Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски в Тайван

Тайпе живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г. насам
10 авг 2022 22:05, Йоана Цонева
184
Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски в Тайван
Снимка: БГНЕС

Китай оттегля обещанието си да не изпраща войски или администратори в Тайван, ако поеме контрола над острова, стана ясно от официален документ в сряда, което е знак за решението на президента Си Дзинпин да предостави по-малка автономия от предложената преди това, предаде "Ройтерс".

Бялата книга на Китай, относно позицията му по отношение на самоуправляващия се Тайван, следва дни на безпрецедентни китайски военни учения в близост до острова, който Пекин обявява за своя територия. Те са в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси миналата седмица.

В две предишни бели книги за Тайван, през 1993 г. и 2000 г., Китай беше заявил, че "няма да изпраща войски или административен персонал, които да бъдат базирани в Тайван", след като постигне това, което Пекин нарича "обединение".

Тази реплика, целяща да увери Тайван, че ще се радва на автономия, след като се превърне в специален административен район на Китай, не фигурира в последната бяла книга.

Управляващата китайска комунистическа партия предложи Тайван да се върне под нейно управление по модела "една държава, две системи", подобен на формулата, по която бившата британска колония Хонконг се върна под китайско управление през 1997 г.

Това би предложило известна автономия на демократично управлявания Тайван, за да се запазят частично неговите социални и политически системи.

Всички основни тайвански политически партии отхвърлиха предложението за "една държава, две системи" и според проучванията на общественото мнение то не се ползва с почти никаква обществена подкрепа. Правителството на Тайван твърди, че само народът на острова може да реши своето бъдеще.

Още по темата
В последната Бяла книга от 2000 г. липсва и ред, който гласи, че "всичко може да бъде договорено", стига Тайван да приеме, че има само един Китай и да не търси независимост.

Тайванският съвет по въпросите на континенталната част на страната осъди Бялата книга, като заяви, че тя е "пълна с лъжи на пожелания и пренебрегва фактите" и че Република Китай - официалното име на Тайван - е суверенна държава.

"Единствено 23-милионното население на Тайван има право да решава за бъдещето на Тайван и то никога няма да приеме резултат, определен от автократичен режим."

Актуализираната бяла книга е озаглавена "Тайванският въпрос и обединението на Китай в новата ера". "Новата ера" е термин, който обикновено се свързва с управлението на Си. Очаква се Си да си осигури трети мандат на конгреса на Комунистическата партия по-късно тази година.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Република Китай бяга на острова, след като комунистическата партия на Мао Дзедун печели гражданската война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще пламне и там,нещата си отиват към инвазия и комунизъм!Путин ще е доволен.
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква демагогия самите Сащ не са пеизнали Тайван
105
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другия път пелоси като отиде пак, вече ще е китайската област Тайван.
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куашком и Интел са в Европа а Мелексис в България кое не е ясно
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 132 Анонимен Ахаха Евеопа нямала чипове а Френско италианската СТ микровлвктеоникс какво е Инфинеон какви са Ен Екс Пи Бош Екс Фаб Мелексис даже и в Бг имат завод да не говорим че тука имат заводи Куалком Интел и тн. . . . . И къде по точно са Qualcom и Intel - по бостаните с персонал пъдари? В България отдавна няма адекватно образование за такава професия! Къде в България ще имат инженерна практика тези кадри или само теория без практика! Бълнуваш сомнамбул!
102
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има 13 държави, които са признали независимостта на Тайван, сред тях нито един член на ЕС и нито една западна държава. С ръка на сърцето признавам, че до този момент дори не съм подозирал за съществуването на повечето от въпросните държави. А най-смешното е, че медиите ми обясняват, че Китай се опитва да превземе чужда територия.
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 143 ""Двам" тиинформация, че не пишеш правилно" Няма такъв филм. Даваш ми съвети за стилистика. :))) Няма да се връщаме към нищо :))))
100
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ имат страх от Китай и Азия от Русия не.
99
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че има китайци в Сящ самите американци нищо не могат загиващ народ и там вкарват азиатци и оатиноси както в Европа африканци защото местните са ялови алкохолици
98
2
 
12
 
! Отговори
Украйнец преди 1 година
Сащ лъжеше тайванците по същият начин както излъга и украйнците че ще ги защитава ако стане нещо. Обаче само се появиха китайците с корабите си и американците избягаха.Това е истината и е време да я разберете иначе ще я разберете по трудният начин.
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че Тайван ще мине към соца не означава че дадени технологии ще изчезнат безследно. Просто ще бъдат пренесени на друго място.
96
8
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 година
1/3 от населението на Китай работи в заводи на САЩ. Друга 1/3 работи в китайски заводи, чиито основен пазар са САЩ. Отделно, че във всеки голям US град има China town. Иначе ги мразели хахахахгага
95
7
 
3
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
То има ли останали още които вярват, че думата на Китай струва нещо?
94
12
 
6
 
! Отговори
Х преди 1 година
Китай мразят Тайван защото Тайван показва на китайците какво можеха да бъдат без комунистическата партия - една богата и свободна държава
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми че то и тайван няма права над тия твхнологии за Китяй да не фояорим по тая логика.А и както жеше споменато има поне 6-7 Европвйски пеоизяодители на чипове
92
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най ме изкефи как посрещнаха Пелози в Тайван посрещна я някаква треторязрядна секретарка никакви високопостявени лица
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 138 Какво значи това "вярно"? Дваш ми акъли кое било по-добре стилистично. Това не е "вярно". Това е просто предпочитание. А явно и с тълкуванията на политическите възгледи имаш проблеми.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега какво решавате? Ще давате ли Тайван на Китай доброволно или не?
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как Китай има 7нм като няма машините да фи произведе.Най добрите са холандските китай нямат талива нищо не могат само лъжи всичкото им е лъжа на тия
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема на Европа е беззъбият немски помиарр напъват се да са лидери а тсчеп за зели не става от тях.Но зад германиика седят чафутите те там е проблема.Ако се разтури немският каптор ще се тръгне напред.