Мистерията на COVID огнището в Северна Корея

Светът не знае нищо за хода на епидемията там
3 юни 2022 19:07, Нели Христова
25
Мистерията на COVID огнището в Северна Корея
Снимка: БГНЕС

Изминаха три седмици, откакто Северна Корея обяви първия си случай на COVID-19. Правителството твърди, че огнището е под контрол, но подробностите остават загадка.

Още по темата

BBC събра картина на ситуацията, разговори с хора, които са успели да се свържат с живеещите в Северна Корея, и чрез използване на публично достъпни ресурси.

Гласове в Северна Корея

Ким Хуанг-сун седеше сам в кухнята си в Сеул, когато телефонът му иззвъня. Беше китайски брокер с новините, които чакаше. Семейството му можеше да говори.

Изминаха 10 години, откакто Хуанг-сун избяга сам от Северна Корея. Двете му деца, внуците и 85-годишната му майка са все още там, а той е загубил надеждата някога да ги измъкне. Тези тайни телефонни обаждания са единствената комуникация, която има с тях. Хуанг-сун знае да не иска твърде много информация, в случай че ги подслушват. Той поддържа разговорите си кратки, никога повече от пет минути.

Два дни по-рано Северна Корея обяви първия си случай на коронавирус.

Данните, публикувани от правителството, в безпрецедентен ход, показват, че вирусът се е разпространил бързо във всяка провинция в страната.

"Казаха ми, че много хора са болни от треска", казва Хуанг-сун. "Имам предчувствие, че ситуацията е много лоша. Казаха, че всеки се разхожда и пита всеки, когото срещне, за лекарство. Всеки търси нещо, за да свали температурата си, но никой не може да намери лекарства."

Хуанг-сун не посмя да попита колко души умират. Ако бяха подслушани да говорят за смъртни случаи, това може да се разглежда като критика на правителството, а той се страхува, че семейството му може да бъде убито.

Досега около 15% от населението са се разболяли от "температура" по официални данни. Липсата на тестове означава, че така се описват случаите.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призна недостига на лекарства, като нареди на армията да разпредели запасите си.

Болниците и аптеките в Северна Корея не са имали лекарства от години, казва Хуанг-сун. Лекарите изписват рецепта и зависи от пациента да намери това, от което се нуждае и да го купи, или от някой, който продава директно от къщата си, или от местния пазар.

"Ако имате нужда от упойка за операция, трябва да отидете на пазара, за да я вземете и да я занесете в болницата", казва той. "Но сега дори продавачите на пазара нямат нищо. Правителството казва на населението да свари борови листа и вместо лекарства те пият сместа", обяснило семейството му. Държавните новини също препоръчват гаргара със солена вода за облекчаване на симптомите.

"Това се случва, когато нямат лекарства. Те преминават към традиционната медицина", казва д-р Наги Шафик, който работи за Unicef ​​в севернокорейските села от 2001 г. Когато бил там за последно през 2019 г., лекарствата вече се изчерпвали. "Имаше, но много, много малко", казва той.

Почти всички лекарства се внасят от Китай и последните две години на затваряне на границите спряха този внос.

Скоел Парк, от организацията Liberty в Северна Корея, помага на избягалите от Севера да се заселят в Южна. Тези, които са говорили със семейството си вкъщи, са му казали, че има недостиг на лекарства. "Това, което беше останало, беше изкупено, тласкайки цените до небесата", казва той.

Национален локдаун

Правителството разпореди национален локдаун в деня на обявяването на епидемията. Това предизвика загриженост, че хората, които не могат да получат храна, ще умрат от глад. Поне някои обаче изглежда са успели да напуснат домовете си, за да работят и да се занимават със земеделие.

Снимки, направени през границата в Южна Корея от уебсайта за наблюдение NK News, показват селскостопански работници в нивите в дните след налагането на блокирането.

Въпреки това, на места с висок процент на заразяване, включително столицата Пхенян, се съобщава, че хората са били затворени в домовете си.

Лий Санг Йонг управлява Daily NK, базиран в Сеул уебсайт, и има мрежа от източници в Северна Корея. В град Хиесан на китайската граница той казва, че на хората не е било позволено да напускат домовете си в продължение на 10 дни през май. Когато блокирането беше премахнато, според източника му, повече от дузина хора са открити припаднали в домовете си, отслабени от липса на храна.

Официални смъртни случаи в КНДР

Досега официално са съобщени само 70 смъртни случая. Това би поставило смъртността от COVID-19 в Северна Корея на 0,002% - най-ниската в света.

"За страна с лоша здравна система, където никой не е ваксиниран, тези бройки нямат логика", казва Мартин Уилямс, който проследява данните за платформата за анализ 38 North.

Той посочва още една странност. Смъртните случаи достигнаха връх, докато случаите все още се увеличаваха. "С COVID-19 знаем, че смъртните случаи обикновено следват инфекциите с две до три седмици. Така че знаем, че тези цифри са неверни, но не знаем защо."

Той обяснява, че освен погрешно отчитане на национално ниво, местните здравни служители може да не искат да признаят колко хора са починали, от страх да не бъдат наказани.

Международна помощ

През последната седмица броят на съобщените нови случаи намаля, като редакционна статия в държавния вестник на страната твърди, че властите са "потискали и контролирали разпространението на вируса".

UNICEF ​​казва, че техният местен персонал вече се е върнал в офиса си в Пхенян, след като са били освободени от локдауна.

На брифинг на Световната здравна организация в сряда служителят за спешни случаи д-р Майк Райън каза, че се опасява, че ситуацията "се влошава, а не се подобрява". Той твърди, че Северна Корея не им е предоставила достъп до своите данни, което прави "много трудно да се предостави правилен анализ на света". Той също така каза, че са предлагали няколко пъти да изпратят ваксини и помощ.

Вместо това Северна Корея изглежда тихо разчита на съседния си Китай за спасение.

Търговия между Китай и Северна Корея

Данните от китайските митници показват, че севернокорейският внос от Китай се е удвоил от март до април.

Въпреки че вносът нараства стабилно тази година след двегодишно затваряне на границата, през последните няколко месеца се наблюдава рязко увеличение на вносните медицински консумативи.

През април Северна Корея внесе 1000 "вентилатора" от Китай - първата партида от началото на пандемията, според китайските митнически данни. Терминът "вентилатор" в китайските данни може да се отнася и за други, по-малки видове машини за обработка на кислород.

От януари до април Северна Корея също закупува повече от девет милиона маски за лице. Нито едно от тези неща не е регистрирано в данните на китайските митници през предходните две години. Наблюдава се и увеличение на вноса на лекарства и ваксини.

Внос от Северна Корея

Според представител на правителството на Южна Корея, Северът е изпратил три товарни самолета в Китай, за да получат помощ на 17 май.

Сателитни снимки от 24 май показват три товарни самолета Air Koryo (държавната национална авиокомпания на Северна Корея) на летището в Пхенян, които съответстват на размерите на три самолета, наблюдавани на летището в Шенян в Китай няколко дни по-рано.

Отделно източник, с когото BBC разговаря, казва, че голяма пратка медицински консумативи е пристигнала по море в пристанище Нампо, южно от Пхенян, на 13 май.

Медията получава и сателитни изображения за 15 май. Те разкриват наличието на голям брой кораби в района на пристанището. Идентифицирането откъде са дошли и какво са носили обаче не е било възможно - тъй като на много от тях навигационните тракери са изключени.

Жителят на Сеул Ким Хуанг-сун не е чувал нищо от семейството си на север от първото телефонно обаждане.

След избухването на епидемията той казва, че е станало много по-трудно да се достигне до тях. Телефонните сигнали често се заглушават и когато той от време на време успява, разговорът често се прекъсва. Приятелите му изпитват същото.

Той е толкова разбит от притеснение какво може да се е случило с 85-годишната му майка в дните, откакто разговаряха, че вчера се изкачи на върха на местната планина и се помоли за нея. Това е всичко, което може да направи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** Христова от срам заради тези глупости които пише си е махнала снимката.
22
2
 
0
 
! Отговори
Литератор преди 1 година
До Додо - Думата "разболяли" е на място, но изразът - "разболяли от температура" не е. По тази причина "температура" е в кавички. При положение, че "са вдигнали температура", което означава, че "са се разболяли", някак си по-мога да го приема не като оксиморон.
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
там ли го пренесохте, кравари?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистическа пропаганда, просто като праз! "Справихме се! " Нямат дори прословутия аспирин. *** като мухи, но зомбирани и с вяра в другаря Ким.
19
1
 
1
 
! Отговори
Додо преди 1 година
До До Додо Кумееец
18
6
 
8
 
! Отговори
До Додо преди 1 година
Прости и на Нелито. Статията не е писана от нея, а е преписана от нея и преведена с гугъла. И кво пише вътре, няма значение. Важно е пропагандата да си върви.
17
6
 
7
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Heли, колко неграмотна трябва да си, колко ниско ниво на журналистика трябва да имаш, за да напишеш "разболяли"? Много си зле, честно. То вероятно и затова правиш това, което правиш, де!
16
5
 
5
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 1 година
Мистерията защо изключително леката настинка, с която НИ ПОБЪРКАХА, в Корея е изключително лека настинка и реагират като на такава? Ама какво правят корейците? МИСТЕРИЯ!
15
5
 
4
 
! Отговори
Maртин преди 1 година
Поне не ги тормозят с дозификати без действие. Може би по всякакви други начини, но не и по този! Нямало логика като никой не бил дозиран. Тия химии не пазят от нищо набиите си го в главите! Друг е въпроса колко вредят!
14
3
 
1
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Може в Северна Корея да са го изолирали, знае ли човек ...
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага прозрях, че статията е писана от оная, неграмотната. Още при първата употреба на деепричастие.
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако след ваксините и в Северна Корея започнат хипнотизирано да крещат "Слава Украине"?Хахаха
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуснали са им комари.Забелязахте ли,че новия щам азиатците го изкарват доста зле?Био тероризъм е това...
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мистерията на "мумията К-19 се завръща". Стига с тоя филм, вече го играхме!
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно и в Северна Корея има хора знаещи за пландемията.Спомням си че по време на пландемията в България от министерството на истинината пренаписаха учебниците и според новите учелници стаден имунитет се изгражда само с ваксини.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я да видим, значи лиричният герой разговаря по телефона с 85 годишната му майка, която поради липса на лекарства се лекува с "народна медицина". Леле... биг фарма и глобалистите газ пикаят, че не могат да пробутат на тези хорица техните бо.кл.уци и да превърнат всички над 40 в техни абонати! Та всеки сам да си прави изводите!
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Севернокорейците се гаврят с американците, искаха театрална постановка и си я получиха
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пратете им марешки да разкрие мистерията, той има костюм за химическа защита.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия щаб нямат ли да разкрие мистерията за нула време.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още не съм чул дали са изкъртили пейките в оазиса на комунизма