.
Добре, стига за днес.  Предстои да видим какво ще има да става.  Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля.


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоа "математик" ако правеше матемачиески изчисления в даскало, щеше да преповтаря пърявви клас гугъл пъти
68
1
 
2
 
! Отговори
Дякона преди 1 месец
Защо трябва да се плаща от нашите данаци на подобни некадърни "математици"!? Загуба на пари ,ефирно време и излишно стресираме с безполезна информация!!!
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕГАТИ И гнилоч си мирише ми на канализация като те видя нарцисссссс.
66
0
 
8
 
! Отговори
До 69 хахах преди 1 месец
Щото сме ваксинирани с истински ваксини против шарка, с обезсилен вирус, със създаване на антитела и т.н., които ваксини са тествани с години преди да ги одобря, не като експерименталните препарати, тествани за 3-4 месеца с напълно нов метОд и одобрени за "безопасни".Тепърва ще ги видим колко са безопасни, опитните човешки мишки да му мислят. Хахахахахаха
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност най-мното ваксинирани с астра зенека има в България. Другите държави употребяват файзер и модерна. Обаче няма нито един случай на шарката в България. Е? Конспиратори? Как ще го обясните?
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво общо има?
63
1
 
4
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 1 месец
С Астра Зенека шарката е лека!
62
3
 
5
 
! Отговори
Като се сетя... преди 1 месец
Само като си помисля колко месеца му отне да започне да се къпе и ми стаа лошо
61
3
 
6
 
! Отговори
Господ Гледа! преди 1 месец
Господ Гледа, Витанка! Господ Гледа!
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствената ваксина с маймунски аденовирус е астра зенека. Обаче е аденовирус , а пък шарката е съвсем друго семейство вируси. И маймунската шарка е контактна зараза. А ковид е респираторна зараза. Както е при аденовирусите. Оцаме простия антиваксър- конспиратор не знае. Защото е неграмотен. И измисля поредната конспирация.
59
5
 
12
 
! Отговори
яаожгтнв преди 1 месец
Този жаден за внимание "физик" и комплексар пак ли изпълзя???
58
2
 
10
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 1 месец
В Европа, САЩ, Израел и Австралия няма маймуни. А там има маймунска шарка... и много, много ваксинирано срещу ковид население. Това съвпадение е случайно... нема да се плашите
57
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя пък от кога разбира от зарази.
56
8
 
3
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 1 месец
Смъртността от маймунска шарка е по-висока, отколкото от Ковид 19, но няма страшно. Маймунската шарка обаче протичала по-леко, най-много да ослепеете, но няма страшно... Това Сега Ни Казват От СЗО. ЗАЩО?
55
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя селляк се изказва по всички теми. От Ковид през войната в украйна до поскъпването на долара. Типичен бълггарак. проззд и нахален.
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добила Витанов кво още го викат да споделя гадаенето си на боб? Няма 1 нещо да е познал този ***. Всъщност Ванга е институция сравнена с него
53
3
 
17
 
! Отговори
AAA преди 1 месец
тая простотия Ковид още ли е актуално. мислех че '' професорът 'вече е безработен
52
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тотална отка-чалка,ама по от-качени са тези дето му дават гласност и го публикуват.А сега трийте коментара ми само това можете.
51
7
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Толкова ли затъпяхме, че даваме поле за изява на умствено компрометирани ора?
50
2
 
1
 
! Отговори
А преди 1 месец
А