След края на сезона: Десетки българи блокирани в Алпите

Някои от тях могат да останат без покрив над главата си
23 мар 2020 12:49, Нели Христова
112
След края на сезона: Десетки българи блокирани в Алпите
Снимка: БГНЕС

След като стана ясно, че зимните курорти са развъдник на заразата от коронавирус, ски сезонът в цяла Европа приключи.

"Тук е като в Банско, всяко градче, мъничко селце е затворено. Полиция, жандармерия и никаква информация", разказва Пламка Петрова, която вече четири месеца работи в зимното курортно градче Калтенбах, пред NOVA. Тя и десетки други българи са блокирани в Австрия и не могат да се приберат у нас. Някой се притесняват, че могат да останат и на улицата, защото договорите вече са им прекратени.

От четири месеца Пламка и Цветина са в Австрия, в зимното курортно градче Калтенбах, за да работят. До преди десетина дни, когато властите затварят курорта и те остават в градчето без работа, пари и възможност да се приберат в България.

"Сезонът приключи преди една седмица, затвори лифта. Групите бяха все още тук по пансионите, по хотелите и дойдоха и съобщиха, че Тирол се затваря", казва Пламка. Двете жени започват веднага да търсят начин да се приберат в България, но без резултат.

"Те започнаха да казват, че автобусите са спрени и са си изтеглили всички налични. След това започнахме да търсим бусовете, които прекарват хора. Те също ни отказаха и казаха, че е обявена карантина и започват да се затварят граници", обясни Цветина Цветанова.

От седмица Пламка и Цветина вече са и без договори за работа. А в общежитието, в което живеят обаче не се знае още колко време могат да останат.

Жените подържат контакт и с около 50-60 българи близо до тях, които са в същата безизходица и търсят изход. Притеснението на хората там е вече до краен предел.

"Имам информация за голямата част от българите, особено в провинция Тирол. Искам да кажа, че може някъде да има пропуск, но сътрудниците на посолството работят денонощно. Ние финансови средства не може да предоставим, защото нямата такъв закон. Тези дни се чух с много хора, от които почти никой не искаше да се прибира. Трудно е излизането от Тирол. Санитарната зона там е много стриктна", каза посланикът на България в Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
22
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Много се радвам,че не живея сред българи вече 15г. Всеки път като ми стане мъчно за България си отварям коментарите под една такава статия и бързо се опомням.Българинът живее за да злодее,да изпитва удолетворение как някой се е прекарал,а той е най-умен и всички други са тъ па ци.Завистта към хората дръзнали да изкарат някой лев в повече е особенно висока.99% по ми я в коментарите.Когато ме питат там където живея дали ми липсва вкъщи,отговорът ми е един и същт: България много, българите не
79
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
понеже тука некакви ми говорят за данъци и как тия хора трябвало да ги остави държавата да си трошат главите понеже неработили в България, айде преди да умувате вижте от какво се формира бюджета на България 85 % от косвенни данъци и еврофондове, еврофондовете пък се попълват от всички данъкоплатци на ЕС в т.ч. и от тези, а косвените данъци от потреблението, така че тези хора имат също толкова право да получат помощ от нас, колкото и всеки друг в Бг.Кое още не Ви е ясно ?
78
2
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 4 години
Да си продължа/ та тия дето сме тук какви сме- риби ( балъци) или какво? 10 % данък, 5 % върху дивидента, осигуровки. А гастарбайтерите кво плащат ? Макар коректно е да се зададе въпроса, какво получават срещу онези 20 лева здравни...
77
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските власти казват "Америка е там,където има и един американец" и ако това бяха техни хора,щяха вече да са ги прибрали.А нашите власти казват,че нямали пари да се погрижат за тях.И после защо имаме толкова голяма миграция.
76
4
 
9
 
! Отговори
Знаещ до 123 преди 4 години
Държавата да им помага?!? Айде сега ми обясни моля какво е държавата! Не бе, кажи ми от какво се издържа държавата, че да помага на гастарбайтерите. Откъде да вземе средства, да ги напечати ли ? Разбирам онези, които напускат, тяхно решение - от заблуда, от недоимък, от алчност. Но, след като си взел това решение не мож иска помощ, след като сам си абдикирал. Та по въпроса - защо ли всички гастарбайтери като се прибират ( да си харчат де) първо тичат при зъболекаря а? Ами ние, сето сме тук...
75
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може държавата да ги остави там без пари и подслон.Тези хора са отишли да си изкарат прехраната преди пандемията от вируса,а не са отишли онзи ден на екскурзия.Щом прибраха екскурзиантите,трябва да се погрижат и за тях.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 75 анонименданъка върху доходите е 10 % в България, няма такива 35-75 % у нас, 10 % това е единствения пряк подоходен данък у нас, и не ми причислявай осигуровките тука, за тях си има европейски регламенти, достатъчно добре действащи
73
3
 
2
 
! Отговори
До 75 анонимен преди 4 години
20 % ддс... този санък е въведен в цял свят ( или бялата му половина). Иде реч за онези между 35 и 75 % върху заплатата навсякъде ( включително и тук, ако плащаш данъци изобщо де). Аз не съм измислил ддс, акцизите. По бай тошово време нямаше ддс, но я си стори труда да питаш колко бе данъка върху доходите - май беше 45%. Та така ...
72
4
 
20
 
! Отговори
123 преди 4 години
Ако имаха нормално платена работа тук нямаше да са навън. Кой е виновен че вече 30 години масово имигрират или работят сезонно навън.Там работят много български майки ,бащи за да си хранят семействата, български студенти за да могат да се издържат. Не са отишли за забава. Срамота е да ги обиждате. Държавата да им помага. Поне това им дължи
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си седят там . Имат пари спестени да си наемат квартира .
70
0
 
7
 
! Отговори
българиН преди 4 години
Леле леле. Тия нашите ще се влачат още дълго докато се приберат?! И от там на татъка.България Ще ги изследва за "корона вирус". Който Точно нашите българи Ни внесоха зад граница ,хоцкайки на сам и на там! Ясни са нещата!Идват си тези които работят в сивата икономика на запад! Остават там тези които работят с договори и са законно там!
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 70ми той като харчи парите тук плаща и данъци бе, на всяка стока има 20 % ДДС, отделно акцизи, такси, единственото което не плаща е 10 % данък, за осигуровките си има европейски регламенти, и между другото бюджета на България се формира основно от косвени данъци и еврофондове, а самите еврофондове се попълват предимно от старите страни членки
68
1
 
4
 
! Отговори
До 70 преди 4 години
Заформя се спор с теб. Правиш ли разлика между плащане на здравни осигуровки и данъци. Тая държава според теб от какво се издържа? От получените " чуждестранни инвестиции" или от данъци. Кой плаща на пенсионерите бе, откъде се вземйт тия средства за заплати на военни, мвр, администрация? От парите на гурбетчиите, които си ги харчат тук? Мразя Гроб, но в целия свят така функцонират държавите.
67
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
aма нали много хубаво беше в чужбина.....за гурбетчиите говоря, дето тука ни се чудиха защо оставаме в България, а те отидоха на готово в уредена държава.....Все едно в нас да не ми харесва и вместо да си направя ремонт да отида да живея при комшията, който вече си е направил......що не си стоите там сега, като е много хубаво??защото квартирите и данъците там ще ви съсипят, ще умрете гладни, а тук на село при мама и тате мазето е пълно, ракийка и винце и чист въздух.....кой е по-добре сега????
66
2
 
14
 
! Отговори
1234 преди 4 години
До Няма такава държаваПристигали 2 милиона евро всяка година? Пристигат, но не в държавния бюджет, а в сметките на роднините им. Сега като са закъсали, искат от държавния бюджет да ги прибират. Тези поне с рейсове, а имаше преди дни една ревеше от Тенерифе - тоест самолет да и пратим да я приберем. Вместо да лекуваме и обгрижваме бедни болни и стари, ще трошим пари да прибираме екскурзианти и бачкатори по разни краища на света.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Лицемерив такива моменти проличава кой какъв е, от ония дни едни българи свалиха британци от самолета, било ги страх от тях, ама иначе тръгнали за Великобритания, е и тука всякакви злобни патриотаре се изкзават, неплащали здравни в България неможе ли да си идват, ама без дори и да са наясно, че всичко това си е регламенирано, когато някой се е осигурявал в една страна от ЕС, а му се наложи лечение в друга, едната здравна каса плаща на другат
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 67Освен това, че в България повечето сезонни работници си плащат здравните и после си харчат цялата заплата. Нали и аз има познатите, дето са в сезонни работници по-подробно места. В родните си градове, по магазини и производства взимат по 600-700 лева, но като дойде сезона, заработват по 3000+ на месец, връщат се с по десетина хиляди лева и ги харчат у нас. Ако бяха седели, за 4 месеца какво? 800 лева от такси и осигуровки и още 500 от ДДС
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карантината в целия ЕС не означава ли всеки да замръзне там където е,докато изчезне вируса,а не да го разнасяме?! ЕС дори и тук се провали. Значи ние вътре в БГ не можем да пътуваме свободно,а тези от друга държава могат да влязат в друга.
62
1
 
8
 
! Отговори
варненец преди 4 години
Последно ви пиша госпожо. Никой в Бяла държава не може да ви спре да напуснете и да си тръгнете, никой! Взимаш си заплатата на 1ви, ако е събота на 3ти, драсваш на хартия че имаш семейни проблеми и чао. Да, бонусите и 13 заплата ги губиш, ама това че трябва да им връщаш пари е лъжа! Ти не си меси или роналдо с договор за милиони, а сезонен работник...
61
3
 
18
 
! Отговори
До 63 лицемери преди 4 години
Не бе, много съм състрадателен. Отишли хората на гурбет, печелят си. Е, изпускаш момента че не плащат данъци в държавата, от която сега отчаяно искат помощ ама нейсе, както и да е. Ама ти искаш да ги съжалявам? Е, няма как да стане, както се казва - риск на профекият слуга...

Спонсорирани публикации