Пикът на лятната вълна на COVID-19 у нас се очаква през август

Ива Христова: След това около месец и половина ще е нужен отново стойностите да паднат
6 юли 2022 09:00, Елка Василева
97
Пикът на лятната вълна на COVID-19 у нас се очаква през август
Снимка: архив, БГНЕС

 Теоретично пикът на лятната вълна на коронавируса в България се очаква през август. След това около месец и половина ще е нужен отново стойностите да паднат.

Още по темата
Това прогнозира пред bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Още в средата на юни в Европа се отчиташе заболяемост над 920 на 100 000 на 14-дневна база. Към момента вече гони 1000. При нас все още тя е около 100. На фона на това има единични страни като Гърция, които са с доста по-висока заболяемост“, коментира Христова.

По думите ѝ хубавото е, че този пети подвариант на варианта „Омикрон“ си запазва способността да предизвика не толкова тежки заболявания.

Проф. Христова каза още, че няма съществено натоварване на здравната система в Западна Европа, така че това не се очаква и за нашата страна. Заболяването минава по-леко. За това помага и натрупаният ни имунитет.

„Когато заболяемостта се покачи, дори хора, които сега казват, че е рано и няма нужда да се слагат маски, също ще ги сложат, защото не е разумно да се разболеем точно сега в сезона на отпуските“, смята проф. Христова.

Симптомите са свързани с повишена температура около 37,5 до 38,5. Боледуването може да мине и със стомашно-чревни проблеми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
17
 
! Отговори
до 12 милиарда ЛЪЖА преди 1 година
Това е комерсиална тайна но са около 2 милиарда върху 1 милиард човека. Нарочно се крие точното количество за да не се изчисли реалната неефективност. Иначе твоята ЛЪЖА включва всички поставени дози за цялата история на ваксинацията. Ако няма лъжи защо Файзер поискаха съдебно да засекретят документите си за 75 години.Но американския съд ги задължи да ги публикуват и вече са наличн
51
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни стига жестоката инфлация, .40% тното увеличение на парното, безумните цени на храни и горива,но трябва и да ни тероризират със страх да не ни наложат пак *** си мерки.*** са малцина тях не гимисля,тях природата ги е наказала повече от медийната пропаганда
50
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цирка се опитва да разпъне шатрата си пак. Няма обаче зрители.
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E август ще е, ако се говори за избори през септември - безспорно август. Ако не ще променим прогнозите до седмица-две за пик през октомври, ако изборите се отложат за ноември.
48
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече са поставени над 12 милиарди дози ваксина по света и няма нищо обезпокоително
47
2
 
12
 
! Отговори
иРНК рискове преди 1 година
"Age and sex-specific risks of myocarditis and pericarditis following Covid-19 messenger RNA vaccines"-Възрастово и половоспецифични рискове от миокардит и перикардит след ваксини Covid-19 mRNA- показва колко неточно е твърдението за всеобща полза. Проучването установява повишен риск от миоперикардит първите 7 дни след ваксинацията с иРНК както при мъжете, така и при жените, който е особено висок при мъжете на възраст 18-24 години, по-голям от риска за хоспитализация с ковид инфекция.
46
2
 
23
 
! Отговори
гочо преди 1 година
Др. Менгеле има само да мечтае за нещата, които съвременните "медици" постигнаха. Чак такива експерименти не си е позволявал да прави, защото не са знаели колко е готино да си играеш с ДНК-то. И то с милиарди доброволци, мислещи че ги спасяват.
45
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ни натресоха Ковид-19 като го пуснаха в Китай и пак САЩ ни натресе случващото с в Украйна. Ако нещо се случи, САЩ бързо ще ни изостави.
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не стане с пика през август уволнение, защото ще ни мъчи всеки месец с измислени неща!
43
4
 
11
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
в свой Анализ Експертите от "Nomura" - само Държавите Наложили Санкции на Русия - са в Рецесия и през следващите 12 месеца ги чака тежка икономическа криза! Ей, за това - ви връщат КОВИД, ако не е ясно!! единствените държави с влошаваща се икономика - ЕС, САЩ, Канада, Австралия и ВеликоБритания - останалите си Свиркат! Китайските Компании - с Удвояване на Продажбите си, заради Руският Пазар...
42
3
 
30
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Тази, дето смени проф. Шмешнико(Кантарджиев) всъщност казва следното, фирмите производителки на ваксини имат залежала стока, която е пред разваляне и поради тая причина е нужна спешна ваксинация за непослушните нации, като нашата например.
41
1
 
15
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Явно пак ще се наложи да гласуваме, пък било то и с отвращение.
40
2
 
22
 
! Отговори
Случайност преди 1 година
Русия и Путин Превзеха Налъно Луганск и веднага и КОВИД се завръща! вече трябва да се измести вниманието от Украйна, защото Русия - печели и то жестоко!!
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И още нещо - не може да вярвате на статистика, която се позовава на ПСР тестове. Те бяха премахнати в редица страни, заради това, че ловят всякакви инфекции. Явно и нашето министерство няма желание
38
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само баламите вярват още в измисления циониски ковид струващ милиарди.
37
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната вълна на неваксинираните.
36
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пикът идва точно при нациите с високо ниво на ваксинация. Още 1 доказателство, че ваксаните се заразяват първи, заради разчовърканта им имунна система, и ваксаните влачат и пълнят статистики, кабинети и т.н. То не е трудно да се прозре вече измамата, ама слушайте си ги, бийте си течностите щом така смятате за добре.
35
2
 
23
 
! Отговори
??? преди 1 година
В Португалия пикът бе достигнат за 32 дни, в Германия за 35 дни. В България новата вълна започна преди около 20 дни. Защо пикът да е през август, а не в края на юли?! Заради по-малкото ваксинирани ли?
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
наесен с ко ша на тормозите - с Война или с Ковид - хайде спрете се на едно нещо - не да ги редувата докато ни се замаят главите и полудееме
33
3
 
21
 
! Отговори
От с.Паничери преди 1 година
Докторите и "медийте" се бяха спаружили за няколко месеца, през които любимата им играчка ковида, стана неактуална, сега се опитват пак да разпалят огъня. Не е само до интерес работата, има и фашизоидност в цялото нещо, много пъти, още преди ковид съм казвал, че ако се установи фащистки режим, лидерът му ще е лекар.