Омбудсманът: Върнете безплатни COVID тестове и добавките за лекари!

Ковачева с препоръка към здравните власти
5 авг 2022 21:26, Петя Славова
92
Омбудсманът: Върнете безплатни COVID тестове и добавките за лекари!
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, в която настоява да бъде възобновено ежемесечното допълнително възнаграждение на работещите на първа линия лекари, медицински специалисти и друг персонал, които се борят всекидневно с COVID пандемията. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Повод за препоръката са сигнали до омбудсмана от медицински работници, които на фона на засилващата се нова ковид вълна, сигнализират за напрежение в техните среди заради спрените средства, се посочва в съобщението.

"Посочените допълнителни възнаграждения бяха въведени с аргумента, че са ефективна и устойчива мярка за справяне с разпространението на COVID-19 и съществен фактор за мотивация на персонала. След отпадането им, работещите в системата на здравеопазването съобщават за наличието на редица проблеми и обръщат внимание, че се наблюдава сериозно увеличение на случаите на COVID-19, с произтичащо от това повишено натоварване на лечебните заведения и риск за работещите в тях и техните близки", пише омбудсманът.

Диана Ковачева допълва, че на практика медиците всеки ден са в контакт с пациенти с коронавирус, което създава сериозен риск, както за самите тях, така и за близките им. Тя посочва също, че отпадането на допълнителните възнаграждения оставя тях и семействата им с доходи, идентични на тези отпреди пандемията преди две години.

"В същото време, ръководители на лечебни заведения за болнична помощ отбелязват, че не са в състояние да повишат възнагражденията на персонала, поради постоянно растящите цени и разходи. В тази връзка се съобщава и за случаи на противопоставяне на персонала на различните лечебни заведения, което рефлектира и върху правата на пациентите", посочва общественият защитник.

Диана Ковачева подчертава, че все повече се наблюдават и случаи на отказ на болници да приемат пациенти, в т.ч. транспортирани от екип за спешна помощ, когато се налага в продължение на няколко часа да търсят лечебно заведение, в което да бъде настанен пациентът, чието състояние често е животозастрашаващо.

Омбудсманът посочва още, че в момента достъпът на гражданите до тестове за COVID-19 не е гарантиран. Тестовете по метода PCR в извънболнична помощ, с които е възможно откриване на заболяването в съвсем ранен етап, в момента могат да назначават само специалисти, към които пациентите се насочват едва при възникване на усложнения, като същевременно бързите антигенни тестове все още се заплащат изцяло от пациента, отбелязва Ковачева.

Още по темата

Тя настоява по поставените от нея проблеми своевременно да бъдат предприети мерки за тяхното решаване, като се гарантират, както правата на пациентите в условията на пандемия, така и трудовите, и професионалните права на работещите в системата.

Омбудсманът подчертава също необходимостта за осигуряване на гарантиран достъп на гражданите до ваксини срещу COVID-19 и недопускане на случаи, в които желаещите да се ваксинират, да бъдат връщани по различни причини.

"Вярвам, споделяте мнението ми, че в условията на нарастващ брой на потвърдените случаи на COVID-19 в цялата страна и въведените в тази връзка в много области временни противоепидемични мерки, следва да бъде осигурена готовност на здравната система да се справи с проблемите, като не се допускат случаи на нарушени права на пациентите и същевременно бъдат създадени необходимите условия за работа на персонала, в това число относно неговата мотивация и размер на заплащане", пише в изявлението на омбудсмана и отново отбелязва сериозния дефицит на кадри в системата и необходимостта от мерки и стратегия за неговото преодоляване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
до 72 преди 1 година
Ако ти тече казанчето и капят чешмите си с 3-4 кубика месечно нагоре.С казанчето изпзтих лично,въпреки,че едвам покапваше.Вместо гумата купих силиконово уплътнение и теча спря.За чешмите-керамични врътки. Никъде не трябва да тече. В тоалетната чиния поставяш над водата парче тоалетна хартия и трябва да остане суха.Ако се мокри отгоре-значи тече ти казанчето! Теча ако е минимален не го виждаш!Всички тези ремонти се изплащат за 2-3 месеца от разумна икономия!
79
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 1 година
Аз бих предпочел да няма ковид и да не получавам добавки за ковид.По добре беше преди ковида.Сега е много по трудно да се работи.Човек има някакъв предел на силите си.Над предела вече няма качество!
78
0
 
1
 
! Отговори
не е така преди 1 година
До До 29 има ги- за който знае да търси и да чете- вижте НРД на сайта на НЗОК , и в същия сайт- методиките и правилата за изчисляване на суми за работещи при НУР /неблагоприятни условия на работа/ в условията на ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА обстановка /каквато вече няма и не е обявявана отново/. Плащанията за НУР са не само за болниците, но и за специалисти и джипита. Четете, и после - ако досега сте вярвали в статистиката за ков. заболеваемостта- ще спрете
77
0
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 1 година
И "ваксините" трябва да са платени. Който го страх да си ги купи.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнете ковид добавките и ги раздаде на всеки на калпак.Даже на моето джипи,затова,че не отговори на телефонно позвъняване не излезе на открито да обясня симптомите си и се наложи аз със симптоми на ковид да влизам в амбулатория да си търся правото на медицинска помощ.Дайте и на него!Чакам декември месец да го сменя!
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 71 Твоите 2-3 лева, моите..на другите 3 те лева се натрупват и се ползват не лично и постоянно,а когато е необходимо и от всеки.Спешната помощ предимно през нощта е за други,но плащаме ти аз...чичо с една дума.Остава да плащам и изобщо да не ползвам така ли да бъде?По добре и по справедливо би било натрупване на средства в индивидуални партиди пенсионни,здравноосигурителни...аз съм за!
74
0
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 1 година
Каква заплата получава това ненаситно нищонеправещо, дърто блонди на на наша издръжка това?
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също така да се задържат ВИК дружествата да осъществяват метрологичен контрол,а не това да е задължение на абоната,защото абонатът нама право да демонтира уреда.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омбудсманът да се загрижи за всички правилници,които уреждат дейността на ВИК дружествата и да се спре тази порочна практика на неотчитане през зимата и изравнителени сметки.Исках да ми поставят водомер с дистанционно отчитане,служителка ми заяви,че пак нямало да ги засичат зимата.Каква зима имаше тази година, какъв сняг валя,че да имам теч или да не засичат водата?
71
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 67 като ти се вижда че тик е много скъпо за 1 или 3лева да отидеш при личен лекар логато ти скимне Не ходи *** на Запад да се консултираш след три месеца минимум
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то и пациентите да спрат да ходят при лекаря щот ги боли гърлото и са вдигнали температура и не щат да си правят тестове Да си смучат бонбоните от аптеката и аналгина и толкоз
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ковид за населението, не вярват в тази болест , ор къде на къде лакарите да лекуват несъществуваща болест. Да се правят че я няма и криза няма да има
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според уикито, част от работата на омбудсмана: "Обект на внимание най-вече са хора или групи от хора, които не са силни в обществото или са в уязвима ситуация и трудно биха могли да се защитават сами (напр. деца, пациенти, жертви на насилие)." Та в каква точно уязвима ситуация са медиците с празни болници и високи заплати?
67
0
 
1
 
! Отговори
Бойко преди 1 година
И тука съм бил с 200
66
0
 
15
 
! Отговори
НЕ! преди 1 година
Никакви такива! Тестове никъде не са нужни! Лекарите с 1000 лв. по-мако риск ли ще виждат за себе си и близките си? Изведнъж парите пак изскочиха в картинката :) НЕ и толкова! Стига хранилки!
65
1
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Да ги върнат, разбира се! Пандемия без край!
64
1
 
28
 
! Отговори
Не! Стига вече! преди 1 година
Няма обявени пандемия или епидемии. Няма и добавки. Това е положението. Това им е работата за грип добавки и безплатни тестове няма!
63
2
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Ей новобранец - мисли *** с главата си и по-далече от егото си, че да ти оправям белята не ми влиза в задълженията ...един грешен ход компрометираш изключително готвен кадър ... Айде сега пластичност на обучението и workflow на ниво ...
62
2
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Не бе не е лошо да има резерва, има някакъв потенциал, обаче му липсва здрава основа... Като например 20 години опит ... И не се знае кога някой може да е с травма или с болест... Аз не моем .... Да мине през Дебрадж и догодина го чака приключение ...че тая година ми иде да му избия зъбите!
61
2
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Не моем - да обучавам новобранец тая година, особено тоя новобранец значи да съм цяла година на резервната скамейка и на пейката. Всяка друга година ама не и тая година!