От понеделник поставят втората бустерна доза срещу COVID-19

За нея също ще се издава сертификат
74
От понеделник поставят втората бустерна доза срещу COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От понеделник в пунктовете за ваксинация на регионалните здравни инспекции се поставя втора бустерна доза срещу COVID-19. Имунизация може да се прави и в кабинетите на личните лекари. За тази доза също ще бъде издаван сертификат, който ще е идентичен с този за поставена първа бустерна доза. На него ще пише 4/4.
Втората бустерна доза от ваксините Министерството на здравеопазването препоръчва на лица над 18 г., като препаратът може да се постави най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

„Хора, които се нуждаят от допълнителна защита, това са най-вече хора с увредена имунна система, или хора, които са по някаква причина в тежко състояние след онкологично лечение, след имуносупресивна терапия, хора, които контактуват професионално често с вируса. Това са най-вече здравни работници”, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред Нова телевизия

Специалистите са категорични, че няма групи от населението, за които ваксината не е препоръчителна. Смятат, че ще защити хората при появата на нови варианти или нов щам.

Докога ще се налага обаче да поставяме нови и нови  бустерни дози?

„Това е същественият въпрос и никой не може да отговори на него. Ако някой може, сигурно ще кандидатства за Нобелова награда”, заяви Кунчев.

Зависело от поведението и вируса в следващите месеци. А той, оказва се, настъпва сериозно в началото на туристическия сезон. Заради по-близките контакти и отслабване на мерките броят на заболелите растял. Първо наблюдавали Германия.

„След това се пренесе в Източна Европа, най-вече Гърция. Нивото на положителни проби в Гърция е обезпокоително високо, в някои райони то достига 40-45% от всички изследвани”, обясни доц. Кунчев.  
Хотелиерите по морето заявяват, че са готови да реагират в случай на гост със симптоми за вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: ваксинакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Ху кеърс преди 1 година
Ехаа браво супер ще има ли томболи,награди примерно втора доза и безплатен чадър за златни пясъци за 7 дни УаУ вие сте страхотни.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иде нова ВЪЛНА - пази се народе - на всеки да се раздеде сърф за да мой да я яхнеме
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58 прощава бе. Вече 2 пъти ;)
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това наистина са най-големите ***, които си сложат и това!! Кой каквото си направи..
55
1
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Рязко спадна интереса към сертифицираните отрови. Ама така е, 95% поне от сега болните са набодени. На повечето им е дошъл акъла. А гламавите от МЗ още сертифицират, продажници! Но им се видя краят, затова вият на умряло. Дано получат, каквото заслужават
54
19
 
4
 
! Отговори
не виждам старите преди 1 година
антиИдиотЕ.......гушнали са розите, вируЗчето НЕ прощава.
53
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Втора? Не сте и на пета доза вече, ве третополови ваксажийчета?
52
1
 
8
 
! Отговори
666 преди 1 година
Краят на играта - План за световно поробване "Ние ще имаме Световно правителство, независимо дали ви харесва или не, чрез завоюване или по взаимно съгласие." Джеймс Уолбърг ред Съвета по външните работи, 17 февруари 1950 г. Групата Билдерберг по-късно признава, че мисията им е била създаването на Европейския съюз (ЕС). След създаването на ЕС под прикритието на търговски споразумения, ще бъдат създадени и Азиатски съюз и Северноамерикански съюз. Трите супер държави формират ядрото на глобалното правителство, докато ООН ще служи за световен регулатор и изпълнителна власт за района на Третия свят
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са много назадека бре. Язе вече си турих седмата буФтерна. Напрао летим кат хИлИкоптЪр.
50
1
 
18
 
! Отговори
7 преди 1 година
Ахааааа! Значи Пландемията настъпва! Значи войната ще приключи скоро!
49
3
 
17
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
До 47 120к българи бяха убити в болниците за 2 години. Това е истината. Другата истина е, че до 2-3 години на хората ще им се изясни за слъчевия минимум, липсата на реколта и библейския глад който предстои. За да няма бунтове, безредици и за да не се разруши света, всички окабелени чрез инжекции ще бъдат изключени през антените. Конспирации-монспирации, можете да квичите всякакъв вид пропаганда, но в момента се провежда теста кой ще живее и кой ще си ходи. Всеки прави избор - вакса или не.
48
0
 
23
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Дали ще има поне 10 наивника в цялата държава?
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки със самосъзнание на двуного от ферма, да ходи на опашката пред ветеринарните кабинети. Фермерите нямат нужда от вас. Затова са ви организирали въртележката. При всяко завъртане отпадат още и още доверчиви индивиди. Един миг невнимание цял живот - мъртъв.
46
26
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Шестата вълна у нас е вече факт. Рисковите групи и тези с ваксина/преболедуване от преди повече от 6 месеца, да отидат за бустер.
45
35
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
120 000 българи умряха от ковид за 2 години, защото нямаха ваксинация. И ако първите 10 000 починаха, защото нямаше ваксини, то останалите починаха, защото бяха излъгани и подплашени от неграмотни, но кръвожадни антиваксъри.
44
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хиляди хора умряха от тези отрови ,няма ли кой да подведе под съд тези предатели?
43
5
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
До 44 Толкова си тъъб. Това е предизборна кампания против тия дето ти плащат ,и ако защитаваш тия отрови ,няма да има кой да ти плаща IQ80 moron.
42
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я да видим, един или двама нискочели антиваксъри са натраскали *** коментари тук? По колко копейки ви плащат, та ще си счупите пръстите да пишете под различни никове?
41
5
 
18
 
! Отговори
Джамбазки преди 1 година
Много се забавиха! Сега трябваше да сме вече на петата игла! Аз лично вече съм шестата - кожена!
40
4
 
25
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
Вече се набодох ,нямам търпение за следващата игла. Чувствам се по-жив след всяко убождане