Пик на скрита заболеваемост от Ковид, омбудсманът настоява за безплатни тестове

Ковачева иска да се върнат допълнителните 1000 лв., които получаваха медиците
209

В пика на лятната Ковид вълна омбудсманът Диана Ковачева настоява държавата да възобнови безплатните Ковид тестове и ежемесечното възнаграждение на работещите на първа линия медици. Причината - да се избегнат високите нива на скрита заболеваемост.

Д-р Мирослав Спасов има около 3000 пациенти. Споделя, че от около месец пациентите, които идват при него с положителни бързи тестове, са се увеличили двойно. Но заради липса на безплатни тестове, голяма част от заразените остават скрити.

Още по темата
"Има скрита заболеваемост. Много мои пациенти ми се обаждат, че са си направили домашен тест, който е закупен от аптека, но аз не съм съгласен. Дори и към днешна дата насочването за бърз антигенен тест, където пациента плаща 20лева, се явява пречка", коментира д-р Спасов.

Омбудсман Диана Ковачева настоява да се върнат безплатните тестовете, тъй като голяма част от хората не могат да си ги позволят.

"Зимата ще бъде трудна, за да избегнем варианта хората да ходят болни на работа, защото не могат да си позволят изследване и този въпрос трябва да се обмисли, но съм сигурна, че могат да се намерят средства", смята тя.

Омбудсманът настоява за връщане на допълнителните 1000 лв., които получаваха медиците за борба с Ковид-19.

Личните лекари също очакват допълнителни средства.

"Финансовите помощи не са малки, тъй като за нас това е извънредна работа допълнително полагаме усилия по проследяването и постъпването им в болница", коментира д-р Спасов.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
27
 
! Отговори
пътника преди 1 година
Аз също съм на първа линия, пътувайки в метрото със заразени, защо и за мен няма 1000 лева?!
87
3
 
32
 
! Отговори
Да да преди 1 година
Толкова скрита,че няма да я забележи никой ако не плямпате по 1000 пъти на ден
86
2
 
22
 
! Отговори
3000 пациента преди 1 година
Тоя явно работи денонощно за да обгрижи коронясаните.Има ли в България институция да провери тоя колко пациента има.Да не се окаже че повече от половината са се преселили във вечните ловни полета а тоя шаман да продължава да ги лекува.И да точи ли точи нашите пари.
85
2
 
13
 
! Отговори
скрит ВИРУС преди 1 година
Скрил съм се под поличката на една кифльонка, не е лоша гледката!
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой няма да даде болничен на някой, защото звъннал, че имал ковид. Наивник! Тест и преглед!
83
3
 
26
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 година
И къде всъщност се крие тази заболеваемост, зад ъгъла, под леглото, у плевнята?!
82
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се и накрадахте ! Нюрнберг 2.0 !
81
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и деца и големи болни,кашлят,с температури,ходят си навсякъде .
80
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам навън, на никой не му пука. Само да не ядосвате много електората, че току виж подпалил някой обект от немските хранителни вериги. А то веднъж като се почне....*** се обяснявай после на запад че сме послушни и лоялни партньори в стойка партнер.
79
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки може да звънне и да каже, че е с Ковид, за да си взема болнични.
78
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бре. А да не би да е обичайния бум на обмен на летни вируси в активния отпускарски период? Обичайните.Ама как, такива вече няма. Има само ковид . Ша *** обидиш!
77
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много просто! Като ти се обаждат х 20 души на ден, че са с ковид, а като не ги регистрираш, защото нямат тест от сертифицирана лаборатория, разбира се, че има скрита заболеваевост. Истината лъсва по броя хоспитализирани. Математически модели по подобие на разпространението в другите, нормалните държави, с нормално население, могат да прогнозират приблизително колко са реално болните.
76
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като има скрита заболеваемост защо доктора е без маска? Тези доктори нарушават хипократовата клетва щом изнудват държавата за стимули от 1000 лева. Вече има достъпни ваксини. Който не се е имунизирал защо държавата му дава 1000 лева? Шофьорите в градски транспорт бе са ли подложени на риск, че се качват в автобусите болни кашлящи? В аптеката не са ли подложени на риск, като при аптекарите отиват предимно тежко болни? От какъв зор само за лекарите се загрижи омбудсмана? Това е дискриминация.
75
3
 
19
 
! Отговори
Нане преди 1 година
2 години чакаме пари от плана за възстановяване от първата ковид вълна... ===циркаджии...
74
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има скрита заболеваемост заради 10 дни карантина. В много страни я махнаха или намалиха на 5 дни.
73
2
 
39
 
! Отговори
А омбудсмана преди 1 година
може ли да настоява тези 1000 лв, вместо ковиТ бонуси за лекарите да отидат за бедни и мизерстващи хора с минимална пенсия,за инвалиди и за крайно нуждаещи се българи?!?
72
2
 
12
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Нема кинти, действайте... ===)))
71
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите са учили да лекуват хора. От къде на къде ще се плащат допълнителни пари за лечението на Ковид? Ама работели в риск?! Ами това са рисковете на професията. Аз работя в детска градина. При нас децата идват с кашлица, а родителите казват, че детето е здраво. Сега е ваканция, но до края на юни през ден имахме дете с висока температура. Докато дойдат родители да вземат детето понякога минават 3 или 4 часа. Това не е ли риск? Във всяка професия има известен риск. Който не иска да не работи.
70
2
 
28
 
! Отговори
Брат Вурст преди 1 година
Омбудсманът Диана Ковачева:- Има много болни от ковид, за които никой не знае.- Ама вие знаете.Омбудсманът Диана Ковачева:- Естествено. Аз знам.Нали съм омбудсманът Диана Ковачева.
69
3
 
33
 
! Отговори
дообрее преди 1 година
В Белгия 5 дена карантина и на работа. Ако си положителен, някой си го карат на крак. От как се вдигна заразата почти не говорят по медиите за Ковид. Ковид не ги интересува в Белгия. Живота си тече както преди ковид. Нормално. Отпуски, барбекю, фестове, концерти. В Бг пак я караме неадекватно.