Жена с COVID-19 прекара часове в линейка, обиколи 4 болници, за да я приемат

75-годишната била на крачка от смъртта
147
Жена с COVID-19 прекара часове в линейка, обиколи 4 болници, за да я приемат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жена с COVID-19 беше разкарвана часове с линейка, за да получи лекарска помощ. За случая алармираха пред Нова телевизия близки на 75-годишната Надя Василева от София, която по думите им е била на крачка от смъртта, заради получени откази за прием в различни болници в София.

На 20 юли Красимир Иванов звъни на майка си Надя, която му споделя, че не се чувства добре. Жената в този момент се намира в Правец. Викат линейка, направен й е тест за COVID-19, който е положителен. Красимир подчертава, че майка му е с 3 ваксини.

Свързват се с личния лекар на Надя, който назначава домашно лечение. Няколко дни по-късно, на 25 юли, отново й прилошава, отново е повикана линейка. Жената имала световъртеж, повръщане и лека кашлица.

Медиците от спешния център в Правец насочват близките към специалист в София. На 26 юли семейството отива в Трета градска болница в София. Направен й е тест за COVID-19, който отново е положителен.

„Първата работа на хората там беше да кажат, че не е за тях, защото няма COVID отделение”, спомня си синът на жената. Правят изследвания на главата, белите дробове и пълна кръвна картина. От Трета градска болница заявиха, че към онзи момент не се е налагала хоспитализация на пациента.

На 28 юли Надя и близките й отиват в „Пирогов”, в спешен кабинет „Уши, нос, гърло”, където й правят тест за COVID-19, който отново е положителен. В този момент е дежурен д-р Калоян Чилингиров. По думите му Надя Василева не е за отделение „Уши, нос и гърло”, към което е насочена, а е за прием в интензивен сектор.

С дата 28 юли в „Пирогов” няма свободни места в интензивен сектор.

„Тя беше насочена за лечение на световъртеж от колеги от Национална кардиологична болница, където са направени кръвни изследвания със стойности, несъвместими с живота”, разказва д-р Чилингиров. Той звъни на 112 за линейка, която да транспортира пациентката до най-близката болница. Синът на Надя обаче казва, че са чакали в продължение на 2 часа.

От „Спешна помощ” в София заявиха, че има две обаждания за Надя Василева в този ден – едно, в което искат линейка, и друго, в което я отказват. Поради големия брой обаждания в този момент и това, че жената все пак се намира в болнично заведение, адресът е бил забавен.

Д-р Чилингиров тръгва с линейката. „Пациентката беше в изключително тежко състояние. Тя нямаше как да остане сама без лекарски надзор”, категоричен е лекарят. Тръгват към Военномедицинска академия. Насочват ги към инфекциозното отделение на болницата. От ВМА отговориха, че към 28.07.2022 г. всички болнични легла, определени за лечение на пациенти с COVID-19 – неусложнени и нуждаещи се от интензивни грижи, са били заети.

Следващата спирка на линейката е Инфекциозна болница. Там също тестът за коронавирус е положителен. „Там попаднахме на друг млад лекар, който пожела и искаше да я вземе, но отново се позова на въпросната заповед на министъра за някакво основно заболяване и че не е за тях”, спомня си Красимир.

„В нито едно от двете заведения не срещнахме подкрепа, не успяхме да извършим прием, тъй като те намериха своите мотиви да не приемат пациентката”, каза д-р Калоян Чилингиров.

След консултация с ръководителя на спешното звено в „Пирогов” той взима решението и линейката се връща към спешната болница. Категоричен е, че ако до няколко часа пациентката не е била приета, е щяла да почине. Приемат я в „Пирогов” в изолаторна стая. В момента се лекува във вътрешно отделение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах колко прекрасно е у нас..Какви възможности за сигурен и комфортен живот само,да ни завидят чужденците пред какви приключения сме изправени всеки ден от животът си.Тръпката е невъобразима да си на ръба всеки ден ,било то на работа,или на улицата или в болницата или магазинът,общината ,морето или на планина ,каква прекрасна концепция за спокоен живот!
76
4
 
32
 
! Отговори
123 преди 1 година
Как може да разкарват хората цял ден по болниците и никъде да не я приемат. Това е възмутително. А иначе плащаш осигуровки, плащаш за болничен, за бележки за децата / а за тях уж е безплатно/ , лекуват те по телефона без да те преглеждат. Умираме по праговете на болниците. Кога ще има адекватна промяна в здравеопазването? Кога?
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно е била с "ваксина", и са я лекували с 5 различни антибиотика.
74
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леката настинка нещо не е много лека.
73
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не беше ваксинирана, сигурно нямаше да е жива сега.
72
6
 
34
 
! Отговори
Ех, спомени... преди 1 година
Двойно ваксан Кунчо лежа 2 месеца с тръба в гърлото. Едвам оцеля. Ако не се беше ваксинирал, щеше да го кара леко.
71
9
 
16
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 1 година
Пак почнаха с тези измислици.
70
3
 
17
 
! Отговори
Киро Брейка преди 1 година
След последните 2 години, съм по-скоро склонен да вярвам на Киро Брейка що се отнася до Ковид зараза.
69
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жената е ваксинирана и е била пред лицето на см ърта. А една слаботелесна затлъстела ни разправя ваксайте се за да изкарате по леко ковида. Толкова много болници без ковид отделения или с 5 6 легла и ни разправяха всичко е препълнено. Кое е препълнено 7-те легла ли. И нито една мутренска телевизия не ни показа препълнените легла а снимаха празни такива. Но иначе вземаха 1000 левчета бонусче. Много се беха преработи ли.
68
9
 
12
 
! Отговори
:D преди 1 година
Ако искате да си мълча за ковид измамата, трябва да ми плащате. И то да ми плащате добре. Ако ми плащате повече от добре, може и да говоря в подкрепа на ваксините и ковит измамата. Така че. Казвайте - кво прайм?!!?!?!?!?!?
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Д.р Куин Лечитела Интелектуална немощ :)
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЦИРК КОВИД "няма нужда - като ти кажа какво работя" Естествено, че няма. Нискоквалифицирания подход си личи отвсякъде. Затова са ти "елементарни" концепциите. На някой, който не знае нищо, всичко му е "елементарно". Имаше там една приказка за Морето до колене и на кого е такова.
65
7
 
12
 
! Отговори
Д.р Куин Лечитела преди 1 година
"Какво карате?" "Спешен случай, прострелна рана в слепоочието, от преди 2 часа я взехме и я реанимираме в линейката" "Пишете го Ковид и да си ходим, че ми свършва смяната"
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Омбудсман Другия път, като се разкарваш по болниците с някой сериозен проблем, си припомни какви си ги драскал. И така ще ти стане по-добре.
63
6
 
8
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Искали са пари алчниците, обаче роднините не са се усетили. Те заплатите не ги броят, нито клиничните пътеки искат кеш.
62
3
 
10
 
! Отговори
до 58 преди 1 година
До Анонимен . . Разликата с януари е, че имаше допълнителни ковид легла, а сега няма, няма и пътека по която да им се плаща лечението. Министърката се разпореди да се приемат по някакво основно, хронично, друго заболяване и да се лекува ковида покрай него. Ама след като жената няма такова, не могат да я приемат. Ако я вземат - или я лекуват с пари от джоба си + глоби, или фалшифицират и пак глоби.
61
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
един път да чуя по медиите че някой с три набождания е умрял .Както се казва набодените ще умрат защитени от коронавируса.
60
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кажете истината: "Линейкаджията я е въртял 4 часа с надеждата да умре и да я пише ковид, да прибере бонуса." Няма "бонус", а "линейкаджиите" не получават абсолютно нищо освен заплащането си за това, че шофират. С други думи, пак ла-ла ленд, при това доста цинично.
59
6
 
16
 
! Отговори
Я си признайте преди 1 година
Всичко са фалшиви. 5000 хипохондрика се тестват, от тях случайно 5% имали ковид и после оцветяват някакви карти в червено, ще кажеш че свършил света.... Кажете колко бройки с Ковид има на легло, не ми казвайте колко процента ОТ ТЕСТВАНИТЕ имат ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ за кови - демек не са и болни. В отделенията сигурно няма и 5 човека от цяла България.
58
9
 
18
 
! Отговори
Омбудсман преди 1 година
Върнете бонусите за лекарите, да убиват с повече желание.