С първия учебен ден въвеждат временни противоепидемични мерки

Те ще важат за детските заведения и училищата
9 сеп 2022 15:40, Петя Славова
42
С първия учебен ден въвеждат временни противоепидемични мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 15 септември до 14 октомври със заповед на министъра на здравеопазването се въвеждат временни противоепидемични мерки в детските ясли и градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП), съобщиха от здравното министерство.

Още по темата

Считано от. 15 септември, в детските ясли и градини при възможност работата с деца трябва да се организира в една и съща група и с един и същи персонал. Работата на психолозите, логопедите и ресурсните учители в детските градини се организира индивидуално или в малки групи. При възможност сутрешният прием на децата трябва да се осъществява през всички възможни входове на детската градина/ясла, по предварително изготвен график, с цел недопускане смесването на деца от различни групи.

Съгласно заповедта от 15 септември в училищата и центровете за специална образователна подкрепа трябва да се спазва физическа дистанция между учениците от отделни паралелки; между педагогическия персонал и между родителите и персонала. При възможност трябва да се въведе различно начало на учебните занятия и различен график за междучасията за отделните паралелки, класове; да се премине на двусменен режим на присъствено обучение с оглед намаляване на броя на паралелките в даден период от деня; да се определи отделна класна стая за всяка паралелка; да се ограничат учениците в групите за целодневна организация на учебния ден в рамките на паралелката; приемът на учениците да се осъществява през повече входове (за училищата/ЦСОП с повече от 100 ученици). Храненето в училище/ЦСОП трябва да се осъществява по график, без струпване на ученици от различни паралелки.

До 14 октомври провеждането на родителски срещи в детските ясли и градини, в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа трябва да се осъществява от разстояние, а при необходимост от пряка комуникация – да се спазват изискванията за физическа дистанция от 1,5 м. Също така е необходимо провеждане на засилен сутрешен филтър за недопускане на ученици с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
--------- преди 1 година
Това е да си руски роб.
29
0
 
1
 
! Отговори
--------- преди 1 година
Държавната помощ не покрива дори допълнителните суми който се дават на ръка на училището. Какво остава за всичко останало.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесно е на хартия някой да разпише някакви мерки,които де факто стават неприложими и без никакъв ефект.Няма логика учител да обикаля от 2 до 7 клас и да предава музика,технологии и предпиемачество,изобразително изкуство...учител по всичко логика и всичко знание.Този учител как ще насмогва да се прибере в къщи да си почине,да си погледне собствените деца,да сготви,да се подготви за следващия ден,той душа няма ли?
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно как ще се случи това мероприятие,как ще се оформят групи за целодневно обучение в малко училище,където се налага да се събират деца от два класа ,за да учат и пишат домашни следобед.Как ще се случи това като се налага учители от прогимназия да вземат часове в начален етап и ще обикалят 5-6 паралелки.Като се одобри образец 1 как ще се случат тези мерки после.Сега е време РЗИ да окаже контрол и да види как стоят нещата в действителност.Като се разпише образеца нищо няма да е.
26
1
 
4
 
! Отговори
Изперкалатамайка преди 1 година
То затова, няма и да остане читав човек тук. Бягайте, при първа възможност хора...и на позволявайте децата ви да се мъчат тук.
25
0
 
4
 
! Отговори
Петко Сокачев преди 1 година
До Стефан. Заври си и краставица отзад е, че вирОсо да не те оноди внезапно... А, горе маска и противогаз! Зомби зависимо...
24
0
 
7
 
! Отговори
доц. Мангъров преди 1 година
Стефане (N 26), мaрш в мазата, бе, уплашко. Вземи си повечко памперси и намордници.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не ходят на училище и без друго никакви знания не получават там. Даже не могат да четат и пишат. Ако ще ги карате да ходят на училище само да ви спазват идиотските мерки, по-добре да не ги мъчите и да мъчите вас си.
22
15
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
Към 10 септември 2022 година в България са починали 37645 души от ковид. А вие продължавайте да слушате глупостите на Мангъра и на Костя Копейкин, че нямало смисъл от ваксините, тестовете и маските.
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Вече 3г. дистанционното обучение се доказа като новия стандарт, нека да си продължава все така." -------------------- Ами, естествено, бе, уйчоо, нали това е целта на занятието - дистанционното обучение да стане стандарт и да произвежда безотказно полудебилни зомбита, удобни за манипулация и управление. За три години добре им се получава, защо да не продължава все така...
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно някой - този, който е разпоредил да сътворят и е подписал ТАКАВА заповед - има неистовото желание Възраждане да ПОБЕДИ на изборите...
19
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера бях при джипито /за документ/. От 1 месец не е имала болен с ковид. Има над 3000 пациенти.
18
5
 
19
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Ковид сектантите няма да се спрат,докато не се вземат мерки за тях-бой с дряновица!!!Всичко е с цел пропаганда,за да може младото поколение да бъде послушно(както е в Китай)....иначе този Ковид-Мовид,не ее нищо по-различно от настинка!!!
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тормозът започва за всички, да не си помисли някой, че ще училищата ще бъдат оставени на мира! Не се оправят с народа, затова удобно мачкат всички ни в образованието. Отново ученици, учители и родители ще отнесем всички мерки, безумие.
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде, хайде! Още има време до 2-ри октомври, да разгърнете една вЪлнЪ. После, като наближат празниците, още една! Нали такива са указанията, за икономии на отопление! Пък и указания за онлайн обучение, сигурно има!
15
2
 
19
 
! Отговори
123456 преди 1 година
Помните как всичко започна: само за 2седмици. Та така и сега: само за 1 месец....до края на уч.година около 24 май
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Австралия вече слагат шести бустер.
13
1
 
24
 
! Отговори
От Берлин преди 1 година
Помните ли моите предупреждения от преди месеци!?? Има План.... Той се изпълнява... Имаме Нов Холокост -Ваксинационен! Бог с Вас и пазетедецата.... Май е време за Възраждане!
12
0
 
35
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 1 година
Против КОЯ ЕПИДЕМИЯ са тия "мерки"!? Че има сто души на милион с настинка? Това ли е епидемията? Абе как така могат да си правят каквото им хрумне на базата на нищо?
11
2
 
26
 
! Отговори
Бате Сечко преди 1 година
Още ли спите, оФце набодени и заблудени!? Пак посягат на децата ни....! А, вие се дървите за нов бустер??? *** оФце...