Въпреки лятото и топлото време сме пред пореден пик от коронавирус

Експертите призовават за по-сериозна ваксинация
7 юли 2022 07:10, Петя Славова
96

Ръст на заболелите от коронавирус в страната и в чужбина. На много места връщат маските в затворени пространства, а специалисти у нас прогнозират, че през август ще сме в пика на новата вълна.

Процентът на положителните проби не спира да расте. Заразените достигнаха 17% от направените тестове в цялата страна, предава Bulgaria ON AIR.

Повишаването на броя на заболелите се дължи на новите подварианти на Омикрон, казват здравните експерти. В България те са внесени от Гърция, където само за последното денонощие са отчетени над 25 хиляди новозаразени.

Въпреки че новите подварианти на Омикрон са по-заразни и успяват да заобиколят имунитета, заболяването протича по-леко. Все пак експертите казват, че засега най-добрият начин за предпазване от заразата е ваксинация.

Още по темата

Противно на очакванията, че ще прекараме лято без Ковид, България вече навлиза в нова вълна. Експертите обаче се надяват, че тя ще премине по-леко и няма да се стига до препълване на болниците.

"Радвам се като лекар, че този вариант е по-щадящ и протича по-леко при повечето инфектирани, но това не означава нулев риск", твърди вирусологът Любомира Николаева-Гломб.

"Клиничното протичане на случаите е сравнително леко. Не, че не се налага отделни хора да влизат в болница, но техният процент е доста нисък. Засега повишената заболеваемост не се отразява сериозно като натиск върху лечебните заведения", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Болниците в София вече са предали информация с колко Ковид легла разполагат и готовността им да посрещнат новата вълна.

"Готови са. Особено тези, които изнесоха трудността и в предните вълни, имат много повече опит, много повече средства. Понаучиха се и за диагностиката, и за лечението, и за поведението", добави той.

До по-сериозни COVID ограничения на този етап едва ли ще се стигне, но здравните власти препоръчват носенето на маски на някои места на закрито.

"При струпване на повече хора в градски транспорт, в лечебни заведения. И да не е разпоредено, на всички ни е ясно, че това е една ефективна мярка, както хигиената и спазването на дистанция. А ваксинацията остава най-добрата защита от вируса", заяви Кунчев.

Д-р Вяра Георгиева от Столичната регионална здравна инспекция забелязва, че в последно време хората отново започват да се имунизират.

"Особено след като започна да се прилага и втората бустерна доза, се наблюдава силен интерес към имунизациите. Това, което чувам като коментари от хората, е, че са притеснени от повишаване на заболеваемостта както у нас, така и в съседните страни. Днес доста хора споделиха, че ще пътуват до Гърция и това е поводът да дойдат да се имунизират", каза д-р Георгиева.

Намалял е обаче броят на тестването за COVID-19.

Доц. Гломб споделя, че твърде малко проби пристигат в Центъра по заразни и паразитни болести за секвениране, тъй като по-голяма част от хората се изследват с бързи антигенни тестове, а не с ПСР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нова вълна от нещо, което не съществува. Да треперят ваксинираните.
36
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
95% от заразените са ваксинирани това защо не го пишете?
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главният циркаджия в ковид цирка е РАДЕВ!!!
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като редица учени от САЩ вече официално признаха, че вируса е изфабрикуван в тяхна лаборатория, на територията на САЩ, вероятно с цел защипването на тия милиарди долари за ваксини, то - да си поискаме компенсации от янките? Директно плащане от 1920 лв (=1000 USD) от тях на всеки по собствената сметка който е бил заразен. 2 плащания, ако е бил заразен 2 пъти и т.н. Ако е оцеллял човеко, де! За починалите от вируса - компенсации в 15-торен размер!!!
33
1
 
44
 
! Отговори
Док преди 1 година
В Гърция имало 25хил вчера. А пък вие ни проглушихте ушите. Вчера освен, че има 25хил случая, гърците обявиха, че вече започват да дават инфо за Ковид веднъж седмично, а не както до сега веднъж дневно. Докато вие оревавате света, съседите си събират парите от туристите и им е на дедовия за Ковидя
32
1
 
32
 
! Отговори
Мухамед преди 1 година
За 2021 печалбата на Пфайзер е 7 милиарда евро .Нека да им е лошо..Вие си пишете четете .Алоо журналистите корумпирани долни..Ония отгоре не забравя.
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичкото РАДЕВ НИ ГО ВЪРШИ!!И С ПРАВИТЕЛСТВА,И С КРИЗИ,И С ИНФЛАЦИЯ!!!ТОЙ ОПОЗОРИБЪЛГАРИЯ И НЕ ПОИСКА НАРОДА НИ ДА ТРЪГНЕ ПО ПРАВИЛЕН ПЪТ!!!СРАМ И ПОЗОР ЗА РАДЕВ!!!
30
1
 
30
 
! Отговори
... преди 1 година
Въпреки пропагандата, ние няма да Ви повярваме...
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т.нар. "активни случаи" стояха над 2 месеца около 60 000, а сега за три дни паднаха на 26574. :) Стъгмистиката им. Всичката им работа е такава - и тестове и "заболели" и починали С, а не ОТ
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е нашият президент?Жив ли е, здрав ли е или и е заразен,и е под карантина???ОТ НЕГО КАКТО ВИНАГИ НИ ДУМА,НИ УМА!!!ЗА КАКВО СИ НИ БЕ, РАДЕВ?ИЗЧЕЗВАЙ ВЕДНАГА!!!
27
1
 
20
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Под строи отивайте да се дупчете.Урсула е недоволна,бизнеса с тия ваксини зацикли.Локдаунд и зелен сертификат,маски задължително,гърч за народа.
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, денят започна, а с него и статиите за всяване на шик и ужас, и агитация! Вчера бяха 6-7. Днес, нека ги закръглим на 10!
25
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама разбира се че ще има нов пик! Вие знаете ли колко ваксини се купиха и колко комисионни се взеха?Ами усладиха им се, сега искат още. Ама българина не е дисцплиниран като германеца да ходи да се боде под строй, затова пропагандата тече с пълна пара....
24
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Короно цирка приключи. Въобще не си и правете опити да връщате тая простотия с "мерките"
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
искат и отчет на урсула за есемесите с пфайзер , тя отговаря че не ги пази ,питат я на кой плати ЕС 723 800 милиарда евро за закупуване на ваксини тя вика на фирми и сдружения , също киро за затвор
22
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гломб заработва здраво от пропаганда. Дебела леличка, ще и трябва самостоятелна килия.
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
урсула пак ще раздава ваксини да ги подаряваме
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двама починали незнайно от какво и 13039 оздравели. Послесните три дни рязко оздравяха по над 10000 души. Стъгмистика. Лъжци!
19
21
 
3
 
! Отговори
Кольо преди 1 година
Леле, колко селяци има в България. Не вярват и пишат глупости, хора едвам завършили 8 клас, метачи, чистачи, простовати хора
18
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори бил гейтс призна,че ваксите им не работят,те призовават за бодене?! Всички видяхме какво се случи.