СЗО обяви коронавирусът за пандемия!

Очакват се подробности за предприетите мерки
Обновена: 11 мар 2020 19:23 | 11 мар 2020 19:00, Петя Славова
260
СЗО обяви коронавирусът за пандемия!
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) обяви разпространението на коронавируса за пандемия, съобщава  BBC.

По думите на директора на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, броят на заразените се е увеличил 13 пъти само за последните две седмици в света. Тези резултати са дълбоко обезпокоителни, заради "стряскащите нива на бездействие" спрямо вируса.

Още по темата

Той призова всички правителства да предприемат "спешни агресивни"  действия. Според него, в следващите седмици броят на заразените и смъртните случаи ще се увеличи.

"Няколко държави демонстрираха, че този вирус може да бъде потиснат и контролиран", каза той и допълни, че правителствата е трябвало да "постигнат фин баланс между опазването на здравето, свеждайки до минимум нарушенията и зачитайки човешкия живот".

"Ние сме заедно в това, за да правим правилните неща спокойно и да защитаваме гражданите по света. Това е осъществимо", заяви той.

По-рано канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че до 70% от населението на страната - около 58 милиона души - може да се зарази с коронавирус.

Тя каза, тъй като няма известно лечение, фокусът ще падне върху забавяне на разпространението на вируса. "Става въпрос за спечелване на време", каза тя.

В Италия, където има повече от 10 000 потвърдени случая, италианският премиер Джузепе Конте обяви закриването на училища, фитнес зали, музеи, нощни клубове и други места в цялата страна.

Няколко държави - включително Швеция и България, както и Република Ирландия - регистрират първите си смъртни случаи, докато броят на потвърдените случаи в Катар скочи от 24 на 262.

В Китай - където за първи път е открит вирусът - са наблюдавани общо 80 754 потвърдени случая и 3136 смъртни случая. Но той регистрира във вторник най-ниския си брой нови инфекции, само 19.

Европейският съюз ще създаде инвестиционен фонд от 25 милиарда евро за действия срещу коронавируса и последиците от него.

Според специалисти коронавирусът е устойчив и на топлото време и едва ли ще изчезне през летните месеци.


.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
1
 
2
 
! Отговори
БАРБА ГАНИОС преди 4 години
НЕ ЗНАМ КАКВО Е ПАНДЕМИЯТЪРГУВАМ С ВЛИЯНИЕ
216
2
 
2
 
! Отговори
Спеца преди 4 години
Американския специалист - Доналт Тръмп каза , че април - май и ще изчезне тоя коварен грип /навярно САЩ знаят , защото са го разработвали/ . Българския спец - Бойко Борисов заяви че ще продължи до септември и косур/ той пък са надява да се напечели с болестта и страха на хората/!Така че ,разни специалисти и разни интереси!
215
1
 
4
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 4 години
КАПИТАЛИЗМЪТ Е ЕПОХА НА КРИЗИ ВОЙНИ ПАНДЕМИИ И СМЪРТ.ЧЕТИ КАПИТАЛЪТ.НАЗРЯВА НОВА СВЕТОВНА РЕВОЛЮЦИЯ.ПОЗДРАВИ ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ!
214
0
 
5
 
! Отговори
въпросче преди 4 години
В София бъка от чужденци. Ние кога ще затворим границите?
213
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не може да се качи на малкия пръст на японците. Взеха ПРЕВАНТИВНИ мерки и сега имат само малък брой заболели, ако че са една от най-гъсто населените страни в света. Затвориха училищата за един месец още края на февруари до април. А нашите ги затвориха за грипа, а ги отвориха за короната! Балканска дeбилщина отново!
212
6
 
4
 
! Отговори
дедо от село преди 4 години
Сзо са същите тикве.ни.ци, които искат да лапат само пари като нашите управляващи ***.Психозата и карантината , които са създадени сега в България нарушават човешките ви права на свободно придвижване и социален живот бе хораа! Мънкащите и неубедителни доводи на боковци целят да ви държат в страх от нещо незначително и преходно.
211
6
 
16
 
! Отговори
писна ми !.. преди 4 години
Стига с този ***, стига! Просто ми писна от негативни псевдоновини. Живота е кратък и ако не се разболеем от едно, до ще ни лепне други. Заболявания в природата бол, вируси, бактерии и всякаква друга гад в изобилие. Ако нямаше болести, то тогава щяхме да живеем поне до 999 си година. Да, ама - НЕ! Бъде оптимисти и се радвайте на дните си. Приятен ден !
210
2
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ! 232 Айдеее, и за корона вируса Бойко е виновен.Ама вашата няма да стане. Бъди сигурен.
209
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е министърът на образоването в момента? Кой е тоя който е отменил грипната епидемия за днес и децата да ходят на училище от днес? Кой е тоя....? Вече ми писна и да обиждам.А, Красимир Вълчев бил ....Ей, Красимире,*** за разстрел си!Няма си пусна детето докрая на учебната година. Другата година, ако трябва ще повтаря пак класа заради неизвинени и изключване, бoклуk!
208
0
 
17
 
! Отговори
Евреиските Банки преди 4 години
винаги организират по една "пандемия" преди да започнат поредния си грабеж който те наричат "икономическа криза"така беше и с "пандемията" от свински грип през 2009 !евреите просто търсят оправдание да изкарат танковете по улиците, та ако стадото се разбунтува срещу "икономичеката криза" да могат да вземат мерки
207
1
 
12
 
! Отговори
... преди 4 години
СЗО обяви пандемия, всички държави на балканите и в ЕС затвориха училищата, Италия заттвори всичко без аптеките, Ню Йорк е блокиран от националната гвардия ...това са част от новините по света, а в България, децата днес са на училище????!!!! Това е геноцид!
206
5
 
18
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ! преди 4 години
Искахте ГЕРБ - на ви ГЕРБ !Дано му се наситите и нарадвате на Бойко Борисов !След 11 години управление държавата ни е с банананово здравеопазване.Италия и Китай ще се оправят.Ние няма да се оправим !След две-три седмици, когато болните започнат да умират по улиците, дано се усетите, че изборът на човек, който управлява държавата не е забавление, а въпрос на живот и смърт.Вие избрахте смъртта !Не само вашата, а тази на БЪЛГАРИЯ.
205
4
 
5
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До 226Ххаха много са ми смешни тези интернет учители по български...Може да падне астероид и да отнесе цялата планета, но на него пак проблемът му ще е неправилното членуване. Олекна ли ти сега като посочи правописната грешка. Ще можеш ли да спиш спокойно...
204
2
 
20
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Политическата ни класа последните 30 години затваря училища,държат хората необразовани с единствената цел да манипулират и крадат хората лесно,в кървавата ни История няма такъв геноцид,убивали са ни физически,но такова духовно убийство на един Народ не е имало...шепа алчни *** възползващи се от "мътната вода",членовете ни са си..ок,неграмотни...Андрешко и той...но сме силен и справедлив Народ и накрая винаги оцеляваме и въздаваме справедливост...Бог да пази България
203
1
 
12
 
! Отговори
до сзо и ес преди 4 години
маски кога? ще се продават?
202
6
 
8
 
! Отговори
Неграмотна работа преди 4 години
Е, хайде научете се да пишете, бе! Стига с тези пълни членове на допълнения! КоронавирусЪТ ли обяви СЗО за пандемия???
201
17
 
20
 
! Отговори
бг преди 4 години
Това е един обикновен вирус. Медиите всяват ненужна паника. Хората са зомбирани от телевизорите и вярват на това което им казват там. Повечето медии и правителства са обсебени от Илюминатите, които ще станат още по-богати след предстоящия икономически срив.
200
1
 
14
 
! Отговори
Селянка преди 4 години
Чесънът мори ли го този вирус? Нищо не казват. Няма и да кажат, защото преди внасяха чесъна от Китай, сега няма откъде.
199
3
 
12
 
! Отговори
kaputt преди 4 години
от 2002ра год вървят тези вируси и повече изкуствено се фокусира вниманието от медиите, но това е както му казват "прозореца на овертон" едно подготвяне към информацията , тази година стигнахме нещо като кулминация но според мен това е една "тренировка" за държавите за това какво предстои, може би идните години ще пуснат вече наистина смъртоносен вирус защото населението на китай и индия,бангладеш,и т.н. пренаселени държави трябва да се редуцира, толкова голямо население унищожава планетата
198
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
топлото време ще направи вируса по-малко разпространяем,понеже повечето вируси виреят само във влажна среда,а влагата се запазва по-дълго в студеното време,при температури над 22гр всичко изсъхва за 2-3 минути а на слънце за секунди,определено ще чакаме лястовичките като спасители,дано да дойдат скоро.Така,че грешно е,че температурата го мори,сушата е,а тя се причинява от темп.

Спонсорирани публикации