СЗО: Антибиотици и промивки не помагат срещу коронавируса

Препоръчва се проветряване на помещенията, почистване предмети
Обновена: 27 фев 2020 11:11 | 27 фев 2020 07:10,
48
СЗО: Антибиотици и промивки не помагат срещу коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Антибиотиците и ваксините не помагат срещу коронавируса, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в препоръки, които целят да развенчаят най-често срещаните митове около новия коронавирус COVID-19.
Макар че антибиотиците не могат да помогнат срещу вируса, те се използват за лечение на последващите бактериални инфекции, казва СЗО.

Още по темата
Според информацията въпреки, че основните причини за смъртността от вируса са усложнения от скоротечна пневмония, хората, които са се ваксинирали срещу пневмония, не са предпазени от коронавируса. Ваксината за сезонния грип също не е ефективна.

Епидемиолозите предупреждават, че макар че вирусът се предава по въздушно-капков път, промивките на носа не са гаранция срещу заразяване. Те съветват вместо това измиване на ръцете със сапун, избягване на ръкостискане и носене на маски. Сешоарите с топъл въздух не са достатъчни за дезинфектиране на ръцете, както и лампите с ултравиолетова светлина, се казва още в напътствията на СЗО.

Засега няма специфично лечение на COVID-19, така че подходът, използван за лечение на пациенти с коронавирусни инфекции, е за третиране на клиничните симптоми като висока температура или затруднено дишане. Прилагат се антивирусни лекарства, вливане на течности и кислородна терапия.

Специалистите предупреждават, че липсата на повишена температура не е гаранция, че човек не е заразен с вируса, тъй като той може да е носител, без още да е развил симптомите на заболяването. В този смисъл термоскенерите по летищата могат да уловят не повече от 20 на сто от болните. Въпреки това епидемиолозите съветват температурата да се мери поне веднъж дневно при пътуване до рискови зони и общо неразположение.

В същото време, според СЗО получаването на пратки и писма от Китай не е опасно и не води до предаване на вируса, който живее в атмосферата не повече от 9 часа. Препоръчва се обаче проветряване на помещенията, почистване на често използвани повърности и въздържане от размяната на предмети.

Децата и особено възрастните със съпътстващи заболявания са по-уязвими от действието на вируса, но хора от всички възрасти могат да се заразят и да се разболеят от него. Макар че коронавирусите се разпространяват сред животните, досега не са известни случаи на пренасяне на заразата от домашни любимци към хората.
Междувременно в сряда Норвегия, Северна Македония и Гърция обявиха за първи потвърдени случаи на COVID-19. Бразилия съобщи за първи случай в Латинска Америка, а Грузия се оказа първата държава в Кавказкия регион, която потвърди за заразен. Франция и Германия съобщиха за няколко нови случая, както и за пациенти в критично състояние. 60-годишен учител почина от вируса в Париж, като властите не могат да установят той да е пътувал до някои от районите със заразени или да е общувал хора, идващи от такива.

Междувременно испанските власти наложиха 14-дневна карантина на гостите на хотела в Тенерифе, където във вторник коронавирусът беше установен у лекар от Италия. В хотела се оказа и българско семейство, на почивка в Испания. Те ще пазят стаите си до 10 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
16
 
! Отговори
. преди 4 години
До 17Мен пък не ме е страх да го назова - казва се аналгин-хинин!
15
3
 
7
 
! Отговори
ДО18 преди 4 години
АБЕ ВИЖ СЕ КАКВО СИ НАПИСАЛ САМ НЕ ЗНАЕШ КАКВО СИ ИСКАЛ ДА НАПИШЕШ БИСЕПТОЛА СВОБОДНО СЕ ПРОДАВА В БЪЛГАРИЯ .ГОВОРЯ ЗА ЗАБРАНЕНА ТАБЛЕТКА БЯГАЙ ПАСИ ОВЦЕТЕ А ДРУГО НЕ СТАВАШ ЗАТОВА ВИ МАЧКА ЕДИН *** ЩОТО СТЕ СЪЩИТЕ КАТО НЕГО.
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фармацефтичните компании чупят парите, медиите всяват паника с едеминутните си статии за вируса и колко страшно става и ще става - и овцете се връзват !
13
4
 
7
 
! Отговори
ДО 13 преди 4 години
НЕ СТУДЕНО УА ....ТАБЛЕТКАТА Е ЗАБРАНЕНА СЪС ЗАКОН.НЯМА ДА СПОМЕНАВАМ ЗАЩПТП ЩЕ СИ НАВРЕДЯ САМ....ВИЕ ТЪРСЕТЕ....СЛУЖБИТЕ И ТЕ ЩЕ ТЪРСЯТ ТЕ СИ ЗНАЯТ НО СА БЕЗСИЛНИ ЗАЩОТО В РУСИЯ ИМА И ТЕ НИЩО НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ.....
12
4
 
27
 
! Отговори
селянин преди 4 години
ако не умрем от короната ке е от махмурлук вчера вечерта па се дезинфекцираха тая заран съжалявам дека още вчера не си умрех
11
2
 
7
 
! Отговори
Доказано преди 4 години
Следвайте съветите на Доктор Радева и няма да имате никакви проблеми!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бисептол ли уа?
9
3
 
7
 
! Отговори
ogin преди 4 години
Професорът каза че алкохолът го изпарява
8
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИМА ЕДНО ХАПЧЕ КОЕТО ГО ЛЕКУВА НО БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТИ ГО ЗАБРАНИХА АЗ СИ ГО НАБАВЯМ ОТ РУСИЯ.НЯМА ДА СПОМЕНАВАМ НАИМЕНОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА ГО НЯМА ВЕЧЕ.ЛЕКУВА ОБИКНОВЕНИЯ ГРИП ЗА ДВА ДНИ С ТАКА ПОДНЕСЕНАТА ИНФОРМАЦИЯ И ЦЕЛТА НА ЗАБРАНА СЪМ СКОНЕН ДА МИСЛЯ ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ЛАБОРАТОРИИ КОИТО ИЗРААААХААА ТАЗИ ГАДОСТТТ ТЯХНИЯТ ВИРУС НЯМА ДА СЕ СПРАВЯ С ТОВА ЛЕКАРСТВО ЗАТОВА БЕШЕ ПРЕМАХНАТО ОТ НАШИЯ И СВЕТОВНИЯ ПАЗАР И СЕГА ВИ ТРОВЯТ САМО С ПАРАЦЕТАМОЛ КОЙТО УБИВА ЧЕРНИЯ ДРОБ.
7
2
 
23
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 4 години
ГЕРБ+COVID19= неочаквано добра комбинация....
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам, ама аз за всеки случай смятам да си купя някои продукти от първа необходимост за вкъщи. Дори и да се окаже, че не е било необходимо, няма да се хвърлят.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво помага бе умници? Да се барикадираме по домовете си за месеци ли, докато отшуми? Защо допуснаха да се стигне до тука? Още декември трябваше да реагират, а не сега да викат: "Ами няма!" Политиците от цял свят ще се спасяват, обикновените хора какво да правим?
4
0
 
22
 
! Отговори
язе преди 4 години
Както вървят нещата, скоро в света, ще се проведе най-големия маскен бал, предшестван от няколко масови флашмоба. Явно се кандидатства за Гинес.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проветряване на помещенията? Вчера пък четох в друг сайт инструкциите на италианските власти към местните хора там и една от препоръките беше да не се отварят прозорците.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не изпадайте в паника. Купете си респиратор със сменяем ( подходящ за целта филтър), ако ви е толкова страх. Да по-скъпи са, но имат клапан за издишване и не овлажняват филтъра, което води да по-дълъг период на използване.
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваксина срещу пневмония?Дотук бях с четенето. И ако СЗО са го написали това и от тях нищо не става.Неумието е пандемията на съвремието. Вируса се нарича медии.

Спонсорирани публикации