Нов и по-заразен подвариант на Омикрон за първи път у нас

BA.2.75 е вариант на тревожност под наблюдение
53
Нов и по-заразен подвариант на Омикрон за първи път у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За първи път у нас е установен случай на подвариант на досегашните Омикрон варианти на COVID-19, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Според вирусолозите този вариант се разпространява по-бързо от досегашните подварианти.

За първи път в България е установен подвариант на Омикрон ВА.2.75 (подвариант на линията BA.2), който изглежда, че се разпространява по-бързо от подвариант BA.5. Световната здравна организация класифицира BA.2.75 като вариант на тревожност под наблюдение - variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM), уточняват от НЦЗПБ.

Изследваните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 2 август - 2 септември т.г. и са изпратени от 17 различни лечебни заведения от 16 области на България.

При всички 82 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: BA.2.75 - 2,4%, BA.4.x - 3,7%, BA.5.x - 72% и BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 - 22%.

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 188, сочат данните на Единния информационен портал.

Направени са 1261 теста което означава, че делът на положителните резултати е близо 15 процента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: коранивурсОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
5
 
! Отговори
до Летец преди 1 година
то пулс 50-60 не е нормален, 65-80 си е ОК
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя ще мине и замине като другите, плашилката НЕ работи!!!!!
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време беше - ще го пуснат малко след изборите.Това сега е само предупреждение.Само дето нещо не са си съгласували нещата - Кантарджиев каза преди няколко дни,че ковида вече е омаломощен и малко опасен,а Витанов беше е изчилил,че след изборите(ама не преди това),ще има нова ковид вълна.А и *** мина и заповяда на юроспийското стадо,че са закупени 900 млн.дози Факсини и ще требе стадОто да се боцка.Е,точно по тези причи се пръкна този нов,още по-опасен щам!Юруш стадо на боцкане,ама с плащ
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оппаа, още един "вариант" на фалшивия вирус. Всякакъв вариант на нищото пак е нищо, питайте витанчо,той ще ви обясни.
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако касапите с бели престилки не ви уморят, някой семерджийче ще ви оправи. Добре си живеете ган4 аци.
9
3
 
33
 
! Отговори
Достоен отговор преди 1 година
За продължаващите заболявания от вируса "SARS-CoV-2" да предоставим лично "сърдечните" си благодарности на Института в щата Северна Каролина в който са работили:Prof. Ralf Berek и dr. Anthony Fauci обединявайки човешкивируси /SARS/с животински /CoV/ създавайки COVID-19.От там я поемат военните и разработват във форд Dietrichщат Мериленд.За да прикрие следите на пандемията президента Тръмпзакрива лабораторията в щата Мериленд в края на мандата си, като с помощта на медиите, вината се прехвърляна френско-китайската лаборатория в Ухан !
8
39
 
4
 
! Отговори
Хора ваксинирайте се преди 1 година
Ваксината е ЕДИНСТВЕНИЯТ начин да се предпазите и изкарате вируса леко, без да ви се налага да влизате в болница и да ви пъхат маркучи в дробовете. Срещата с вируса през зимата е неизбежна, от вас зависи дали ще се предпазите. Аз лично съм с 3 дози на Пфайзер - две през май и юни 2021 и сега 3-тата адаптирана бустер доза през септември, още първата седмица, когато ги внесоха. В България общо са ваксинирани 2 милиона души, с бустер са още 900 000 и както виждате ваксините не са опасни!
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашето стадо и без това е на доизживяване. Ходете да бодете големите немски, френски, английски и т.н доверчиви стада. Тук никой вече не ви вярва на новите версии на модерния тунингован вирус.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпадам в потрес от Нов и по-заразен подвариант на Омикрон. Ще тичам да се ваксинирам веднага!
5
3
 
43
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Хайде стига още от понеделник с простотии!
4
3
 
24
 
! Отговори
Маркетолог преди 1 година
Дистрибуцията върви по следната схема: пращат документацията от лабораторията (спецификация на вируса), после тестовете, рекламите за вак$$$ините, зареждат аптеките, разпращат хонорарите по веригата купени институции, лекари, математици .... И накрая пускат и вируса - пазарът е подгрят, само му трябва катализаторът и минават да съберат кинтите само
3
4
 
29
 
! Отговори
това е края! преди 1 година
връщайте маските и затваряйте всичко! ужаса е ужасен и ужасяващ!!!
2
4
 
27
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Интересно, как точно се "разпространява" това нещо, което е мъртво но се "прикача" към живи клетки. Кое го пренася? Може би магнитните полета или онези ейджънт ориндж "ветрове" от Сахара :))
1
6
 
26
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 1 година
Как точно го Остановиха?!?за един преател питам