Проф. Витанов: Ковид мерките с резултат, очаква ни спад

Но всеки може да изтегли късата клечка, предупреди той
3 авг 2022 17:30, Петя Славова
34
Проф. Витанов: Ковид мерките с резултат, очаква ни спад
Снимка: БГНЕС

От утре в София затягат противоепидемичните мерки заради нарасналия брой на случаите с коронавирус. Ситуацията в страната коментира в профила си във Facebook проф. Николай Витанов.

По думите му, мерките дават резултат и вирусът се задъхва. Според прогнозата му, индексите се очаква да започнат да падат от следващата седмица и да започне постепенна отмяна на мерките в областите, където заболеваемостта е спаднала и положението в болниците е добро.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 20. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.
14-дневната заболеваемост днес е  328.60 на 100 000.  В околопиковата област сме.  

Очакванията са да започне спад през следващата седмица. Вълницата се очаква да бъде прекършена.  Сега вече започвате да разбирате, защо през цялото време я наричах вълница, а не вълна.

Още по темата

Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. 

Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се сравнява с други страни, още повече с Германия например.

Повечато от областите не се очаква да стигнат до 400 на 100 000 заболеваемост за 14 дни. Възможно е още някоя и друга област като Бургас например да наближи това число и дори за влезе за няколко дни на Етап 2 – в жълтата зона. Това и стана.  Обаче се очаква да е кратък момент и просто трябва хладнокръвно да се изчака мерките да  спрат инерцията за растеж и да  да обърнат тренда нарастване към намаляване на заболеваемостта. 

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите.", пише още Витанов. Според него, юли е свършил спокойно, без дифузно разпространение и болниците не са били пълни, а август се очертава също спокоен. Ще бъдем изведени успешно от вълната заради хората, които спазват мерките. И въпреки че засега болниците не са препълнени, то според неговите очаквания са да започнат леко да повишават заетостта си.

Витанов коментира и смъртността: " Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден.   Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка.  Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.", пише той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
5
 
! Отговори
Въжарят преди 1 година
Да затегнем въжето около врата на Витанката!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакам с нетърпение 02.10.2022. Смятам, че три години ковидтормоз е предостатъчно време да разберем кой какъв е и за какво се бори. След дъжд винаги изгрява слънце.
28
1
 
6
 
! Отговори
Китай като издумка преди 1 година
Китайците като издумкат фашистите от Тайван, пак ще изчезне вируса и ще пуснат някой друг месец аванс преди да турят хомота отново на врата!
27
1
 
5
 
! Отговори
Пак преди 1 година
Ще има спад този път от Китай
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно ще трябва да гласуваме за Възраждане, иначе няма спасение! Как пък всички други партии са за маски, мерки, затваряния, ограничения, санкции, глоби и други методи за притискане на хората!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква е истината. От 30 юли има спад на броя на новите случаи, а всичко останало ще спадне с леко закъснение - броя на починалите, на тези в болница и в интензивното, като се знае и след колко дни след пика в броя на новозаразените ще стане това. Колкото до едноцифрения брой на починалите, броя им не успя досега да надскочи 64 за седем дни, колкото е за последните седем дни, но има още няколко дни, в които това може да стане.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Витанов работи за "Възраждане". Нямам друго обяснение. Рейтингът им яко скочи.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не виждам някой да спазва мерките, че да има и резултат....Каквото си решат от МЗ , това говорят правят, с цел трупата на още печалби от бездънния фонд ковид !
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свършиха ли теоремите за доказване ве, Витанов, че се бъркаш, където не ти е работа? Много разбираш ти какво е вирус.
21
2
 
6
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Фанатик -математик говори за вируси и вирусология,смях!!!Ковидари ,вярвате ли на този брадат измамник?Този виждал ли е някога лаборатория,та бръщовели глупости!!Няма никава пандемия и Ковид,има само,лятна настинка,която всяко лято я има....
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сезонния грип пак на мода, бийте си бустерите чай Байдън го видяхте - забравил си петата иноекция и тая Пелоси тръгнала да обикаля без негово знание по китайските провинции. Опасен е вируса, освен до ядрена война може да доведе човек и до шизофрения и склероза.
19
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Анонимен комсомолец.........Хахахааааа, верно кндоми се не използват, та маски :)))))))))))))))))))))))))))))))))))) После като протече системата, ох мамо!!! Чак гордост...
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен комсомолец преди 1 година
Ние кондоми не носим, тея маски ще ни карат да носим, хахаха...
17
2
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Наздраве Витанка!!! Гледай си числата от тотото и не се занимавай с глупости :)))))
16
2
 
8
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Математическото знание доказа правилността на Незнанието въпреки червеното име:)))
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ги въведоха тези мерки, кога свършиха работа? Смееех...... Ю
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чудя се защо Днес.бг не отразява какво казва Витанов за войната както правят в Блиц,може да не им харесва истината на малката им краварска медийка
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не е носил маски. Тоя сънува нещо.
12
2
 
8
 
! Отговори
Списъка е важен !!! преди 1 година
Всеки "герой" от списъка дано да бъде пратен на "почивка" във Възродения лагер Слънчев Бряг като спечелят изборите българофилите-възрожденци! Да живее България !!!
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятам, че информацията е полезна за хората, за да придобият окончателен извод, че ще си един от първите осъдени престъпници.