Проф. Найденски: Опасно е, когато COVID-19 ни атакува заедно със сезонния грип

Няма да се стигне до пълен локдаун, убеден е микробиологът
64

В разгара на лятото, от четвъртък маските на закрито в София отново стават задължителни. Причината е повишаването на случаите на Ковид-19 у нас.

"Не трябва да забравяме, че ние сме в условия на пандемия и въпреки че вирусът дава индикации за едно по-широко разпространение, но по-слаба инфекциозност, ние трябва да взимаме мерки срещу разпространението. Винаги има чувствителни хора, които биха могли да се заразят и да боледуват тежко или фатално. Аз не очаквам, че ще стигнем до локдаун, но наша е отговорността да спазваме всички мерки" каза проф. Христо Найденски от Института по микробилогия към БАН в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той отбеяза, че се търпят огромни икономически загуби от периода на карантина. Според него пандемията няма да отмине изведнъж, тя постепенно ще утихва, но ще напомня за себе си. Гостът смята, че една седмица е достатъчна за карантина и за ограничаване достъпа на хората до обществени места.

"Мерките трябва да бъдат в отделните огнища на инфекцията, защото това е бъдещето и естественият ход на развитие на инфекцията. Тя ще се ограничава и ще заема отделни територии от страната. Там ще трябва да се взимат адекватни мерки, защото няма смисъл цялата страна да се слага под карантина", обясни проф. Найденски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му появяването на вирус, който да бъде по-слабо вирулентен, но по-инфекциозен, е добър сигнал, тъй като той ще се разпространява по-широко, но ще протича по-леко и няма да дава натиск върху здравната система. Той добави, че вирусът върви към ендемичен характер, а СЗО вероятно в края на годината ще отмени пандемията. Гостът поясни, че вирусът циркулира целогодишно, проблемът е, когато той навлезе в обществото с комбинация с грипа.

"С настъпване на зимата и евентуална грипна вълна, тогава може да има натоварване на болниците. Винаги е полезно поставянето на една бустерна доза, защото тя реактивира имунната система и създава нови антитела. Моето мнение е, че когато има предстоящ зимен сезон и възможност за коинфекция, тогава организмът трябва да бъде подготвен и имунизиран срещу Ковид-19 и грип. Ваксините трябва да се адаптират към новите варианти и да се променят схемите на ваксиниране. Адаптираните ваксини ще бъдат по-ефективни през предстоящия зимен сезон, когато организмът е много по-предразположен към инфекция", посъветва гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
ми да не беше преди 1 година
До АнонименСе ваксинирал.Нищо от това което изреждаш нямаше да го имаш ама имала глава да пати.Както казват старите хора-БЕЗ ВАКСИНИ-*** ГЛАВА ЗАТРИВА.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДАНЪЧНИ, Здравни инспектори и МИтничари КРАДАТ ЕВТИНИЯ ток, и затова ТОКА ПОСКЪПВА..Трябва да МАХНАТ всички КЛИМАТИЦИ в Данъчното, Здравната Инспекция и Митницата... Да им ЗАБРАНЯТ да ползват Климатик.. И сега, през месец август, да ги накарат да ходят НАВСЯКЪДЕ с ВЪЛНЕН кожух, ШАПКА и ШАЛ на врата...Да видим дали оня ***- Кунчев, Здравния министър и Директорите на РЗИ, ще искат да носят и МАСКА ???
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да МАХНАТ Здравния Министър, оня Данъчен( Здраве) Инспектор- Кунчев и Директора на РЗИ в Сфия....А после да им ЗАБРАНЯТ да се занимават със Здравеопазване в продължение на 5 години... и да им РАЗРЕШАТ само да ПРОДАВАТ чорапи като оня "" Митко с чорапите "" от Пловдив ( Митко , а НЕ Митьо).. ..И СЛЕД 6 месеца да ги попитат- ""ИСКАТ ли да носят МАСКИ , докато работят, продават чорапи"" ??
40
0
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Опасно е, че отново се почва с голямата манипулация, а очевидно 2 години терор не ни стигнаха, за да си научим урока. Днес ще махнем с ръка за маските, утре ще ни почнат с бустерите и "осъвременените" ваксини.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 2 години имаше отделна секция "КОРОНАВИРУС". Сега вече няма. Засрамете се. Такава важна тема да си няма отделна секция.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А най опасно е когато оставиш някой друг да мисли вместо теб!
37
2
 
11
 
! Отговори
Esko преди 1 година
Сезонен грип отдавна няма! Има само Цовит, стига долни лъжи! Маски, карантини и пълно затваряне без никакво забавяне!
36
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грипът почва рязко с температура 39 градуса и след седмица си добре. Ковид почва постепенно, с температура 37,5 и се влошаваш с всеки изминат ден. От грипа не получаваш тромбози и емболии. Няма постгрип както постковид. Няма деменция след грип, докато след ковида са масово. Не губиш вкус и обоняние за месеци и години наред.
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой сезонен грип август месец, бе психопати? Вие съвсем превъртяхте ***. Да не говорим, че грипните случаи отдавна ги приписвате на измисления ковид
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, много интересно, щото на мен и досега никой доктор не можа да ми обясни каква е разликата между медийния вирус и нормалния грип. Симптомите едни и същи, смъртността една и съща. Единствената разлика са истериите на т.нар. експерти, платени от СЗО да тероризират населението.
33
1
 
14
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
И този е продажник като останалите ,медийни герои....ръси глупост след глупост!!!!Много им се иска на ковидарите да ни затворят и да съсипят държавата ,но хората вече не са овце и ще има сериозен отпор...съд и затвор за тези които съсипаха държавата !!!!
32
1
 
15
 
! Отговори
Кенеф преди 1 година
Мисля че скоро ще има погалени с паве или шанга професори, оратори, оракули, математици, и всякаква Ковид ***. Даже време това да се случи веднага
31
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Нацяло се оплетохте в лъжите си, но споко, скоро ще ви изчистим нацяло
30
1
 
11
 
! Отговори
Бате Сечко преди 1 година
А, сега да видим Възраждане колко ще отнесе....! Ще трябва гилотина пред парламента, за народните предатели и слуги на СЗО и дявола.... Ковидари продажни!
29
1
 
18
 
! Отговори
Край преди 1 година
Всяко затваряне на икономиката вкл. и кръчми и дискотеки убива повече от вируса.Всеки 1млн. неизкарани пари са неродени деца, преждевремонно отишли си пенсионери, незавършили ученици. Всяко пазене на живота повече от нормалното влошава качеството му и го прави излишен.
28
2
 
16
 
! Отговори
Професор Съм ! преди 1 година
Това е пълен абсурд което разправя , дедкото ! Мисля , че на всички ни е ясно !!!
27
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разумно говори проф. Найденски, но на онези 80% няма смисъл да се налива акъл в главата. Те са неспасяеми.
26
3
 
16
 
! Отговори
Ковид безкрай преди 1 година
Този иска ли да го атакувам с едно паве в главата?
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от такива професорчета, то ако ги слушам,да съм пукнал хиляди пъти до сега :)))
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видиш на изборите колко са феновете на Копейкин. Време е за Възраждане!