Доближаваме платото на тази вълна на COVID-19

Вирусът вече бил много по-лек, нямало нужда от драстични мерки
49
Доближаваме платото на тази вълна на  COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Доближаваме плато на COVID вълната, особено в София. Това заяви проф.Тодор Кантарджиев, епидемиолог, консултант по здравните въпроси към Столичната община, пред Нова телевизия.

Още по темата
"Въпреки, че случаите се увеличават, темпът на увеличаване намалява. Всяка лято си имаме инфекции. С Омикрон не искаме да преекспонираме нещата.  До голяма степен поведенчески зависи накъде ще тръгнем. Лично аз се изненадах, че толкова рано дойде този вариант на Омикрон у нас", поясни Кантарджиев.

По думите на професора драстични мерки не се очакват.

"Микробиологията на вируса много се промени. Вече е многократно по-лек. Не е станал като грип, 2 пъти е по-опасен, но не са необходими мерки като в началото. Сега трябва само контролиране", уточни той. Според него в градския транспорт е добре да се носят маски.

Специалистът поясни, че минаваме на втория етап от плана за борба с пандемията, което означава, че маските ще се върнат на местата, където има струпване на хора.  

Кантарджиев апелира отново да има безплатни тестове, за да се изследват повече хора.

"Ако в семейството има болен и ако другите не са ваксинирани и не са боледували последните 4-5 месеца, и те ще се разболеят", каза още професорът. И заключи, че сега е времето за бустер ваксините.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този клоун някой слуша ли го?
43
0
 
1
 
! Отговори
До правителствата, преди 1 година
Шефчетата им и слугите: ЗАЩО НЕ СИ ЕПпБЕТЕ БУДККАТА МАЙЧИНКА????????
42
0
 
3
 
! Отговори
До 40. И 41 преди 1 година
И да,може да се направи вълнова атака , само че вие сет роботчета и не мислите ! Вместо да гледате важните неща в този живот ,вие търсите грешките в запетайките и препинателните знаци коѝто не ме правят ентелегентен! Много умно! Завършени ***.о.ти!
41
0
 
1
 
! Отговори
Вълнисти папагалчета преди 1 година
Явно не успяха да скатаят достатъчно непубликувани положителни за да има пик във Велико Вълнистовия Вторник.
40
0
 
2
 
! Отговори
До 40 и 41 преди 1 година
Ей умните, горе долу сте го уцелили! Само че промивката ви е дошла в повече и точно такива ентелекти като вас обират пешкира,защото сте умните рираш ли! Иронизирате, присмивате се за тези неща ,но точно те ще ви затрият! И да,имя супер комп, не ще да е за вашите нищожни нужди за по-бърз ча връзка с фалшивия ви изкуствен свят,за спре го ще. Да е! И да теста не става за този вид инфекциѝ,Карл мълис преди да го затрият 2019 го каза във видео! Хайде сега да се поклоните на вашия бог фаучи и чао!
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДНКто ти им е нужно, ако случайно има съвпадение за 8мото сърце на рокфелер например. А, ако не си научил за същността на вълновата природа на материята и резонанса, съвсем скоро през мобилния ти телефон и най-близките 5G клетки, ще могат да ти пуснат честотата, която индивидуално да те изпържи и да спаси планетата от тебе и потомството ти /ако си успял да се размножиш преди инжектирането ти/. И внезапната ти смърт никого няма да впечатли.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на кого му е притрябвало твоето ДНК? И какво ще прави с него? Съзнаваш ли изобщо колко си смешен? *** като теб нямат място в обществото.
37
1
 
4
 
! Отговори
Да го преди 1 година
Ду...ха.ш. Катран! Няма ми вземеш ДНК-то с т.н тест,нито ще ме отровиш с вашите отрови! Слугияш на мамона, изчезни в пъкъла....
36
2
 
12
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Никой нищо не спазва! Победихме!
35
2
 
9
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
1000% ФЕЙК,кантара в дранголника..
34
2
 
18
 
! Отговори
МИРО преди 1 година
ПРЕДАТЕЛИ,скоро народът ще,ви,разкатае майката!!!САМО ВЪЗРАЖДАНЕ!!!!
33
2
 
10
 
! Отговори
МИРО преди 1 година
ДОКАТО ИМА БЪЛГАРИ, ВИНАГИ ЩЕ ИМА ПОДЛЕЦИ И ПРЕДАТЕЛИ!!!! ЕДИН ОТ ТЯХ Е......
32
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета конспирациите ви за да се посмея. То е всъщност трагично за интелектуалния потенциал на народа, но ми оправя настроението. Ха ха ха
31
7
 
4
 
! Отговори
Уши нос гърло преди 1 година
До от бъдещето При тест - антигенен или ПЦР няма как да се достигне хипофизата, тя е в мозъка .... да близо е до носния канал но няма пряка връзка през носа до нея... така че няма нужда да си внушавате подобни неща... вредно е за здравето.... :-)
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При коронавируса няма плато, това показват досегашните вълни по целия свят. Би трябвало Кантарджиев да го знае. Има пик и рязък спад без плато.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
28, ти си типичен примир за " опасно глупав" индивид. Че си и агресивен. Като всеки *** - пси хар.
28
10
 
0
 
! Отговори
от бъдещето преди 1 година
До ГМО По-верочтно корумпираната мед сестра, дето ми прави ПЦР-а като и казах, че съм контактен натисна по-навътре и ми засегна Хипофизата. Пък и надебелях след Ковид като ядеш механично и не можеш да се насладиш в пълна степен на вкуса. Обонянието и вкусът ми са на олколо 25% и не се оправят.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо триете избирателно? Нищо няма да промените, освен да докажете, че сте тр ол медия, платена от ковид мафията. 22 е пример за ***, писал глупости, който седи. Никой не е доказал кои и колко са "жертвите на к.". Жертвите на зсравепогазването са обаче милиони.
26
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
22, дал си данък на собствената си глупост си дал! Смъртните случаи са живи болнични убийства.-------------Законът би трябвало жестоко да преследва толкова опасно глупави и самоуверени хора, разпространяващи нелепости като теб. 60000 души загинаха заради тебеподобни същества.
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24, откачаш. Всяка годи от близо 50 години се разболявам вкяка дима за 1-2 седмици с кашлица. Никога не съм имал пневмония. Ти за болести на гърлото да си чувал? Понеже 3-годишните дори са наясно с тях. Ковид отк а чалки сте. Добре, че сте малко.