Колко опасен е коронавирусът? Не повече от грипа

84% го прекарват леко и безсимптомно, 5% са с тежки симптоми
21
Колко опасен е коронавирусът? Не повече от грипа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заразата с коронавируса COVID-19 не е по-опасна от грипните инфекции, коментира пред БНР д-р Красимир Трифонов, който има зад гърба си 30 годишен стаж като хирург, като военен лекар ръководи военно-медицински екипи по време на три мисии в Афганистан и има богат опит за работа в критични ситуации.

Още по темата
Д-р Трифонов посочи, че, както всички вируси, новият коронавирус се разпространява в околната среда най-често по въздушно-капков път, не се разпространява чрез храна и вода.

"Заразяването с коронавирус не значи летален изход", категорично заяви медикът, който в момента е заместник-областен управител на Плевен, като посочи актуални данни за новата инфекция, тръгнала от Китай.

"Статистиката от американски специализирани вирусологични издания в последните дни е, че на 100%а установено заразени, с наличие на коронавирус COVID-19, 84% го прекарват леко и безсимптомно. 14% имат симптоми на вирусно заболяване, които са характерно грипоподобни -  кашлица, хрема, висока, температура. Само 5% прекарват тежко - част от тях завършват летално – хора, които са изначално в недобро здравословно състояние. Но такъв фатален край при тях се наблюдава и при всяка една респираторна вирусна инфекция, включително и различните видове грип", каза лекарят.

Свидетели сме на ежегодни грипни нахлувания на различни щамове вируси, припомни медикът.

"Експертите не намират някаква супер опасност в тази вирусна инфекция, чийто пик и даже вече в Китай е преминал. Тя няма как да остане трайно, хронично. Тя, вярно, може да нанесе увреди на хора и организми, но пак казвам - здравите хора са толкова уязвими, колкото и при друга вирусна грипна епидемия", категоричен е той

Според него причината да се създава паника е, че липсва специфично лечение на коронавируса.

Въпреки това инфекцията с COVID-19, макар и специфична, не се отличава много от други подобни вирусни инфекции.

"Дори и да установим, че дадено лице има зараза от коронавирус, това не значи, че непременно ще му се случи нещо лошо. Това не значи, че то непременно няма да го преодолее, дори без всякакво лечение", каза д-р Трифонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До По БайТошевоИмаше политбюро вируси
15
1
 
1
 
! Отговори
ГАНЧО. преди 4 години
НЕ Е СТРАШЕН. Подобно на спина, хване ли те, лекарството е Бакърената. Но голям номер ни скроиха, отвличат вниманието от проблемите в държавата.
14
5
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Само безмозъчни могат да твърдят, че вирус, за който все още няма открито лечение и често води до смърт, че не е опасен...
13
2
 
8
 
! Отговори
Хахах преди 4 години
Корона тъпотия! ***...ло...у..мноци.. с маски по улиците, драма в новините. Ваксина срещу тъпотия ако измислят ще помогне много. Споко всички Ше Омрем.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грипът си е сериозна болест и не трябва да се подценява. Въпросът сега е защо този непознат досега щам след като го изолираха( така мисля, май му дадоха някакво име) не се изследва и не се търси решение. Или ако това се прави някъде защо няма информация за това? И защо заразените райони не се изолират а се оставят хората да разнасят заразата. Това все пак не е спин, за грипа се знае много повече. Аз разбирам защо китайците не се тревожат, но защо не се тревожим ние, но по правилния начин
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преводът е лош, гледайте Джон Кемпбъл в тубава, английски лекар. 15% са тежките случаи и е силно заразен, което ще постави всяка медицинска система във всяка държава на колене. Те китайците просто така блокират 11 млн град, защото е като грипа. Всяка година си блокират така за спорта по 50-100 млн население.
10
2
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
да, както казват американците "дъ фикс ис ин" - това е престъпление срещу човечеството и най-вече срещу народите на европа!
9
1
 
11
 
! Отговори
84% + 14% + 5% =103% преди 4 години
в тази статия пълна с фалшива информация, даже сбора на процентите да дава 100% не са го нагласили, муахаха!
8
2
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
парите ги горят и централната им банка печати нови. иначе, статията е тотална фалшива новина - който не вярва да чете най-елитното медицинско списание "Ланцет" на Английски.20% от болните им трябва машинно дишане, иначе директно умират и проблема е, че в Европа нямаболници които да имат такъв капацитет, а и в Китай затова ударно строяха нови болници. от тези 20% , независимо грижите в болница и машинното дишане 30-40% умират и затова излекувани към умрели е тези 7-8%,които и хора под мен казват.
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говори пълни глупости този "спец", някои от нас четат световни статии за болестта и следят статистики на болните. 80% са ЛЕКИ случаи, не безсимптомни. Леки означава грипоподобни симптоми като кашлица и температура. Останалитв 20% са тежки - пневмония, проблемно дишане и нужда от хоспитализация. Това е много подвеждаща статия, с цел успокояване (затъпяване) на обществото за да не се отразява зле на бизнеса и да няма рецесия още от сега. Това обаче ще ни коства епидемия, за която не сме готови
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от такива "доктори". 80000 болни, 34000 излекувани и 2900 починали. Според мен смъртност 8-9% (починали към излекувани). И се появяват такива и твърдят, че е като грипа, при който има смъртност 0.5 на 1000 или 0.05%.
5
3
 
7
 
! Отговори
11 преди 4 години
"84% го прекарват леко и безсимптомно. 14% имат симптоми на вирусно заболяване, които са характерно грипоподобни - кашлица, хрема, висока, температура. Само 5% прекарват тежко" - Аве тия сметки за нищо ги нямате ве - 84 + 14 + 5 = 103%. Само *** вече! Аве то мрът 4 на 100, голям праз.
4
5
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Медиите го превърнаха едва ли не в "чума". Народа се паникьоса, телевизиите бълват "новини" и вадят пари.. 2% смъртност и то при много възрастни и болни хора е .. нищо ... Ама няма новини и пари ако е .. нищо ..
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото е безобиден затова Китай даже и парите си дезинфекцират.
2
9
 
26
 
! Отговори
SS преди 4 години
Защо се страхуват от пандемия тогава? Защо цели градове са под карантина? Бог да ни пази.
1
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Създава се паника, за да има с какво журналята да си чешат езиците. И да има гледаемост на новините. То беше ясно, че не е по-страшен от обикновения грип.Но това, че ни влияят на психиката ежедневно отвсякъде и хората се паникьосват е по-вредно даже от самия вирус. На кой ли му пука обаче, че се говори само за катастрофи, болести и убийства, и това бавно ни побърква - важното е гледаемост и кликове да има...

Спонсорирани публикации