Нови ограничения за пътуване в Китай, заради COVID-19

Спрени са влакове и автобуси от Синцзян
Обновена: 6 окт 2022 14:35 | 6 окт 2022 14:28, Петя Славова
14
Нови ограничения за пътуване в Китай, заради COVID-19
Снимка: БГНЕС

Китайските власти наложиха строги ограничения за пътуване заради случаи на зараза с COVID-19 в Синцзян-Уйгурския автономен район, предаде Асошиейтед прес. Това става в момент, в който Пекин още повече затяга мерките за контрол преди ключовия конгрес на Китайската комунистическата партия, който ще се проведе по-късно този месец, отбелязва агенцията.

Заради епидемията от COVID-19 временно спрени са влаковете и автобусите, влизащи и излизащи от Синцзян, който е с население от 22 милиона души. Броят на пътниците на полетите е намален до 75% от обичайното. В изявление на местните власти се казва, че рестрикциите са въведени, за да се  предотврати рискът от разпространение на вируса, но повече подробности не се съобщават.

Още по темата
Както се случва често пъти с китайската драконовска политика за "нулев COVID", мерките изглеждат непропорционални спрямо новооткритите случаи на коронавирус в страната, предава БТА.

Националната здравна комисия регистрира в Синцзян 93 случая на зараза вчера и 97 днес, като всички те протичат безсимптомно. Служители на властите в автономния район признаха във вторник, че съществуват проблеми с откриването на случаите на зараза, но не казаха кога планират да премахнат ограниченията.

Местните власти в Китай отчаяно се стремят да не бъдат упрекнати заради появата на нови огнища на зараза в техните региони. Синцзян е под специално наблюдение, защото правителството създаде центрове за превъзпитание, подобни на затворнически лагери. Там мюсюлманските малцинства са принуждавани да се откажат от религията си, и се смята, че са подлагани на действия, които нарушават правата на човека.

Властите могат да контролират пътуването в автономния район сравнително лесно заради огромната система за наблюдение в Синцзян, разчитаща на повсеместни контролно-пропускателни пунктове, софтуер за разпознаване на лице и глас, както и мониторинг на мобилните телефони.

Си Цзинпин, лидерът на Комунистическата партия, е тясно свързан с политиката за "нулев COVID". Световната здравна организация отправи сериозни критики срещу тази политика, довела до масирани нарушения на икономическата активност, образователния процес и като цяло на ежедневието на хората.

Миналия месец автобусна катастрофа през нощта взе 27 жертви. Оказа се, че пътниците в автобуса са били принудително карани на място за карантиниране в Югозападен Китай. Този нещастен случай предизвика гняв в онлайн пространството. Оцелелите от катастрофата казаха, че са били принудени да напуснат апартаментите си, въпреки че нито един случай на ковид не е бил открит сред тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизмът не е хубаво нещо, какво друго да се очаква! Да се надяваме, че освен Китай, други няма да тръгнат по техния път!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Град 22 милиона... Като са се множили кат домашни пълзящи насекоми, защо не са ги спрели? Сега да обявят 50% доброволно намаляване на населението и да отварят процесните линни за утилизация на излишния материал.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 - "Представям си след десетина години китайците още ще борят измисления коронавирус" Няма да го борят ,но пък ще са под тотален контрол. Което и вероятно целта на политика за "нулев COVID" .
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експеримента продължава. Да видим дали и родните марионетки ще опитат.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Справка - в Китай са ваксинирани 75%. Само 75%.
7
3
 
5
 
! Отговори
ЦИРК НУЛЕВ КОВИД преди 1 година
"Нулев КОВИД" може да се постигне ЕДИНСТВЕНО по начина, по който може да се постигне и "Нулев СО2" - като не останат живи хора. Което изглежда все по-вероятно да е в плановете.
6
3
 
3
 
! Отговори
Абе преди 1 година
как го доказват тоя ковиТ, за един преател питам? Да не си помислите нещо друго, благодаря!Това вече не си струва даже да се коментира
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нулев Covid и нулев грип са възможни само ако в обществото има само киборги. Като гледам натам вървят нещата.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако стоим и дремем еврочиновниците ще направят същото и у нас
3
3
 
17
 
! Отговори
Още ли вЕрвате ??? преди 1 година
Е нали са ваксани на 100% ??? хахахахахаха
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представям си след десетина години китайците още ще борят измисления коронавирус.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са глупави тия. Като някакви животни са. Никаква индивидуалност, никаква способност за критично мислене. Затова още си стоят в комунизма. Същите като руснаците са само дето ония са и алкохолици и затова са по бедни. Каквото каже ком партията слушат и изпълняват. Обучили са ги като немски овчарки.