Въпреки лятото и топлото време сме пред пореден пик от коронавирус

Експертите призовават за по-сериозна ваксинация
7 юли 2022 07:10, Петя Славова
96

Ръст на заболелите от коронавирус в страната и в чужбина. На много места връщат маските в затворени пространства, а специалисти у нас прогнозират, че през август ще сме в пика на новата вълна.

Процентът на положителните проби не спира да расте. Заразените достигнаха 17% от направените тестове в цялата страна, предава Bulgaria ON AIR.

Повишаването на броя на заболелите се дължи на новите подварианти на Омикрон, казват здравните експерти. В България те са внесени от Гърция, където само за последното денонощие са отчетени над 25 хиляди новозаразени.

Въпреки че новите подварианти на Омикрон са по-заразни и успяват да заобиколят имунитета, заболяването протича по-леко. Все пак експертите казват, че засега най-добрият начин за предпазване от заразата е ваксинация.

Още по темата

Противно на очакванията, че ще прекараме лято без Ковид, България вече навлиза в нова вълна. Експертите обаче се надяват, че тя ще премине по-леко и няма да се стига до препълване на болниците.

"Радвам се като лекар, че този вариант е по-щадящ и протича по-леко при повечето инфектирани, но това не означава нулев риск", твърди вирусологът Любомира Николаева-Гломб.

"Клиничното протичане на случаите е сравнително леко. Не, че не се налага отделни хора да влизат в болница, но техният процент е доста нисък. Засега повишената заболеваемост не се отразява сериозно като натиск върху лечебните заведения", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Болниците в София вече са предали информация с колко Ковид легла разполагат и готовността им да посрещнат новата вълна.

"Готови са. Особено тези, които изнесоха трудността и в предните вълни, имат много повече опит, много повече средства. Понаучиха се и за диагностиката, и за лечението, и за поведението", добави той.

До по-сериозни COVID ограничения на този етап едва ли ще се стигне, но здравните власти препоръчват носенето на маски на някои места на закрито.

"При струпване на повече хора в градски транспорт, в лечебни заведения. И да не е разпоредено, на всички ни е ясно, че това е една ефективна мярка, както хигиената и спазването на дистанция. А ваксинацията остава най-добрата защита от вируса", заяви Кунчев.

Д-р Вяра Георгиева от Столичната регионална здравна инспекция забелязва, че в последно време хората отново започват да се имунизират.

"Особено след като започна да се прилага и втората бустерна доза, се наблюдава силен интерес към имунизациите. Това, което чувам като коментари от хората, е, че са притеснени от повишаване на заболеваемостта както у нас, така и в съседните страни. Днес доста хора споделиха, че ще пътуват до Гърция и това е поводът да дойдат да се имунизират", каза д-р Георгиева.

Намалял е обаче броят на тестването за COVID-19.

Доц. Гломб споделя, че твърде малко проби пристигат в Центъра по заразни и паразитни болести за секвениране, тъй като по-голяма част от хората се изследват с бързи антигенни тестове, а не с ПСР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари