Пикът на лятната вълна на COVID-19 у нас се очаква през август

Ива Христова: След това около месец и половина ще е нужен отново стойностите да паднат
6 юли 2022 09:00, Елка Василева
97
Пикът на лятната вълна на COVID-19 у нас се очаква през август
Снимка: архив, БГНЕС

 Теоретично пикът на лятната вълна на коронавируса в България се очаква през август. След това около месец и половина ще е нужен отново стойностите да паднат.

Още по темата
Това прогнозира пред bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Още в средата на юни в Европа се отчиташе заболяемост над 920 на 100 000 на 14-дневна база. Към момента вече гони 1000. При нас все още тя е около 100. На фона на това има единични страни като Гърция, които са с доста по-висока заболяемост“, коментира Христова.

По думите ѝ хубавото е, че този пети подвариант на варианта „Омикрон“ си запазва способността да предизвика не толкова тежки заболявания.

Проф. Христова каза още, че няма съществено натоварване на здравната система в Западна Европа, така че това не се очаква и за нашата страна. Заболяването минава по-леко. За това помага и натрупаният ни имунитет.

„Когато заболяемостта се покачи, дори хора, които сега казват, че е рано и няма нужда да се слагат маски, също ще ги сложат, защото не е разумно да се разболеем точно сега в сезона на отпуските“, смята проф. Христова.

Симптомите са свързани с повишена температура около 37,5 до 38,5. Боледуването може да мине и със стомашно-чревни проблеми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, очакваше се, в Отава, Холандия и САЩ има твърде много протести по улиците и пак се заговори за короната. Изчаква се хората да си дадат парите за летни почивки до средата на Август (уж щото борим рецесията - в Европа и С.Америка, търговията е спаднала с 60% за последното тремесечие) и отново локдауни. На мушка е малкия и среден бизнес защото за корпорациите и хората близки до тях не е изгодно всеки четвърти да бъде независим и да им бъде конкуренция.
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на проф радка вече няма да иплащат като съветник на киро и слава богу ще спре медиините изяви
10
0
 
29
 
! Отговори
Овцете блеят преди 1 година
Taзи нова "вълна" и новия "пик" си ги заври там, където и бъркочите !
9
0
 
26
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Интересно, преди да започне инфлацията, лятото имаше спад на разпространението на COVID и си го изкарвахме малко по-спокойно. Сега защо ли се получи обратното???
8
2
 
27
 
! Отговори
Ужасно Ужасена преди 1 година
УжасТ!Нека се маскираме още в края на юли, ей така за по-сигурно......
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следва оная дъртата разногледа, после Витанката, после Кунчев, Кантарджиев, и стигнем до боса на кокоса - Годжи
6
2
 
30
 
! Отговори
.. преди 1 година
скрийте се вече .. тези варианти са ок вече и не са като първите 2.. оставете ни да дишаме, че с тази инфлация вече и това е трудно. бклци долни
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде една по една бабите и дядовците "експерти" медийни звезди почнаха да се показват от дупките си.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И децата го разбраха, само вие не - първия пик е около 10 месец (след отпуските и почване на тъпчене на повече хора в затворени помещения/кръчми,дикотеки/), после лек спад и плато, до 2-ри месец, когато е следващия пик, поради празниците и пътуванията из цял свят.
3
0
 
30
 
! Отговори
ДОКОГА БЕ?? преди 1 година
"дори хора, които сега казват, че е рано и няма нужда да се слагат маски, също ще ги сложат" - повече няма да слагам хирургическа маска, за да ужким-предпазвам околните от вирус, с който не съм заразен! И който е обикновена лека настинка! АЙДЕ СПРЕТЕ СЕ БЕ!
2
1
 
34
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
Защо избързвате гъско проклета оставете вълната за септември нови онлайн обучения голям кеф. Август никой не учи а до септември ще вземе да отшуми вълната . Кажете на тези пръскащите със самолети да изчакат 20 дена по добре ще стане.За съд са не само от СЗО но и *** като теб.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска ти се престъпничке