Около 80% от китайците са с Covid в момента

В болниците са регистрирани 12 658 смъртни случая за седмица
23 яну 2023 11:42, Анисия Иванова
69
Около 80% от китайците са с Covid в момента
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Китай съобщи, че повече от 12 600 души са починали от причини, свързани с Covid, през седмицата, предшестваща празниците по Лунната нова година, а здравен служител заяви, че около 80% от населението е заразено с вируса в настоящата епидемия.

В периода 13-19 януари в болниците са регистрирани 12 658 смъртни случая, свързани с Covid, съобщи китайският Център за контрол и превенция на заболяванията в изявление от събота. Страната съобщава за 59 938 такива смъртни случая между 8 декември и 12 януари.

Главният епидемиолог на центъра У Дзънюу заяви отделно в публикация в Weibo, че 80% от жителите на страната са били заразени в настоящата вълна. Макар че пътуванията по време на Лунната нова година могат да доведат до увеличаване на случаите в някои региони, У Дзънюу  заяви, че има "много малък шанс" за мащабни инфекции или втора вълна на епидемията в цялата страна през следващите два до три месеца.

В края на 2022 г. населението на Китай е 1,41 милиарда души, което предполага, че повече от 1,1 милиарда души са били носители на вируса през последните месеци в рамките на най-голямото огнище на Covid в света. Дзънюу не уточнява как са получени данните за инфекциите, съоббщава Bloomberg TV Bulgaria.

Внезапното премахване на ограниченията за Covid  през декември означаваше, че стотици милиони хора се отправиха към домовете си за празника Лунна нова година за първи път от 2019 г. насам.

Президентът Си Дзинпин открои разпространението на Covid в селските райони в общонационално видео обръщение, което направи преди празника, като заяви, че е особено загрижен за усилията за борба с Covid в селските райони. Здравните експерти се опасяват, че вирусът може да опустоши уязвимите хора в селата с оскъдна здравна инфраструктура, като доведе до по-лоши последици от епидемията, която вече натовари болниците, препълни крематориумите и осакати мегаполисите в страната.

На 19 януари в болниците в цялата страна имаше 471 739 пациенти, свързани с Covid, включително 51 683 в критично състояние. Публикуването на данните в събота дойде, след като Световната здравна организация призова Китай да предостави повече информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Смях! преди 1 година
Това на какво ни учи? Да не се връзваме на мерките, зашото само Правителството печели, като продължава да ваксинира със сиропите !!!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези не бяха ли ваксинирани и защитени?
50
1
 
3
 
! Отговори
мда преди 1 година
Китайските роботи първи ще бъдат вкарани в световния концлагер.
49
2
 
4
 
! Отговори
DD преди 1 година
Нека следващите много опасни щамове на ковида да започнат - сега!
48
0
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Китай не е целия свят. Какво неясно има? Едно е в целия свят съвсем друго е в част от света, а в останалата част вируса си се разпространява и непрекъснато навлиза в държавите с нулев ковид.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във ваксинирана Япония смъртността сред заразените е 15 пъти по-малка в сравнение с България.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците не могат да спазват социална дистанция и очакват скоро Путин да унищожи някои държави и да се преселят из Света. Путин казва, че ядрената война няма да има победители, но лъже. Защото победители ще има много - Китай, Индия, Африка, Латинска Америка, Арабия, Виетнам, Малайзия, Филипините. Там хората живеят натясно в гета. Готови са за преселване в широките земи на Русия.
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48 чакай да ти го довърша - "Политиката на нулев ковид трябваше да се приложи от всички държави по света и още през 2020 година щяхме да сме забравили за Ковид-19." КАТО КИТАЙЦИТЕ
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47 - ако "ваксините" работеха, Япония нямаше да имат рекордна смъртност в момента, когато са най-"ваксинирани" от всякога. Колкото и дефектномозъчните ваксизависими да се пънат да си съчиняват приказки, реалноста продължава да им се присмива.
43
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиката на нулев ковид трябваше да се приложи от всички държави по света и още през 2020 година щяхме да сме забравили за Ковид-19.
42
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При толкова много заразени в Китай, би трябвало починалите да са милиони за една седмица, а не 12658 починали. Явно ваксините вършат работа, колкото и *** да не вярват в ползата от ваксините.
41
4
 
4
 
! Отговори
Тромба Бустер преди 1 година
Още в началото на психодемията Фаучи и Гебрейеус похвалиха Китай с тяхната политика на нулев ковид и дадоха това като модел. Не може да е вярно, че през 2023 в Китай има болни и починали от това нещо. Абсолютна фалшива новина в стил долна антиваксърска пропаганда.
40
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 46 Езин милиард и сто милиона болни в Китай, и от тях само 51 000 в тежко състояние, и мозъчно неразвитите ковидианти от сектата на Великия Ковид още дуднат че имало страшен вирус.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 милиард болни в момента, само в Китай, а конспираторите още дуднат, че вирус нямало.
38
8
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Какъв ковид бре?Още ли не сте се събудили?Колко трябва да си необразован за да вярваш в новата религия Ковид?
37
1
 
9
 
! Отговори
Честно преди 1 година
Честно , не знам вече какво трябва да стане за да се сети някой колко е спешно да минираме границите на Европа . То не бяха мюслюлмани сектанти , то не бяха азиатски вируси , то не беше африканска красота . Аре минирайте ги тия граници накрая !
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преболедуване не ти осигурява имунитет. След 3 месеца можеш пак да си болен. Така нищо не е приключило за никого. Ваксините ти го спестяват, поне за 6 месеца .
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милиард и половина китайци, 80 % болни, а смъртността им като в България както беше... Секи сам си преценя.
34
7
 
7
 
! Отговори
То добре преди 1 година
"и това е според официалната статистика, а неофициалната е с поне 50% нагоре!" Туй значи, че 120 процента от китайците са с коронавирус. Страшна работа.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и това е според официалната статистика, а неофициалната е с поне 50% нагоре!