Пик на скрита заболеваемост от Ковид, омбудсманът настоява за безплатни тестове

Ковачева иска да се върнат допълнителните 1000 лв., които получаваха медиците
209

В пика на лятната Ковид вълна омбудсманът Диана Ковачева настоява държавата да възобнови безплатните Ковид тестове и ежемесечното възнаграждение на работещите на първа линия медици. Причината - да се избегнат високите нива на скрита заболеваемост.

Д-р Мирослав Спасов има около 3000 пациенти. Споделя, че от около месец пациентите, които идват при него с положителни бързи тестове, са се увеличили двойно. Но заради липса на безплатни тестове, голяма част от заразените остават скрити.

Още по темата
"Има скрита заболеваемост. Много мои пациенти ми се обаждат, че са си направили домашен тест, който е закупен от аптека, но аз не съм съгласен. Дори и към днешна дата насочването за бърз антигенен тест, където пациента плаща 20лева, се явява пречка", коментира д-р Спасов.

Омбудсман Диана Ковачева настоява да се върнат безплатните тестовете, тъй като голяма част от хората не могат да си ги позволят.

"Зимата ще бъде трудна, за да избегнем варианта хората да ходят болни на работа, защото не могат да си позволят изследване и този въпрос трябва да се обмисли, но съм сигурна, че могат да се намерят средства", смята тя.

Омбудсманът настоява за връщане на допълнителните 1000 лв., които получаваха медиците за борба с Ковид-19.

Личните лекари също очакват допълнителни средства.

"Финансовите помощи не са малки, тъй като за нас това е извънредна работа допълнително полагаме усилия по проследяването и постъпването им в болница", коментира д-р Спасов.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари