Проф. Витанов: Очаква се спад на заболелите с коронавирус

От следващата седмица спада и смъртността, прогнозира математикът
Обновена: 9 авг 2022 10:46 | 9 авг 2022 09:21, Петя Славова
38

И днес е висок броя на новозаразените с коронавирус в страната, показаха данните на Единния информационен портал у нас. 2318 са случаите от днес, а всекидневно почти отчитаме брой на заболелите да са в диапазона между 1500 и над 2500 души. В същото време покрай спрените тестове, ксперти упорито говорят за пик на скритата заболеваемост.

"Тренда на заболеваемостта го пречупихме. Очаква се тази седмица да започне да намалява броят на хората с COVID-19 в болница. Следващата седмица ще спадне и смъртността.  Излизаме от пика, това е хубавата новина", коментира математикът от БАН проф. Николай Витанов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той добави, че Силистра и София-град са областите в жълтата зона, като в столицата спадът е добър и се очаква тази седмица да излезе от жълтата зона.

"Мерките вероятно няма да бъдат продължени, докато Силистра ще почака още. Във Варна също на 18 август е малка вероятността мерките да бъдат продължени. Трябва да се наблюдават Кюстендил и Бургас", каза още математикът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ваксинацията у нас е ниска, но пък имаме добро математическо моделиране. А мерките се налагат на основата на моделиране, колкото да не се допусне дифузно разпространение на вируса.

"Когато това се постигне, мерките се махат. Те са минимални и се налагат за кратко време", отбеляза проф. Витанов, според когото общата заболеваемост в страната е ниска, дори към нея да се добави и скритата такава.

"Умножавате по 4,5 и получавате около 7 хил. заразени дневно, което е нищо. Заетостта на леглата е много ниска", смята проф. Витанов.

Гостът посочи, че през зимата може броят на заетите легла да се увеличи, но допусна, че смъртността няма да бъде висока, както беше при някои от предишните вълни.

"Българското население не е ваксинирано. Уважаеми хейтъри, ако искате да падна от екран, ваксинирайте се. Ваксиниран човек по-трудно се заразява и по-леко го кара като се разболее. Глупости са това, че ваксините имат отрицателни ефекти - чакам да ми поникнат рога и копита", подчерта математикът от БАН.

Според проф. Витанов народът се е научил, че при нас Ковид вълните са много по-слаби от тези Западна Европа.

"Плановете са разработени така, че онлайн обучението да се използва само в краен случай. Онлайн обучението отива на заден план като мярка", заключи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
В САЩ преди 1 година
Лекарят от интензивното отделение д-р Моли Джеймс споделя опита си срещу медицинската тирания на COVID https://odysee/@exciat:5/Dr-Mollie-James-Clip---typcial-ICU:2 "Това е моето типично интензивно отделение. Това е типичният пациент, за когото се грижа. В интензивно отделение с 15 легла имах 5 пациенти с ECMO [респиратор и поддържане на живота], като 4 от тях бяха с поствакс болест."
29
2
 
10
 
! Отговори
Маг Витанов преди 1 година
Папиломе, какво стана с прогнозите за Украйна?
28
5
 
16
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 1 година
А очаква ли се спад в цената на водката ?
27
5
 
16
 
! Отговори
Хахаха двама фенове преди 1 година
на изтрещелия Бухлю ВитанOFF блъскат яростно минуси в защита на мЪтематика про-фан!
26
5
 
9
 
! Отговори
До 17, не рундьо, преди 1 година
Не бъди заблуден :Кики гриндера нареди на сЪрбезова да увеличи бройките на уж заразените! Потърси инфо, тоя път сина кирияк е виновен, а не татко рундьо. От брюкселянд така наредиха, а знаеш, че Кики даже не пита колко високо да скача, а направо върти опашчица като пуделче
25
5
 
9
 
! Отговори
Иновации преди 1 година
На проф-ан Витанов трябва да кръстят функция с единствена променлива "кефа на властта". Нещо като "априлската линейна функция". И да му дадат орден "скункс" за принос в медицинското гадаене
24
5
 
19
 
! Отговори
Витанка преди 1 година
Май наистина сега не ви се получи цирка и решихте, че е по-добре да не навивате масло в огъня. Имам новина - вече никога няма да ви се получат, нито пък нивото на ваксиниране ще се вдигне! Време е да бъдете съдени!
23
3
 
22
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Явно "носенето" на пap-цали на хартия в градския транспорт даде резултат. Никой никъде не видя болни освен в "медиите" като днес.бг.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважаеми хейтъри, ако искате да падна от екран, ваксинирайте се. Ами НЕ НЯМА стой си плямпай си глупости ти си пееш пенке ле *** кой тенслуша ахаха!
21
3
 
17
 
! Отговори
Приятел на Азис преди 1 година
Професор Витанов много сте красив, но мисля, че лилава коса ще ви ходи повече.
20
4
 
20
 
! Отговори
ra преди 1 година
Ваксинираните умират внезапно бе витан
19
2
 
6
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
О,не. Ня'а всишки да омреме. Оптимизъмът на песимиста :)
18
3
 
3
 
! Отговори
JJIvanov warnings преди 1 година
Black death mass murderers and killers са описани подробно в хрониките от голямата чумна пандемия 1345 - 1352 и след това..НАрисувани са като черникави облаци около влизащи в МЕСИНА КОРАБИ..Експерти да допроучат проблема..
17
5
 
15
 
! Отговори
Джак Изкормвача преди 1 година
Изкормете Витанката!
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рундя мислеше да въвежда пак маски (а евентуално и сертификати) съвсем умишлено за да вдигне вота за протежетата си от Възраждане, само че Кирил Петков го изненада, като се обяви против мерките и му даде да разбере че ще води кампания в тази насока, и Рудньо даде заден...
15
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаква се спад на положителните резултати от фалшивия тест за фалшив вирус.
14
4
 
5
 
! Отговори
JJIVANOV DOUSER преди 1 година
Досега над 90% от убитите чрез рекламен терор жертви са убити с дигитално холограмни видео обемно проникващо пресканиращи оръжия.. Развилите синдроми вкл RED KILLER;RUSH Killer; WHite and red killers са ги развили след проникване на заразата в тялото през устата и стомаха..Подават тестове.. При поразена устна кухина с PCR TESTS риска за зараза е над 20 пъти..
13
3
 
11
 
! Отговори
СТОП МЕД МАФИЯ преди 1 година
Некоректно се подава че имало толкова болни.. Вероятно става въпрос за положителни PCR TESTS..Целта на тези тестове Е ТРАЙНО УВРЕЖДАНЕ НА МАЙчината охрана на горни дихателни пътища и устна кухина.. ЕКсперти да направят анализ на нагъл терор срещу граждани на КИТАЙ където психизирани от масови убиици чиновници наредили поне 6 теста на хванати в капана на мед мафията..
12
3
 
7
 
! Отговори
СТОП МЕД МАФИЯ преди 1 година
МЕдицинската и фармацефтичните мафии sled ПЪРВИЯ ИМ ЖЕСТОКО ОГРАБВАЩ показен терор след поредица блокажи на подобни диверсии се готвят за много по жестоки и бързи тежко терористични диверсии.. Включват искуствен интелект за манипулиране на медиите и политиците..Блокират обемно службите за борба с терора,...За периода 2020 - 2022 са нанесени финансови щети за стотици трилиони долари..Увредени са трайно милиарди хора вкл с PCR TESTS..
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Витанов да каже защо след като на запад се набодоха до 70 процента сега пак боледуват? Нали ваксините пазели? Пазят от наличие на мозък.