30% от населението не се е срещнал с коронавируса

Преболедували и ваксинирани карат новия COVID до седмица, смята Калъчев
Обновена: 5 авг 2022 10:51 | 5 авг 2022 10:50, Петя Славова
76
30% от населението не се е срещнал с коронавируса
Снимка: БГНЕС

Намираме се в поредна COVID вълна, като в София от вчера има и по-строги противоепидемични мерки.

Как се справят медиците в тази ситуация, коментира пред БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите вериги лаборатории.

Още по темата

"С диагностика не обичаме да се занимаваме в нашата република, не ни е любимо да се правят с диагностични неща. Вижте колко ограничения има в първичната помощ за какво ли не. Всичките тези ограничения, които се налагат на личните лекари, рефлектират в това, че получаваме все по-скъпа помощ. Когато личният лекар не може да предпише скенер, трябва да пациентът да мине през една хоспитализация, защото и там има скенер. Това е директно стимулиране на излишна хоспитализация", коментира Калъчев.

Относно настоящата вълна на Омикрон лекарят отбеляза:

"Аз съм убеден, че сме прехвърлили билото. Няма да имаме изчистване на вариантите, защото лятното движение в Европа е невъобразимо. Лудниците по всички летища и КПП-та, има огромно движение на хора. Да си мислим, че ще изчистим някакъв доминантен вариант, е малко нереалистично."

Недялко Калъчев прогнозира, че с разсредоточаването на населението "по вили, села, морета" заболеваемостта ще спадне.

"За хората, които не са коронавирус "девствени", тоест които имат ваксина или са преболедували, сегашното заразяване с актуалния за момента щам няма да доведе до кой знае какви последствия – имаш сополи, ще кихнеш, малко температура, лека кашлица. Дращене в гърлото. (...) За една седмица приключва цялата драматургия."

Все още имаме 30% и повече от населението, което не се е срещало с вируса, посочи Калъчев.

"И там са тези, които могат да бъдат с лошата прогноза като степен на протичане на инфекцията, колкото и този вирус да е вече по-ниско патогенен.".

Д-р Калъчев поясни, че при тях по-малко от 5% са поставените първи дози ваксина и потвърди, че интересът е основно към бустерните дози и ваксини се бракуват постоянно в цялата страна.

"Битката за мисленето на тези хора беше загубена доста отдавна. Теорията на конспирацията победи."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако в началото болните нямаха никакъв шанс, то сега има ваксини и лекарства. Да не се ваксинираш е върха на глупостта.
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хм Ваксинираш се за да пазиш своите близки, които се заразяват от теб дори и да си ваксиниран. Някакъв nonsense :)))))
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е много заразен вирус, но... за 3 години хората още не са минали през него. Колко трябва да нямаш мозък, за да се вържеш на такова нещо.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безсимптомно изкаралите го са макс 5%. Хич не се и надявайте, че хремата ви миналия месец е била ковид. Ковид е гаден, гази те като товарен влак и не се забравя.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даа, още много материал има за вируса. А този материал ваксиниран ли е или ще чака на голо да го тресне.
67
7
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 58 преди 1 година
"А на мен в обкръжението ми боледуваха преди да се ваксинират, имаше и починали. После всички се ваксинираха и спряха да боледуват." - - - Просто случки. Няма правило. Има просто разни твърдения на база личен опит. При нас всички го изкарахме 2020 и началото на 2021 г. Нито един не се инжектира след това и не ни е повтаряло. Нямаме нито починали, нито хора с някакви последици. Нищо особено. Вероятно понеже не гледаме ТВ и не се връзваме на пропагандни натиски.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости. Не познавам такива. Всеки колега, приятел, роднина, познат, е минал през него. Дали официално или не - това е без значение. За близо три години това грипоподобие го изкара всеки. Някои - по два пъти, без значение дали са инжектирани или не - това няма нищо общо също.
65
1
 
1
 
! Отговори
непукиста преди 1 година
до 63 нали има преброяване бе мен!Там пише колко сме, това което съм го писъл са официални данни.
64
2
 
4
 
! Отговори
До 63 непукиста преди 1 година
В България не сме 7 милиона, а около 3,5 милиона и още 3 милиона са в чужбина. Всички статистики в България са на основата на случаите само на живеещите в България, но странно защо процентите ги дават от общия брой на живеещите в България и в чужбина.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не всеки вярва на стъкмистиките. Реалът е по-въздействащ.
62
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъжно звучи, когато човек въз основа на няколко човека прави генерален извод за всички или прави същото на базата на изкривените данни за 1 ден. Има си статистика и тя съвсем ясно показва, че от ваксините има голяма полза.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 61 е не до Тед, а до този над него - Анонимен 58. Като се трие се сменят и номерата.
60
1
 
2
 
! Отговори
непукиста преди 1 година
4.5 мил. ваксинирани 1.5 милиона преболедували къде са тия 30% общо население 6.8 милиона!
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1 януари 2021 година досега, 92% от постъпилите в болница не са били ваксинирани, както и 97% от починалите.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тед - Няма правило, в моето обкръжение не са ваксинирани, един го направи, в семейството ни, хвана ковид и си отиде от тромб, ей така с все трите си ваксини. Имаше и други болни, оздравяха, различно караха, един по-леко, друг по-тежко, но издрапаха, а ваксинираният......няма го вече. Така че, всеки да си взема решението.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50% от заразените, а не от всички, изкарват вируса безсимптомно. За България е много вероятно срещалите се с вируса да са около 40% и то ако в България живеят 3,5 милиона човека и още над 3 милиона са в чужбина и не влизат в тази статистика.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50% е число показано като процент, а не цифра.
55
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на мен в обкръжението ми боледуваха преди да се ваксинират, имаше и починали. После всички се ваксинираха и спряха да боледуват.
54
2
 
3
 
! Отговори
Тед преди 1 година
В обкръжението ми няма неваксинирани, които да са боледували, но те не се тестват и не носят наморници. За сметка на това замествах боледуващи трима колеги януари и февруари, които бяха с по три дози. Познатите ми вакснати всичките боледуваха. Странен вирус. :)
53
2
 
11
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
А бе Калъчев, както така 30% не са се срещали с вируса ? Помним как ревахте, че всеки следващ вариант е по заразен и по заразен. Вие си противоречите, нямате ли спуснати еднакви упорни бе Про100-и ковидари.