Проф. Петров иска: Авангардните терапии да са достъпни

Най-големият убиец у нас са сърдечно-съдовите проблеми
26 юли 2022 10:09, Анисия Иванова
7

НЗОК трябва да заплаща изцяло животоспасяващите терапии за сърдечно-съдови заболявания - около това мнение се обединиха водещи кардиолози у нас.

"Разбираме добре, че проблемите са много - и организационни, и финансови. Това трябва да бъде преодоляно в колаборация между неправителствените организации, пациентските организации и институциите. Апелът ни е да се създаде дискусионен механизъм, от който да се извличат рационални решения. Авангардните терапии са най-скъпи в своето начало. Когато поевтинеят, стават достъпни за нашето население", коментира кардиологът проф. Иво Петров в студиото на "България сутрин".

По думите му през последните години е бил създаден механизъм, по който новите терапии влизат за употреба в НЗОК с адекватно или частично финансиране, а предишният хаотичен модел до голяма степен е преодолян.

"Следваме европейските клинични ръководства и ги взимаме за употреба в България без изменения. Апелираме това, което е залегнало в тях, да има по-бърз механизъм да бъдат въвеждани тези практики", подчерта проф. Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в момента пациентите заплащат различна част от терапиите. Все още има такива, които са напълно нереимбурсирани.

"НЗОК, за съжаление, не е бездънна. Тя е бюджетно предприятие, няма нищо застрахователно в нея. Принудена е да покрива терапията на всички хора в България. Тези пари не могат да достигнат до желанията за всяка терапия. Трябва да може доказано ефикасни терапии, които спасяват човешки живот, да бъдат достъпни до хората. Не е само ангажимент на НЗОК да въвежда бързо авангардните терапии", обясни проф. Петров.

Кардиологът изтъкна, че нарастването на стандартната смъртност заради Ковид-19 е много голямо - близо 70 хил. души. Немалка част от непредвидената смъртност е заради сърдечно-съдови усложнения при Ковид-19.

"Апелираме на най-големия убиец в България да му бъде обърнато специално внимание. Тези, които си остават вкъщи, умират по сърдечно-съдова причина - понеже не са потърсили лекарска помощ или не е могло да им бъде осигурена", посочи проф. Петров.

Според него най-вероятно ще имаме също септемврийска Ковид вълна и трябва да сме готови за ранно установяване на проблема. Проф. Иво Петров посочи, че не вярва сляпо във ваксините, но вярва в статистиката, че са спасили много човешки животи.

Кардиологът настоя, че трябва да имаме подготовка като общество за даване на първа помощ - външен сърдечен масаж и дефибрилация. На мнение е, че дефибрилаторите трябва да бъдат поставени на най-силно посещаваните обществени места.

"Трябва да се промени законодателството и да бъде позволено на всеки свидетел да използва автоматичен външен дефибрилатор. Не е нужно да бъде медицинско лице този, който се опитва да спаси човешки живот. Изкуствен интелект разпознава дали пациентът има ритъмно нарушение и гласово води човека/екипа", поясни проф. Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога да очакваме ваксина против инфаркт???
6
1
 
2
 
! Отговори
платена сляпа вяра преди 1 година
"Проф. Иво Петров посочи, че не вярва сляпо на ваксините" https://natureДОТКОМ/articles/s41467-022-31401-5 "Age and sex-specific risks of myocarditis and pericarditis following Covid-19 messenger RNA vaccines"-Възрастово и половоспецифични рискове от миокардит и перикардит след ваксини Covid-19 мРНК-Проучването установява повишен риск от миоперикардит след ваксинацията с мРНК, вече и при жените, но особено висок при мъжете 18-24 години, по-голям от риска от хоспитализация с ковид инфекция.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да въведеш(и заплатиш) подобни терапии трябва да има ДЪРЖАВНИЧЕСКО, а не политиканско мислене...... Преди 10-12 год беше отказано финансиране на лечение, определено като "иновативно" от МЗ , тогава командарено от същата тази госпожа ,дето сега се дере от трибуната на НС като шеф на паркам.група на ГЕРБ. За толкова години НИЩО НЕ СЕ Е ПОМЕСТИЛО В МОЗЪЦИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ. НИЩО!!! Не вярвам и да се помести. Същата безогледна наглост! Няма и в леченията да се помести!!!
4
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
"Апелираме на най-големия убиец в България да му бъде обърнато специално внимание. Тези, които си остават вкъщи, умират по сърдечно-съдова причина - понеже не са потърсили лекарска помощ или не е могло да им бъде осигурена", посочи проф. Петров. НАй-големият убиец не е Ковид....ооооо махнете това е "ФАЛШИВА" новина!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво значи авангардни - в България не са одобрени терапии на 20 години с доказана ефективност и удължаване на живота (примерно за белодробната хипертония). Какво значи НЗОК не е бездънна, да не би коя да е друга каса да е бездънна? Прави се бюджет според нуждите, не само според възможностите и желанията. Харчим милиони за безмислени пътеки и хоспитализации за неща, за които те не се налагат, но за лекарства - няма.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята майка е на 74 г. Откриха й сърдечна недостатъчност. Животът й се превърна в ад. Събира вода, цялата се е подула, не може да върви вече от подуване, едвам диша, едвам говори. Все по болници я караме, а май никаква файда. Куп хапчета. Казва си- дано да умре по-бързо. Ужасни са тия сърдечни болести.
1
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
А що бегат у Турция на доктор :)))