В зимните курорти чакат с 20% повече туристи, основно българи

Цените тази зима до 30% по-скъпи
Обновена: 10 дек 2022 07:46 | 10 дек 2022 07:45, Камелия Цветанова
54
В зимните курорти чакат с 20% повече туристи, основно българи
Снимка: БГНЕС

С 20 на сто повече туристи за ски чакаме у нас през тази зима в сравнение с предходната, категорични са от туристическия сектор. Интересът към родните ски курорти е основно от български и гръцки туристи, а през националните им ваканции се чакат гости от Турция, Северна Македония, Румъния и Великобритания, обясниха за Труд News хотелиери от трите най-големи ски комплекса – Банско, Пампорово-Мечи Чал и Боровец.

Още по темата

За разлика от предходния сезон записванията за тази зима са започнали още през лятото. Места за Нова година в ски курортите почти няма, а първите резервации са дошли още през юли-август. Освен български туристи сред основните клиенти през тази зима се очертават гръцките гости. Те също са направили резервации основно за почивните дни около Коледа и Нова година, обясниха от бранша.

Пакетите са с до 30 на сто по-скъпи.

Въпреки големият интерес от страна на чуждите туристи към родните ски центрове и през тази зима над 60 на сто от гостите ще са от България, прогнозира служебният министър на туризма Илин Димитров преди дни. Добрата новина е, че за първи път от години българските туристи лесно и бързо ще могат да стигат до Банско, след като се ремонтира второкласния път от Симитли към зимния център. Неотложно е да се реши проблема с втория кабинков лифт в Банско, защото не може да се говори за екология и качествен туристически продукт, когато в планината се изкачват хиляди автомобили дневно, а туристите чакат на опашка за лифта по няколко часа, категорични са представителите на бизнеса.

Инфлацията обаче е причина цените на нощувките и услугите в зимните курорти да се увеличат между 10 и 30 на сто, въпреки разходите са нараснали значително повече. Пазарът обаче не е в състояние да поеме още по-високи цени, затова и от бизнеса ще работят на ръба на оцеляването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: скикурорти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Тео преди 1 година
Аз съм в Банско на Нова година.
44
0
 
1
 
! Отговори
Еврогеец преди 1 година
Дайте да им спретнем още бойкот, заради нарушаване на правата на човека.
43
1
 
5
 
! Отговори
Барем Още ПАРИ преди 1 година
Горките трябват им още милиони левове дарения от Държавната Хазна, пък и ЕВРАЦИ от ЕВро фондове да не порпуснум и НУЛА ДАНЪК. Пък и тези българи които имат пари и време да ходят по тези курорти да ги стимулира държавата с още пари, за да ходят по-често.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакат българи, защото могат да ги оглозгат до кости.. защо си мислите, че чужденците почиват почти безплатно? Българите плащат!
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има да чакат...
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намалете още ДДС, че да има още какво да укриват! Пак не разбирам, защо почивката извън България ми излиза по-хубава и по-евтина, отколкото у нас (изключвам малките разпокъсани хотелчета, където наистина се стараят, но които стават за 1-2 нощувки и не могат да поемат 7-дневна ваканция, щото около тях няма нищо).
39
1
 
3
 
! Отговори
ко преди 1 година
основно чакат?
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има да ги чакат...
37
1
 
9
 
! Отговори
Бойко Б преди 1 година
Когато вдигнат цените, ще видим колко българи ще има на пистите. НЕЩАСТНИЦИ
36
1
 
2
 
! Отговори
Надянат преди 1 година
И аз очаквам да се облажа от Приватизацията,ама едва ли.Та се надявах до скоро,ама като видях че от всичките тия политици на конци спуснати със парашути незнайно от къде,не става и *** за каца,тогава разбрах че от много надяване най накрая съм се надянал.
35
2
 
1
 
! Отговори
Искате Българи? преди 1 година
Популяризирайте с плакати сноуборда и ските в София, основно сноуборда. В София са парите, основно ИТ-та и не само. Кол центъри съпорти. В София са ви парите. Има доста хора дето ходят на сноуборд. Има и много които им се искат има и такива които не са пробвали и не знаят. ИТ-тата имат пари за харчене и са в София. Витоша ей а къде е. Телевизия, плакати състезания, нещо дето на направи спорта още по-популарен.
34
0
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Даже за нас е по-добре зимата да те няма.
33
2
 
8
 
! Отговори
Секира преди 1 година
Едно кафе = 15 лева.Луди няма.Кой ще ви ходи на зимен курорт да го бръснете както си знаете.
32
1
 
8
 
! Отговори
БЕДНА БЕДНА БГ преди 1 година
КОЙ ЛИ ТЕ В ТАЗИ РОБСКА ЛЮЛКА ЛЮЛЕЕ
31
1
 
9
 
! Отговори
бг турист преди 1 година
Не ме чакайте, може и да не дойда :)
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И цените са безбожни!
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ко стана сега? Бедни ли сме, скъп ли ни е бензина или само надаваме вой, колкото да има?
28
2
 
10
 
! Отговори
Българин007 преди 1 година
Нали имаше инфлация и обедняване ? Защо очакват повече хора на по-скъпи цени ?
27
3
 
10
 
! Отговори
Една... преди 1 година
...Коледа и Нова година изкарах на известен БГ зимен курорт -> няма да повторя. И не става дума за парите. Иде реч за това, че курортите не са облагородени въобще, липсва инфраструктура и множество удобства.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . Инфлацията обаче е причина цените на нощувките и услугите в зимните курорти да се увеличат между 10 и 30 на сто. . . На българина все някой мутрите, корупцията, четирите годишни времена му е виновен, но никога той самият! Инфлацията трябва да стане 50% ама до обяд и след това още 50% следобяд, за да може като си купи хляб преди обяд да не може да си купи сирене или саламче за след обяда! Така трябва да е при склададжии с 5к лева заплата, а бе какви 5к заплати давай направо 10к, че по лесно