Скок на заразените с COVID-19, внесохме подвариантите от Гърция

Доц. Гломб: При маймунската шарка няма рискови групи, а рисково поведение
Обновена: 6 юли 2022 09:49 | 6 юли 2022 09:49, Анисия Иванова
47

Рязък скок на заразните с коронавирус заради новите подварианти BA.4 и BA.5. Вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб посочи, че за момента Ковид-19 не се подчинява на сезонността, която е характерна за респираторните вируси.

"Факт е, че се надига вълна, вероятно броят на инфектираните е по-голям от този, който официално имаме. Много хора не се изследват или се изследват с домашен тест. Радвам се, че този вариант е по-щадящ и протича по-леко при повечето инфектирани, но това не означава нулев риск. Сегашната вълна се дължи на BA.4 и BA.5", обясни тя в "България сутрин".

Още по темата

Доц. Гломб сподели притесненията си, че твърде малко проби пристигат в НЦЗПБ за секвениране. Отдалечаваме си ръката от пулса на болестта, алармира тя.

Надеждите на вирусолога са свързани с това, че ще има голяма ефектираност, но болниците няма да се препълнят. Притеснителното за България е, че структурата на населението ни е по-различна от Западна Европа.

"Само около 30% са имунизирани, разчитаме на естествения имунитет, който не е толкова ефективен. BA.4 и BA.5 са в състояние да ефектират отново човек, който е боледувал от Омикрон. Новите подварианти повтарят. Най-добрият имунитет е създаден от преболедуване плюс ваксиниране", подчерта доц. Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Който не се е ваксинирал, сега е моментът да го направи, призова тя и добави, че курсът за ваксината срещу Ковид-19 най-вероятно ще бъде тридозов. Доц. Гломб препоръчва хората с придружаващи заболявания да пристъпят към имунизиране с четвърта доза.

Тя не би се учудила, ако се наложи ваксината срещу Ковид-19 да се поставя веднъж годишно. Съществува и 30% вероятност за появата на нов вариант на коронавируса.

Доц. Гломб посочи още, че в Гърция Омикрон в момента "императорства", а много българи почиват именно там. Някои от тях ще бъдат леко болни, но достатъчно добре, за да се движат в обществото. Вече сме си внесли вируса, твърди тя.

Вирусологът призова непрекъснато да проветряваме, а груповите събирания да се провеждат на открито. Наесен пък може да очакваме нова Ковид вълна по няколко причини.

Относно случаите на маймунска шарка специалистът обясни, че за момента се "държи възпитано и не ни учудва с прекомерна заразяемост или тежест на протичането на болестта".

"Трябва да имаме едно наум, че това са агенти, които бързо се адаптират към условията на околната среда. Досега е съобщено само за един смъртен случай - в Нигерия", обясни доц. Гломб и призова да не се паникьосваме при появата на обрив.

"Живеем сред море от вируси и единственият начин да оцелеем е да се съобразяваме информирано и да променяме поведението си, адаптирайки се към реалностите. Всяко заразяване зависи най-вече от нашето поведение", изтъкна вирусологът.

Болните от маймунска вариола са родени след 70-те години, а основното усложнение е замърсяване на обрива и малките ранички - бактериална инфекция, стана ясно още от думите на госта. Няма рискови групи, а има рисково поведение, завърши доц. Гломб.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Да треперят неваксинираните! На нас, ваксинираните, не ни пука." на неваксинираните не им пука. Ако трепереха, щяха да са ваксинирани като тебе. Ти си се ваксинирал, защото трепериш. И продължаваш да трепериш, щото ваксините не предпазват.
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да треперят неваксинираните! На нас, ваксинираните, не ни пука.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно някои не правят разлика между болен, тежко болен, ваксиниран леко болен.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние знаем , че сте внесли подвариантите на ковида от Гърция ( поне си признавате ), и от луната ако трябва ще го внесете у нас , щото папкането трябва да продължи щото тая здрава гъ3яга трябва се поддържа ...
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По- зловещ поглед аз лично не съм виждал. Ще спя спокойно само когато тая медицинска пр.с.тутка влезе в затвора.
38
4
 
5
 
! Отговори
Да му мислят преди 1 месец
набучените. Адът за тях сега започва. Има бум на грип само при хората и държавите изпълнили планът с експерименталките.
37
3
 
2
 
! Отговори
аз преди 1 месец
До АнонименНещо по външния и вид не може ли да се направи-нови ц,иц,ци,устни и т.н.За мозъка няма как.
36
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 1 месец
До Анониментя си е ендемична
35
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А подвариантите на шизофренията ви откъде ги внесохте?
34
7
 
18
 
! Отговори
Дан преди 1 месец
Да си спомним датата 24.02 и как след няколко ракети в Украйна вирусът спря да действа. Та изводите са, че или телевизорът ни разболява (" В началото бе словото") или някой периодично сее.
33
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупост след глупост.А най-лошото е, че на тая и вярват. Как па не доде некой укрински вариант на ковиТ...
32
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 24 Те заради това в Индия са станали 1.5 млрд с информиране, дистанция и ваксини.. Айде стига, не виждаш ли, че госпожата е в конфликт на интереси, та дрънка. Да не говорим, че е добре и едина психиатрична експертиза да й се изготви, може да е от полза.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 26 Тихо там, НПО хрантутнико.
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До фючъра рекламка SADS се получава като им боднат на старите хора Ремдесивир в Ковид отделенията. Така избиха над 39000 пенсионера, защото държавата е фалирала и пенсии се плащат само след заеми.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
. . . . Рязък скок на заразните с коронавирус. . . . Има голяма разлика между заразните и заразените! Едните са го имали преди това, а другите са се заразили, т.е. преди това не са били заразни! Вземете си учител по български в редакцията!
28
7
 
11
 
! Отговори
До фючъра рекламка преди 1 месец
ВОИСТИНА реклама НЕ Е ПОСЛЕДНОТО НИТО АКТУАЛНОТО А УХАН-19 иРНК. затова са необходими буууустери за да се получат повече усложнения. Карциноми, неврологични, имунодефицитни проблеми, миокардити и последно SADS синдрома на внезапната смърт при възрастни. АМА никак не са свързани с бъркочите.
27
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Лаб. Меринджей Запомни ти нещо от мен, вирусолог значи шарлатанин. Тия са като екстрасенсите по телевизора, каквото им се даде отгоре, това приказват. Фармакията е зло, както вещиците са варили отвари в казаните и са ги горили после по кладите.
26
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Невежи , но пък нагли, безкрупулни, кръвожадни , безотговорни. Това показват тези коментари. Заслужаваме си съдбата с този *** народ.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква е драмата като симптомите са супер леки и "жертвите" му умират от придружаващите си заболявания.И днешната "жертва" на 80 г. с диабет и сърдечни заболявания почивала от леката хрема.Аман от *** щи ни
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цитат: Живеем сред море от вируси и единственият начин да оцелеем е да се съобразяваме информирано и да променяме поведението си, адаптирайки се към реалностите. Всяко заразяване зависи най-вече от нашето поведение", изтъкна вирусологът. +++ Четете и се опитайте да го осъзнаете. Виждам, че ви е много трудно, даже невъзможно....