След края на сезона: Десетки българи блокирани в Алпите

Някои от тях могат да останат без покрив над главата си
23 мар 2020 12:49, Нели Христова
112
След края на сезона: Десетки българи блокирани в Алпите
Снимка: БГНЕС

След като стана ясно, че зимните курорти са развъдник на заразата от коронавирус, ски сезонът в цяла Европа приключи.

"Тук е като в Банско, всяко градче, мъничко селце е затворено. Полиция, жандармерия и никаква информация", разказва Пламка Петрова, която вече четири месеца работи в зимното курортно градче Калтенбах, пред NOVA. Тя и десетки други българи са блокирани в Австрия и не могат да се приберат у нас. Някой се притесняват, че могат да останат и на улицата, защото договорите вече са им прекратени.

От четири месеца Пламка и Цветина са в Австрия, в зимното курортно градче Калтенбах, за да работят. До преди десетина дни, когато властите затварят курорта и те остават в градчето без работа, пари и възможност да се приберат в България.

"Сезонът приключи преди една седмица, затвори лифта. Групите бяха все още тук по пансионите, по хотелите и дойдоха и съобщиха, че Тирол се затваря", казва Пламка. Двете жени започват веднага да търсят начин да се приберат в България, но без резултат.

"Те започнаха да казват, че автобусите са спрени и са си изтеглили всички налични. След това започнахме да търсим бусовете, които прекарват хора. Те също ни отказаха и казаха, че е обявена карантина и започват да се затварят граници", обясни Цветина Цветанова.

От седмица Пламка и Цветина вече са и без договори за работа. А в общежитието, в което живеят обаче не се знае още колко време могат да останат.

Жените подържат контакт и с около 50-60 българи близо до тях, които са в същата безизходица и търсят изход. Притеснението на хората там е вече до краен предел.

"Имам информация за голямата част от българите, особено в провинция Тирол. Искам да кажа, че може някъде да има пропуск, но сътрудниците на посолството работят денонощно. Ние финансови средства не може да предоставим, защото нямата такъв закон. Тези дни се чух с много хора, от които почти никой не искаше да се прибира. Трудно е излизането от Тирол. Санитарната зона там е много стриктна", каза посланикът на България в Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
седите си там, здавеопазването им е екстра, не е като тук
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Посланика вместо да търси транспорт, по добре да се свърже с местните власти да им осигурят някакво временно настаняване, докато всичко се нормализира
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в интерес на истината повечето хотели в които има нает персонал от други места, дават възможност персонала, който е останал в капан да ползват за живеене докато се нормализират нещата, но навсякъде си има всякакви образци, да си спомним случая с британските туристи в самолета
17
12
 
17
 
! Отговори
Няма такава държава преди 4 години
Тези жени от добро не са тръгнали на гурбет.И такива са над 600 000 за последните 11 години "неспирен възход" ,както всеки ден ни го натяква н.в. Тикфуций.Именно от гурбетчиите всяка година в БГ пристигат 2 миларда евро.Хора ,бъдете добри и не ги обвинявайте.Българската дипломация е кръгла нула.Ако двете несретнички бяха граждани на друга европейска страна ,сега щяха да са си в къщи под карантина.
16
3
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
остават там до приключване на пандемията няма да влизат в българия да низаразяват
15
8
 
18
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Тази сутрин нашия дипломат Иван Сираков направо ги отписа.Няма транспорт,няма подслон ,няма и пари ,и сега тепърва щял да търси автобус ,ама не знае кога ще намери.И такива са всичките ни дипломати-гербаджии.Като Пацо Терасата.Живеят си живота в охолство , а съдбата на сънародниците ни им е последна грижа.
14
4
 
31
 
! Отговори
Анорак преди 4 години
В БГ след прекратяване на трудув договр в седемдневен срок се регистрираме в бюрото по труда и чакаме държавата да плати за безработица!!! Нали сте с договори,трудов стаж,уж плащате данъци там, не Ви ли дават обезщетения???
13
2
 
9
 
! Отговори
секретарката на кмет преди 4 години
Да си вземат служебна бележка от село
12
4
 
5
 
! Отговори
дойдохвидеххвърлих преди 4 години
Там да си стоят и да хапват сняг. Всички са заразени.
11
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пламка, властите не са затворили курортите от сега за след малко. Признай си, че с Цветинка сте стояли до последно с цел да припечелите още малко ойро. Иначе не ми го увира главата как може да сте толкоз' прос.ти кукундрели да не виждате какво става по света. А сега не мрънкай, скоро ще дойде пролетта и ще се подслоните под някое дръвче.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости. Да не прибират у нас, а да си дойдат тук. Ако ги мързи пеша, да си купят я кон, я магаре, я козел. За предпочитане козел. Като пристигнат сме го заклали. С дране не става!
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пък мен ме блокираха в панелка....
8
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пламке и Цветинке, не сте само вие така. Ще спите на палатка, ще aкaтe по пистите, няма да умрете от глад- заплатите ви на камериерки ще ви стигнат за 1 хляб. И без това се чудя кой ви пусна 200 000 подобни Пламки и Цветинки тука. Хем сте некадърни, хем нископлатени, хем- нагли. И аз бях в Аплите на ски 2 пъти тази зима, щях да ходя и 3-ти път, ама, заради вируса го отмених. А вие защо си останахте там и не си отидохте моментално?! Ваш си проблем. Няма да умрете от глад, ни бойти съ!
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пламка, сори! Седи там и мирувай. Ич ми не е за тебе, аз искам да чуя "конграчулейшън, Борисов", по-нататък и не слушам!
6
2
 
25
 
! Отговори
Жорката преди 4 години
Ясно, но не са преценили риска въобще добре. Тръгнали са да си ходят преди една седмица? Тоя проблем е от месеци..
5
3
 
25
 
! Отговори
Пич преди 4 години
А, карахме ли ски въпреки предупрежденията, беше ли ни готино? Сега трябва ли правителството да губи пари и време с недисциплинирани лиггльовци? НЕ, разбира се! Оставете ги там да си плащат хотела още няколко месеца, пък после може да се приберат ако са им останали някакви пари. Аз отказвам да им плащам за почивките и кефа, категорично!
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пламке стой си там не разнасяй проказата че и без това такива като теб ни заразяват. Не затвориха навреме границите не спряха полетите щото сеяндурите управници чекаха заповед от Брюкселското про, киснало зеле и резултата е. Затворени у кошарите до последно нареждане. Но като ни подгони глада ние пък ще подгоним тези дето пуснаха прокажените и ни заразиха.
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом курортът е под карантина не може да го напуснат. Както останалите в Банско. Като са работили там все някакви пари са изкарали, да отидат и да седнат пред общината
2
2
 
5
 
! Отговори
Иванова преди 4 години
Никъде не видях ,че Н. Прл съобщи ,че от фирма ивкони ще пристигтне автобус до Инсбурс и срещу сумата от 4800 лева българите ще бъдат превозени до България.
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пука ми.

Спонсорирани публикации