Прилики и разлики: Ето как да различим COVID-19 от грипа

Ваксина за грипа има, но за коронавируса все още не
Обновена: 9 мар 2020 23:22 | 9 мар 2020 23:20, Камелия Цветанова
14
Прилики и разлики: Ето как да различим COVID-19 от грипа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронавирусът може да предизвика симптоми, подобни на грип – кашлица, висока температура, треска.

Световната здравна организация публикува приликите и разликите между двете заболявания.

Още по темата

Приликите: и двата вируса причиняват респираторно заболяване, което може да се прояви по различни начини - от липсата на симптоми до тежки форми, водещи до смърт. Второ, предаването на повечето вируси става чрез контакт с въздушни капчици и чрез фомити - предмети, съдържащи патогенни микроорганизми. Затова е много важно да се грижите за хигиената, по-специално да измивате добре ръцете си и да покриете устата си с носна кърпа, когато кашляте, припомнят специалистите.

Съществуват обаче много разлики между новия вид коронавирус и грипния вирус. Един от тях е различна скорост на разпространение. Грипният вирус има средно по-кратък инкубационен период и интервала между следващите инфекции. Той е около три дни, докато при болестта, причинена от новия коронавирус, средно, от пет до шест дни. При грип предаването на вируса става главно преди появата на симптомите, а при заразяване с коронавирус такова „безсимптомно предаване“, според информацията, която сега е на разположение на СЗО, не е основният двигател на разпространението на болестта.

Репродуктивният брой, характеризиращ средния брой хора, заразени от един пациент с коронавирус, е от 2 до 2,5. Тоест, той е по-малък от грипния вирус.

В случай на грип болните деца са един от значимите източници на инфекция, докато при коронавирус децата са по-малко склонни да се разболеят за разлика от възрастните. Честотата във възрастовата група от 0 до 19 години е ниска в сравнение с други възрастови групи. Според информация от Китай децата е по-възможно да се заразят от възрастни, отколкото възрастни от деца.

Въпреки че симптомите и на двете заболявания са сходни, делът на пациентите с тежко заболяване е различен. При заразяване с коронавирус в 15% от случаите заболяването е тежко, а при 5% е изключително тежко. При грип делът на тежките и изключително тежки случаи е по-нисък. Смъртността в случай на коронавирус е 3-4%. При сезонен грип той е значително по-нисък.

В момента в света се разработват 20 коронавирусни ваксини и редица терапевтични средства, но нито една от тях все още не е лицензирана. В същото време са разработени и прилагани ваксини срещу грип. СЗО препоръчва категорично ежегодна ваксинация срещу грип.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Не знам до каква ствпвн си информиран, но миналогодишният грип убиваше по няколко човека на седмица в БГ, но тъй като медиите не го разгласяваха и "нямаше проблем". Твзи проценти за смърност при короната са на база регистрирани болни.Обикновено това са тези с най-тежкото заболяване. Има стотици, които преболедуват без да са рвгистрирани като болни от корона вируса.
11
0
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До М.Иванов - Прав си, обаче от грип ще се разболеят милиони и ще умрат много повече ...говорим с цифри все пак.
10
1
 
5
 
! Отговори
М.Иванов преди 4 години
Първо, Коцев, ти си ***.Второ, защо 80% от коментиращите (специално под тази новина не) в българските сайтове толкова напират да звучат селско-просташки??? Както и да е.Смъртността при КоВ е 2-4%, като 4 процента е в районите където са най-зле подготвени. При обикновения грип е много по-ниска, говорим за доста под 1%. В рамките на 0.01 до 0.5. Тоест при КоВ умират 1 на 50, при грип са 1 на 10000 до 1 на 200 в най-лошия случай.
9
0
 
6
 
! Отговори
LosHo преди 4 години
До Анонимен -4Ами ти направо отиди на Южния полюс и се затвори в едно иглу. така няма никога да се заразиш с вируси
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което казва СЗО е напълно различно от това което казват нашите пишман "лекари" и откровени лъжци в последните дни.
7
6
 
13
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Единствения начин да се заразите със смъртоносна гад е да разрешите да ви направят ваксина за корониту.
6
1
 
27
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ преди 4 години
Това паниката е.б.а.в.а живота и психиката на човека... Успокойте се малко, всичко ще се оправи, има къде по страшни, и сериозни неща.
5
2
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Изкупихте ли им маските ?Пробутаха ли ви долнопробните си антибиотици, дезинфектанти и други подобни ?Некои хора направИха много пари от коронавирус истерията.Вервайте им !
4
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО препоръчва категорично ежегодна ваксинация срещу грип.Нивгаш не съм се ваксинирал срещу грип. Последните 15-20 години не съм се разболявал. Тайната? Ми всеки ден сам с кола на работа, в личен офис, отоплението на фул мах. Не се срещам безразборно с куцо и сакато, избягвам пропаднали заведения и квартални магазинчета. И странно, не боледувам...
3
1
 
26
 
! Отговори
Aбсурдност! преди 4 години
Що си Абите думите...нищо полезно не пишете...бла..бла...бла..*айна, да ви имам и дипломите от Нов Бугарски ..умници ... такива ора трЕбват на България . ВЕрвайте им! Дъртия олигарх го беше кАзал нЕкога ....
2
10
 
13
 
! Отговори
Коцев преди 4 години
Абе това което доктора с лампазите и други специалисти тип "Кашпировски" повтарят от сутрин до вечер, че корона вируса бил като обикновения грип, изобщо не е истина. Смъртността е в пъти по-висока. Тези 3-4 процента умрели на фона на огромното количество заразени, които до броени дни ще започнат да "гърмят", може да се окаже като бройка и хиляди. В един сто хиляден град като Плевен, където вероятно всички вече са заразени или са вирусоносители в инкубационен период, това значи 3 или 4 000 умрели
1
1
 
41
 
! Отговори
Дезинформиран преди 4 години
Много думи пък не каза нищо!

Спонсорирани публикации