Засякоха у нас варианта на COVID-19, който не се влияе от ваксините

СЗО наблюдава с повишено внимание XBB.1.5
82
Засякоха у нас варианта на  COVID-19, който не се влияе от ваксините
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България е установен за първи път вариант XBB.1.5 на COVID-19, който се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация заради неговия потенциал за ускорено разпространение и намалена неутрализация от ваксинален и естествен имунитет от предишните варианти на вируса. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Случаят е установен в София.

В Центъра са анализирани 87 клинични проби със SARS-CoV-2, като те са взети от пациенти в периода 9 декември 2022 г. - 11 януари 2023 г. Пробите са изпратени от 14 лечебни заведения от 10 области на страната. При всички проби е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на вариантите е BA.2.3.20 (1,1%), BA.5.x (16,1%), BE.x/BF.x (37,9%), BN.x (11,5%), BQ.1.x (26,4%), CL.1/CP.1 (2,3%), XBB.1.5 (1.1%), други XBB.х (3,4%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПризивЗасега се преселват в отвъдното, сами неваксинираните.......Едно време, когато нямаше "демокрация" и ваксините бяха задължителни от самото раждане - хората живееха до 90-100 години. Факт е, че всички известни и неизвестни от миналото артисти и певци, умират от старост чак в нашият век, а сегашните вярващи на "конспиративни теории", не могат да изкарат един грип, без усложнения и приключват земния си път около 60 години.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксините не бяха ли всесилни, в което се кълнат всички ваксъри?
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще измислят нова "ваксина" и ще искат да ни боцнат.
60
0
 
8
 
! Отговори
Не! преди 1 година
Че то има ли такъв, който се влияе LOL
59
1
 
8
 
! Отговори
Лао Дзъ преди 1 година
Не съм лекар. Живея на слънчево и топло място. И днес печеше и беше към 20оС. Нито настиваме, нито боледуваме от измислените вируси. Рецептата за здраве е: печете се на слънце, ходете боси по плажа , яжте свежи плодове, зеленчуци, яйца и т.н. не пушете и не пийте много, не се стресирайте излишно. Умерени упражнения за раздвижване и поддържане на тонуса. Радвайте се на живота и близките си, докато ги имате, защото всичко е преходно и всеки ден е подарък (present).
58
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, няма страшно. В България около 5% от заразените опъват петалата и това е. Останалите 95% реват, че вирус няма.
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то имало ли е вариянт който са се влияе от "ваксините"?
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде го намирате този вирус?! Около мен никой не се зарази откакто има ваксини, т.е. от началото на 2021. Преди това беше различно, но в крайна сметка около 5% от хората, които познавам се срещнаха с вируса през 2020 година и толкоз. Вие как успявате да се заразите по няколко пъти?!
55
3
 
10
 
! Отговори
Бустера преди 1 година
Я подай ми малеее тенката пушкааа
54
4
 
10
 
! Отговори
Алстер преди 1 година
Aма тоя път изолиран ли е вируса, щото предния път нали бяха забранили?Колкото до инджекциите, то е ясно че не влияят на вирусите, влияят на хората. Четохте ли "новината" за инджектираната Норвегия?
53
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чакаме новите вълни да, чакаме ги при по-инжектираните държави, а тук само успяват да наврат пръчката в носа тук-там на някой старец с инфаркт, че да изкарат три-четири бройки за статистиката.
52
5
 
6
 
! Отговори
Чакаме новите вълни преди 1 година
Освен инфлационни вълни и криви на смъртта от безпаричие сега да очакваме нови Ковид вълни с умрели хора.
51
6
 
4
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
До нив-акси-ниран-ите. Нема са косите. Още по-добре е да не носите мас-къ-тъ изобщо, щото нема смисъл за вазе. Ни съ пазете никак. И от зл-а-та вък-синя , никакво слагане. После ранете фармацеВтити с поне по сто лева на месец. Щото нали знаете, че и те са ора и трее да едат и они. Ранете ги. И да пият требе. Они че си купат, вие само купувайте лекарства после. Кровид а напраен след секо разболеване да а по-зле. Че пазарите повече апчита. Честно и почтено.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ИЗВОД - според комплексирания български еснаф, ако те измами някой с много пари или титли, значи не те ***, а ти прави добро. Ритник да е, ама ако е от богаташ, пак е хубаво.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой пък вариант се е влиял от т. нар. "ваксини"? Просто Урсула и мъж и напълниха джобовете, за това бе истерията с иглите.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вуте какво е това бре... ако си мислиш, че е смешно, искрено ми е жал за теб... поне си сложи сам "палец горе"... Тъжно...
47
5
 
12
 
! Отговори
Призив преди 1 година
До всички дупчени с ковид препаратите: Потърсете отговорност от палачите си, докато можете. Проверете какво се случва по света с такива като вас. Така както нищо ви няма, изведнъж ще се преселите в другия свят, а тези които ви го причиниха ще си живеят живота.
46
7
 
6
 
! Отговори
До 123 преди 1 година
Напълно си прав. Карах го преди ваксините, сложих после и ваксина, два месеца след нея пак го карах ( по- тежко отколкото без ваксина ), след половин година пак го карах, като имах отвратителни пост проблеми, които влачих с месеци, а през цялото време носех и маска навсякъде. Не виждам оправия, така че все тая, спрях да му обръщам внимание. Повечето около мен са така също.
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно е с кашляци, нооо вирус за тях няма.
44
6
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 година
Лекар съм и почти нямам пациент, който да не е боледувал от Ковид. Без значение дали е бил 1-2-3-4 пъти ваксиниран или не, дали е носил маска. Имам 1 който почти 2 год не излезе от къщи, и той го изкара а и без да водя точна статистика, сериозността на заболяването не се влияе от това дали и колко пъти са ваксинирани.