МЗ предлага джипитата да дават направления за бърз COVID тест

Те ще бъдат заплащани от бюджета на НЗОК
12 юли 2022 14:14, Елка Василева
20
МЗ предлага джипитата да дават направления за бърз COVID тест
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на здравеопазването предлага общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната медицинска помощ да издават направления за бърз антигенен тест за COVID-19.

Още по темата
Публикуван за обществено обсъждане е проект на Наредба за допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.

Предложението на министерството е бързите антигенни тестове за COVID-19 да бъдат включени в медико-диагностичните изследвания, заплащани от бюджета на НЗОК.

Антигенни тестове ще могат да бъдат извършвани след насочване от лекар от първичната или специализираната извънболнична медицинска помощ.
Целта на предложението е подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното карантиниране или изолация би довело до значително забавяне на разпространението на COVID-19.

Необходимите финансови средства за прилагане на предложените от МЗ промени са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година.

Към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от ОПЛ. С промяната се предвижда бързият антигенен тест за откриване на коронавирус да бъде назначаван от ОПЛ или лекар специалист от извънболничната помощ, което значително ще улесни пациентите и ще разшири възможностите за извършване на изследвания за ранно откриване на инфекция с коронавирус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Клаус Шваба преди 1 година
Спрете тези тестове които ловят всички корони,настинки,грипове половината са корони.Теста трябва да е 100% верен като за бременните и да има специално адекватно лечение а сега няма нищо.Нито маските,мерките нито ваксите не спряха и не защитиха никой.Българи ако не излезем като народ Америка няма да спре докато не си натрупа пари да си плаща дълговете затова и война направиха.500г.сме мълчали роби сега пак ли така ще бъде?
12
2
 
9
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Ковид???? Сори, но вече Ковидчето е по-лек и от настинка! Има къде по-тежки грипчета от него!
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕСТАНЕТЕ, ЧЕ НАЕСЕН ЩЕ ИМА БОЙ! ПРЕЛЯЛО НИ Е ВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО! НЕ СТИГА,Ч Е НЕ ОСИГУРИХТЕ ГАЗ, БЕНЗИНА Е 3.5, НЯМА ПАРЛАМЕНТ И ПРАВИТЕЛСТВО, ПРИЕМАТЕ МАКЕДОНИЯ, А СЕГА И ТИЯ МАЙМУНДДЖУЛЪЦИ! СЕРИОЗНО ГО КАЗВАМ!
10
7
 
9
 
! Отговори
Емигрантка преди 1 година
Не можаха в България властите да разберат че тестовете трябва да са безплатни. В Австралия всеки си прави ПСР тест без направления и са безплатни, а бързите тестове ги пращат по пощата по 20 теста на домакинство безплатно и като свършват, хората отиват или в лабораториите или апреките и вземат безплатни бързи тестове. Ако са позитивни и трябва да се изолират и нямат болнични да ползват им се плаща седмично възнаграждение от $320, за да не крият че са позитивни и разпространяват зараза.
9
1
 
24
 
! Отговори
Петър Танчев преди 1 година
Не трябва да им се разрешава да започват отново с този цирк. Като данъкоплатец не желая парите ми да отиват в частни лаборатории, бълващи хиляди фалшиви тестове всеки божи ден. Месеци наред не можеха да изчистят активно болните от статистиката. По едно време бяха уж десетки хиляди, а в болниците имаше под 200 човека. В последните дни успяха да ги намалят и отново стартират далаверата.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитите на определени мафиотски кръгове в здравеопазването отново да отпушат златното Ковид кранче са неистови! Чакат да потече далавера за стотици милиони, абсолютно безотчетни! Този път НЕ ТРЯБВА да минат!
7
11
 
1
 
! Отговори
Най-накрая преди 1 година
След като бяха достатъчни *** преди няколко месеца да премахнат тази възможност, за да спестят някой лев на НЗОК, сега най-накрая решиха това, което е правилното. Сега най-накрая джипитата ще могат да пращат безплатно пациентите със съмнения за COVID на PCR. Ще се спести мъката от разкарването на болния. И ще повече яснота колко са точно болните, защото в момента цифрата е в пъти по-малка от реалната.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията продължава с този вирус и тестове. Дано някои хора получат възмездие за това, което са правили. Едно изречение правилно не може да напише, а тръгнало да управлява света и да иска богатства. Точно от такива *** се правят мизериите на този свят.
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познайте що искат да ги направвят безплатни, щото всичкото в момента дето кашля, отива в аптеката и си прави вкъщи тест, който евентуално ако е положителен не влиза в системата и човека си живее нормално, и заразява други, по тоя начин всички в един момент ще добием колективен имунитет, а тея искат точно това да се види, за да могат пак да дърпат синджира на мерки и глупости, аман от тарикати на дребно.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ще е източване на ЗК, ще го пускат тоя тест за щяло и нещяло. Толкова болни дечица и хора се молят за помощ, а кой знае колко си отиват и без да я потърсят в медиите. За тях измислете как и откъде да им се заплаща лечението.
3
2
 
21
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 година
Чудят се как да събират "болни" за да държат статистика и да точат парици! ГНУСННООО Е1!!
2
2
 
30
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 1 година
Вместо милиони за безсмислени тестове за стандартен летен вирус, дайте ги за лечението на деца, не да събираме капачки
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трогнати сме от тази загриженост за здравето ни. Пускам сълза от умиление