Пикът на новата COVID вълна в края на август

Проф. Христова: Най-добрата защита е ваксинацията
18 юли 2022 09:06, Елка Василева
102
Пикът на новата COVID вълна в края на август
Снимка: архив, БГНЕС

COVID не си е отишъл и няма намерение да си отива. България е в положение на надигаща се вълна, като очакваме доста по-голям брой случаи. Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Още по темата
Съдейки по положението в Западна Европа пикът достига, когато почти 100% от пробите са от новия подвариант на Омикрон - BA.5. Предварителните данни показват, че към края на юни у нас разпространението е поне на 50% и към юли се увеличава на над 65%

"Очаква се в следващите няколко седмици да достигнем пика, което означава че до края на август ще имаме пълно доминантно разпространение на подварианта BA.5", каза проф. Христова.

Вирусът протича по-леко за разлика от предишни вълни, но заболеваемостта продължава да е висока.

"Много важна е индивидуалната здравна култура. Мерките са ясни - индивидуалното съзнание може да предпази човек. Носене на маски там, където има масови събирания на закрито, особено в градския транспорт", подчерта вирусологът.

Как ще бъде приложен в действие новият национален план за справяне с COVID-19 зависи от положението. Има пет големи зони в страната, за които се следи не само заболеваемостта, но и заетостта на болничните легла и по-специално интензивните.

"Поради по-лекото протичане няма да бъде така натоварена здравната система, точно заради това се очаква, че няма да стигнем до тежки нива на рестрикция", каза проф. Христова.

Тя отново подчерта, че най-добрата защита е ваксинацията. В момента в страната има достатъчно количество иРНК ваксини, като продължаваме да получаваме и нови количества.

Според проф. Христова връщането на направления за PCR тестове ще ограничи разпространението на заразата.

"Препоръчително е, защото ще облекчи системата и ще хване много от случаите които не се тестват, а в същото време са болни и заразяват следващи хора", каза проф. Ива Христова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
6
 
! Отговори
д-р Обесов преди 1 година
Лечението за ковидастите е конопена вратовръзка закачена за улична лампа!
81
0
 
9
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
В Португалия са починали около 700 човека в резултат от горещините...мерки ,няма ли да въвеждат,локдаун ,маски на закрито ау?
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професоре, писва ни от такива като Вас и от лекари, подобни на Вас. Накрая ще заиграят шамарите. Пет пари не давам дали съм хванал Коко 19 или дали го разпространявам без да подозирам. Ако мислите, че ще ме бъзикате с робовладелското си човекомразие, жестоко се лъжете. Няма да ме разигравате цял живот с една безобидна инфекция. Няма да ми казвате колко да живея. Вашата наглост надхвърля всякакви граници.
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добрата защита е примката и на стълба да висят всичките кромид сатанински слуги
78
0
 
7
 
! Отговори
Смях! преди 1 година
Мой само да *** побарате по ... ! Няма как да ви спазвам измислиците !!!
77
0
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Какъв край на август те гони.Края на точ месец и свършва. Ако позная тая я пенсионирайте,че за нищо не става.
76
0
 
7
 
! Отговори
555 преди 1 година
Шефът на патолозите в БГ е Стоян Алексов.На форум с колегите му от Швейцария,Франция, Германия, Италия,Испания,се установява, че няма нито един починал от ***.вирус. За да кажем,че човек е починал от ***.вирус,трябва да има възпалителна реакция довела до смъртта,без да има други несъвместими с живота заболявания.Такъв случай няма! На обикновените лекари ли да вярваме, независимо с какви титли са,или на последната инстанция за заключения за леталния край на пациент-патолозите. Те са истината.
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тая лелка побъркана ли е? ПЕТ дози от ваксина срещу ЕДИН вирус за 2 години доказва категорично, че така наречените им ваксини НЕ работят. Не знам колко трябва да си заблуден да не го разбререш. Естествено, лелята явно си чака бонусите от СЗО и затова плямпа глупости.
74
0
 
6
 
! Отговори
*** преди 1 година
2019, 2022 отровата с която ни убиват е една и съща въздуха е буквално е наситен с този химичен ковид..
73
7
 
4
 
! Отговори
българин преди 1 година
Спокойно не се палете!Има и вирус и ваксини!Всеки да прави каквото иска-да се ваксинира,да боледува-всеки сам си преценя!Зависи и на кой каква му е далаверата.Един може да е на печалба ако работи и не се разболява,друг да е на далавера от болнични и/или застраховки!Слънцето свети еднакво за всички,освен за миньорите!
72
2
 
15
 
! Отговори
Пикът е УТРЕ преди 1 година
Свети вторник-празника на лъжливото овчарче. И отново ще затихва цяла седмица, защото ваксинираните с бустери сте жалко малцинство в България. Съвсем недостатъчно за да започне лятната вълна на ваксинираните, кактов западните КОВИД ГЕТА с над 60% ужилени с бустери.
71
1
 
8
 
! Отговори
,,, преди 1 година
прозореца на овъртон, по тази методика е внедрен ковидо фейка в масите..
70
2
 
5
 
! Отговори
Never walk alone преди 1 година
Днес краката много ми миришат, а чорапите са ми твърди, като бутушки?
69
2
 
6
 
! Отговори
Never walk alone преди 1 година
След като се ваксинирах, на следващата сутрин имах разнцветни петна по гащите, които не се перат.
68
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде беше вълната от април до сега? А бе, трролке неграмотна??
67
7
 
11
 
! Отговори
----- преди 1 година
дежурните ваксотролове са на поста, колко ви плащат импотенти жалки за коментарите :)))
66
3
 
7
 
! Отговори
До 555 преди 1 година
не, че това-онова, ама гилотината може успешно да се ползва и като някакво много крайно средство срещу вирусите, но при липсата на гънки - с нея и без нея, е все тая...
65
6
 
18
 
! Отговори
М. Карадайъ преди 1 година
Човек, който по цял ден седи у дома и пише коментари, не може да се зарази от коронавирус. Освен това и заразени не вижда на живо, понеже не слиза от монитора си. След известно време цялото нещо започва да му се струва една голяма измама и започва да пише анонимно глопусти в интернет. Нямало вирус, имало чипове във ваксините, изпражнението му било лилаво тая сутрин, мразил всичките и т.н.
64
0
 
6
 
! Отговори
Never walk alone преди 1 година
За пореден път Дневниците ми трият коментар.
63
0
 
11
 
! Отговори
Never walk alone преди 1 година
Парите ви да изгорят и мишки да ги изядат алчни ***