ООН: COVID-19 върнал човешкия прогрес с 5 години назад

Подхранил е и глобалната вълна от несигурност
8 сеп 2022 08:30, Петя Славова
37
ООН: COVID-19 върнал човешкия прогрес с 5 години назад
Снимка: БГНЕС

В публикуван доклад на ООН се посочва, че безпрецедентният набор от кризи, сред които най-вече COVID-19, е върнал човешкия прогрес с пет години назад и е подхранил глобална вълна от несигурност.

Програмата на ООН за развитие (ПРООН) обяви, че за първи път от създаването му преди повече от 30 години индексът на човешкото развитие - мярка за продължителността на живота, образователните нива и стандарта на живот в страните - е намалял за две поредни години, през 2020 и 2021 г.

"Това означава, че умираме по-рано, че сме по-слабо образовани, че доходите ни намаляват", заяви в интервю за АФП ръководителят на ПРООН Ахим Щайнер.

"Само под три параметъра можете да разберете защо толкова много хора започват да се чувстват отчаяни, разочаровани, притеснени за бъдещето", каза той, цитиран от БГНЕС.

Индексът на човешкото развитие непрекъснато се повишаваше в продължение на десетилетия, но през 2020 г. започна да се свлича и продължи спада си през 2021 г., заличавайки постиженията от предходните пет години, се казва в документа, съобщи АФП.

Озаглавен "Несигурни времена, неспокоен живот", докладът посочва пандемията Covid-19 като основен двигател на световното влошаване, но също така казва, че нарастващият брой кризи - политически, финансови и свързани с климата - не са дали време на населението да се възстанови.

"И преди сме имали бедствия. И преди сме имали конфликти. Но съвкупността от това, с което се сблъскваме в момента, е сериозна пречка за човешкото развитие", казва Щайнер.

Според проучването този спад е наистина глобален, тъй като засяга повече от 90 % от държавите по света.

Швейцария, Норвегия и Исландия запазват местата си на върха на списъка, докато Южен Судан, Чад и Нигер са на дъното.

И докато някои страни са започнали да се възстановяват от пандемията, много други в Латинска Америка, Африка на юг от Сахара, Южна Азия и Карибския басейн все още не са се справили с проблема, преди да настъпи нова криза - войната в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: докладоонкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не измисления вирус, ами политиците и медиите го направиха. И после ни спретнаха чудесна икономичека кризичка. Жалко, че толкова хора се поддадоха на ирационални страхове, все едно ще живеят 500 години.
27
1
 
0
 
! Отговори
JJIvanov douser преди 1 година
Държавите да създадат независими свърх секретни служби за борба с медицинската,фармацефтичната и полицейските мафии..От 1995 година полицейските мафии ползват дигитално холограмни оръжия инсталирани в лични и други документи за тотално проследяване,подслушване,центриране ,разболяване и убиване . Новост са анти ФАНЕРОЗОЙСКИ "ЕКО СТИКЕРИ " продавани в България с полицейски рекет..
26
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 1 година
Терористите след провалите на подобни нагло престъпни диверсии рекламирани като SARS ,MERS,Swine flu този път са ползвали предварителни сценарии включващи обемно обсебване и блокиране на спец службите и службите за борба с МЕдицинската и фармацефтичната мафии.. Нанесени са тежки щети на човешката популация вкл с обемно контролирани ваксинации ,s terror with PCR tests.. над 90% са убити с дигитално холограмно проникващо пресканиране с РЕКЛАМНА ЦЕЛ..Експерти да заловят терористите и техните съучас
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много добре, последните 20 години прогреса е в посока "човешки права за диваци" и лгбт содомия
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злоба , Лошотия , Мизерия , Глад , Смърт, Изкуствено саъздадени Епидемий , Алчност , Налост , Егоизъм , Мезмилостност , Бруталност , Жестокост , ит.н - Това ли Ви е прогреса на човечеството ???? Да Ви С--РА на прогреса !!!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно , е че дори и журналистите , които претендират за някакъв интелект и култура , НЕ знаят какво точно означава "ПРОГРЕС" , и то в свят в който всеки ден се говори за : Дрънкане на оръжия , беднотия , класови разделения , войни и т.н ?! Ако идеята да има интернет и мобилни телефони , за да могат бандитите и измамниците да са по ефективни и трудни за хващане , значи сме стигнали "ВЪРХА на ПРОГРЕСА " , само тедо ТЪПОТИЯТА и АЛЧНОСТТА на тъмните векове от средновековието си остават същите !
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И къде е този " прогрес " , че като гледам снимката е като Римска КАНАЛИЗАЦИЯ от преди 2200 г. ! Не знам къде сте я снимали , но ако това е "прогреса " сте за ОПЛАКВАНЕ !
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 - И какви са ти новите "умения" - Изтрещял бу-нак ЕГОИСТ , в ъгъла като *** , това ли ?
20
1
 
5
 
! Отговори
До анонимен преди 1 година
Топ отговор на всичко си написал.Така и не можете да сФанете, че развитието на технологиите няма нищо общо с прогреса на човечеството. Всъщност технологиите са полезни за прогресирало човечество, а за деградиращо са даже много вредни.А сега а тези малкото по средата който драпат с добро и труд е убийство, защото деградиращите ни убиват физически и психически
19
4
 
1
 
! Отговори
Лудост преди 1 година
Новият бог вече са парите и интереса. Хората мачкат, интриганстват, брутални са за парите си и интереса си без грам мисъл за някой друг и нещо. Дойде манталитета дето е измислил, че интереса клати феса, парите са новият Бог. Америка все мислих, че правят нещо за добро, но те са същите като Путин. Китай все мисля, че ще са по-разумни, но идва момент в който всяка чаша прелива ако не се вземат своевременни мерки. Извода ви е, че третата световна предстои от световната голяма всеобща мисъл ......
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз лично съм доволен от ковид локдауна. Вече си работя от къщи, не ходя в офис. Изкарвам повече пари, харча по-малко. Остана ми куп свободно време за усволяване на нови умения или почивка. Не виждам какъв е проблема?
17
1
 
2
 
! Отговори
Лудост преди 1 година
А за умственият капацитет, възпитанието, семейните ценности, общност, човешки взаимоотношения, добронамереност и т.н. пък да не говорим, че се връщаме към правилата. Всеобщ манталитет е да се изразя тактично като на стадо черни перли удри Манчо Наблюдавах това падение от някъде 2010 година.Мислих, че е само в България, но се оказа световно. В такива времена достигнах, до извода, че Европа е за европейците, това е християнска земя, ЕС е за хората от него. Политиците са са *** защото не са от нас
16
1
 
2
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Състоянието на страх от разни глобални шит, в което винаги трябва да се държи стадото, е много добре описано в книгата "Състояние на страх" от великия Майкъл Крайтън (още автор на "Джурасик парк", "Сфера", "Щамът Андромеда" и сериала "Спешно отделение", за да се сетите).
15
1
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
А санкциите на ЕС върнаха икономиката му със 70 години назад. Някъде на равнището в началото на 50-те години на миналия век.
14
3
 
11
 
! Отговори
Какъв прогрес, бе преди 1 година
Светът отдавна е спрял най - важното си развитие духовното и интелектуалното!!! Нали, обаче, фармацията и управляващите човешката *** станаха още по - богати
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България средната продължителност на живота спадна с близо 2 години заради многото починали от Ковид-19.
12
2
 
20
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Ами не, не ковид върна прогреса назад. Върнаха го измислените еврочиновници, - лапачи, които не знаят какво правят и са там само за едни пари.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прогрес отдавна няма, а падението ни като човешки същества продължава от години!
10
5
 
5
 
! Отговори
да питам преди 1 година
а СЗО ше признае ли че точно човешкия прогрес ше ни затрие от лицето на земята а и самата планета ?
9
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е дебнал точния момент. Окупира територии на Украйна още 2014, но не му стискаше да започне война до сега. Издебна момента, когато светът едва се съвземаше от ковид, благодарение на ваксините, да ни довърши. А антиваксърите само наляха вода в мелницата му. Ид и о т и!