Омикрон е най-лекият вариант на коронавируса

При него е по-малка вероятността за дълъг COVID-19
17 юни 2022 23:00, Йоана Цонева
35
Омикрон е най-лекият вариант на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Омикрон по-рядко причинява дълъг COVID-19 от предишните варианти на коронавирус, показва първото рецензирано проучване по рода си в Обединеното кралство, съобщи Ройтерс.

Изследователи от Кралския колеж в Лондон установиха, че вероятността за развитие на дълъг COVID-19 след заразяване са били с 20 до 50 % по-ниски по време на вълната от Омикрон в Обединеното кралство в сравнение с разпространяването на Делта. Тази стойност варира в зависимост от възрастта на пациента и времето на последната му ваксинация.

Дългият COVID-19, който включва продължителни симптоми, вариращи от умора до "мозъчна мъгла", може да бъде изтощителен и да продължи седмици или месеци. Все повече се признава за проблем на общественото здраве и изследователите се опитват да разберат дали Омикрон представлява толкова голям риск от продължителен COVID-19, колкото предишните доминантни варианти.

Изследването на Кралския колеж се смята за първото академично изследване, което показва, че Oмикрон не представлява толкова голям риск за дълъг COVID-19, но това не означава, че броят на пациентите с дълъг COVID-19 е намалял, заяви екипът.

Още по темата
Въпреки че рискът от дълъг коронавирус е бил по-нисък по време на Oмикрон, още хора са били заразени, така че абсолютният брой на страдащите сега е по-голям.

Водещият изследовател д-р Клеър Стивс отбеляза, че това е „добра новина“, но призова да не престават грижите в случай на дълъг COVID-19.

Службата за национална статистика на Обединеното кралство заяви през май, че 438 000 души страдат от дълъг COVID-19, като инфекцията с Омикрон представлява 24%. Здравните власти заявиха, че рискът от продължителни симптоми след заразяване с Oмикрон е по-нисък, отколкото при Делта, но само при хората, получили двойна ваксинация.

Изследването показва, че 4,5 % от изследваните 56 003 души по време на пика на Омикрон, декември 2021 г. - март 2022 г., съобщават за продължителен COVID-19. По време на вълната от коронавирус през юни-ноември 2021 г. 10,8% от 41 361 души са имали продължителни симптоми.

Въпреки че проучването, публикувано в списание „Лансет“, сравнява Делта и Омикрон, д-р Стивс заяви, че предишната работа не е показала съществена разлика в риска от дълъг КОВИД между другите варианти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно е да се определи Омикрон като по-лек вариант заради ваксинирането. Ваксинираните изкарват много по-леко заразяването с вируса и последиците от него.
32
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вируса си заминава. 30 000 си заминаха, като сравним статистиките на ваксинираните държави и нашата е очевадно че смъртността у нас е много по-висока. Изводите всеки може да си направи. Хубавото е че вирусчето е отслабило и изчезва и с пропаганда или без, няма да губим повече родители и роднини заради някакъв си вирус.
31
2
 
3
 
! Отговори
Coronaviridae преди 1 година
До 25: Четеш и разпространяваш пълни глупости. Корона вирус който толкова се е изменил, че вече не прилича на корона вирус. Все едно да кажа, че ти толкова си се изменил, че вече не приличаш на човек. Да може и да не си копие на майка си ама чак пък да мязаш на амеба. Колко действат ваксините срещу Омикрон е друг въпрос.
30
1
 
4
 
! Отговори
ДА СКРИЯТ за 75г.? преди 1 година
ДА СКРИЯТ за 75г.? 50 000 документа на Файзер, за които FDA (Агенциата за контрола на храните и лекарствата в САЩ), желаеше засекретяване за 75 години, но губи дело в съда. Д-р Наоми Улф публикува резюме от документите: 1.фактът Пфайзер и FDA са знаели до декември 2020 г., че иРНК ваксините не работят че те много бързо "намаляват ефикасността" и представляват "неуспех на ваксините;"2.Още през май 2021г.Пфайзер разбира, че сърцата на 35 непълнолетни са били увредени, седмица след инжектирането на иРНК."
29
3
 
6
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 1 година
С бустер е по 2 месеца с тръба в устата, цяло удоволствие! Много леко го карах, аз мисля че ваксината ме спаси!
28
2
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Не спим и сме 100% от българите. А ти се спасявай, щото си един единствен.
27
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проруски пропагандни *** сън не спят, да драскат срещу ваксините. Айде , напъвайте се под статиите за войната!
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма вече шарани, нямааа...
25
4
 
3
 
! Отговори
новия световен ред преди 1 година
Десет правила на Ерата на Разума. Това са теми, които са свързани с новия световен ред, включително масова депопулация, единно световно правителство, въвеждането на нова религия и други. Например: 1.Поддържайте човечеството под 500 000 000 в постоянен баланс с природата. 10.Не бъдете рак на земята Оставете място за природата Оставете място за природата. Гранитният паметник е открит на 22 март 1980 г. в графство Елбърт, Джорджия, в САЩ.
24
4
 
10
 
! Отговори
Търчим за ваксина преди 1 година
Психоваксинираните изобщо няма да харесат това. Друго изследване пък показало, че "ваксините" изобщо не са ефективни срещу "варианта омнимикрон", защото били създадени да противодействат на първоначалния "вариант", а вирусът дотолкова бил мутирал оттогава, че вече даже и не приличал на коронавирус. Единственото действие на "ваксините" понастоящем е да оказват пагубно въздействие върху имунитета на реципиентите.
23
4
 
12
 
! Отговори
Vlady преди 1 година
Дълъг ковид е частен случай на отдавна известното заболяване хроничен шлангит и се лекува ефективно с руския препарат пожопин или с разработената в Сингапур терапия с пръчка от ратан. Има и финансови методи за лечение.
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшиви вируси нямат почва у нас.
21
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Набодените за ЗС вече разбраха гаврата. Съжаляват, но късно е либе за китка. Умните не се подадохме на пропагандата.
20
8
 
22
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Медицинските комунисти продължават трета година да ни тормозят.На есен пак ще се опитат да направят нещо,но този път ще срещнат сериозна съпротива. Лонг ковид,монг ковид,локдаун, новото ненормално и т.н.
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дълъг кромид а? Така ли му викат....Ясно. ПовЕрвах ви.
18
9
 
18
 
! Отговори
мда преди 1 година
Цирка свърши. Няма бaлъци да се бодът вече.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Охооо, веднага минуса. Не се издавай, че си назначен да трролиш. Наистина са направили грешка, назначавайки мЪлоумник.
16
7
 
10
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Не се ли умири бе трроле?! Не разбра ли, че всичко свърши...Много си т.п.
15
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лек, лек ама те събаря и гази като товарен влак. Карах го и знам!
14
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората в България са толкова изнервени от смазаните им от псевдо мерки бизнеси, че ако наесен започне натиск за нови ограничения, очаквам кървав линч на ковид фашистите! В Европа може и да ги търпят повече, но тук ще е чудо.