Няма кой да прибере реколтата във Франция, освен... безработните

Две трети от сезонните работници в страната са чужденци
26
Няма кой да прибере реколтата във Франция, освен... безработните
Снимка: БГНЕС

Франция призова днес работниците, уволнени заради кризата с коронавируса, да помогнат на фермерите за реколтата от плодове и зеленчуци.

В противен случай те ще изгният заради липсата на сезонни работници, предаде Ройтерс.

Още по темата
Фермерите прогнозират липса в цялата страна от около 200 000 земеделски работници по време на сезона за събиране на реколтата след граничните ограничения, които затрудняват наемането извън страната.

А това създава перспектива ягоди, аспержи и други насаждения да изгният на полетата.

След като рецепционисти в хотели, сервитьори в ресторанти, фризьори и много други бяха лишени от работа при безпрецедентната карантина, земеделският министър Дидие Гийом призова за "сенчеста армия".

"Казах им: присъединете се към великата армия на френското земеделие. Присъединете се към тези, които ще ви позволят да се храните по чист, здравословен и устойчив начин", заяви той пред BFM ТV.

Президентът Еманюел Макрон по-рано заяви, че Франция е във война с пандемията – метафора, използвана от лекари и медицински сестри, които се готвят за пореден голям скок на заразените.

Франция дотук е регистрирала близо 20 000 случаи на коронавируса, около 860 са жертвите.

Две трети от сезонните работници в страната са чужденци, сочат данни на земеделските профсъюзи – предимно от Централна и Източна Европа, както и Тунис, и Мароко. (БНР)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Tony Montana преди 4 години
Макрон да изкара всички *** и араби които лежат на гърба на Франция социални и всички видове помощи, не знаят какво е работа ***.Живея във Франция 5 години такова нещо само тук видях, това е една от най големите причини жълтите жилетки да стачкуват.Нормалните хора тук работят ,плащат си данаците осигуровките мръсните емигранти само социални помощи,раждат 6,7...деца в последно време и скъпи коли карат ,плащат нищожни наеми.....нямам думи.....
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция е люлка на цивилизацията!Франция е майка на съвременния свят!Франция е най-великата страна!Vive la Republique! Vive la France!
20
0
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 години
Във Франция е пълно с търтеи -араби,които от поколение не знаят какво е думата работа,а са само на соцял.
19
2
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
А бе умници то нашите зеленчуци ще изгният. Всички парници затворили. Сергиите за затворили. Нямаме достъп до единствената прясна храна.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще осигурим "Зелен коридор" за бежанците към нуждаещите се западни демокрации в беда.Новият евротренд се нарича : Зелен коридор за бежанци, стоки, помощи.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората чакат на границата с Турция да влязат да им оберат реколтата. Бързо да ги вземат. Франция, Италия, Германия и Великобритания ще се бият за мигранти. Короната промени света.
16
1
 
2
 
! Отговори
Да вземат преди 4 години
мигранти от Германия , там имат повече
15
1
 
6
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Защо не идват французи да работят в селското стопанство в България, а българи ходят там да работят.Дали не е защото имат там се уважава труда на работещия и имат държава,която да защити работниците.А тук алчността на капиталистите е прекалена!?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че ква реколта зимата?
13
1
 
6
 
! Отговори
На браздата преди 4 години
- Рефюджис, де сте бря .... се провикваше от време на време баба Меркел докато копаше картофи в Долна Лотарингия а министъра на Социалната политика и тоя на Вътрешните работи теглеха каруцата .... Но само ехото и отвръщаше ....- Еййй, леля Елизабет дали обра ягодите, се чудеше старата дама ? Още една леха да привърша и ще и звънна да питам . - Да взема да се обадя и на Макарончо ,че го искам за седмица две за агрономче че да оплакна малко окото .- Рефюджиииииииииис , велком бре !
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми супер, какво, да не би да се дърпат? хем ще са сред храна
11
0
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анониментова с баба ти Фатма беше глупаво!И ДА,ПО-ЕВТИНИ са!!!!..Купувам по 5 килограма на цени от 3.50 до 5 лв в зависимост от месеца.А вносните започват от 1.20 за кило в най-добрия случай.Нашите са жълти отвътре и много вкусни,ония са бледи като платно и немат никакъв вкус.ОТ БЪЛГАРСКОТО ПО-ВКУСНО НЕМА!!!Това се дължи на уникалните ни за страната почвени и климатични условия.ФАКТ!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоКакто ти сам каза - французите използват механизация.А във Велинград, баба Фатма трябва да се върже с въже за бора за да не се изтъркули в дерето докато събира картофите.И накрая ти очакваш българските картофи да са по-евтини от вносните.
9
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
По пет на нож!
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бреей, много изнежени станали! Да се събират у Фейсбука и да направят бригади. Може да съберат и разни вегани, еко-активисти, борци срещу глобалното затопляне...и т.н.
7
1
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
за каква "реколта" в края на зимата става въпрос?..-Тая от оранжериите?..но пък споменават "от полето"..Или от сега се притесняват че нема да има кой да обере реколтата от ГМО картофите им лятоска?..Макар че вероятно използват механизация за това..Аз например купувам картофи САМО от ПРОИЗВОДИТЕЛИ от района на Велинград и Юндола..Неколко пъти съм ходил и до Равногор,но то беше отдавна..Не знам дали все още там произвеждат най-вкусните картофи..Не знам дали изобщо има хора в това..село ли е г
6
0
 
20
 
! Отговори
Национален фронт преди 4 години
Това е добра новина за нас гастарбайтерите от източна Европа. Сега ще ни оценят и се надявам да им държи топло много време. А госпожа Марин Льо Пен вместо да прибира незаконни пари да призове народа си влюбен в свободата си но не и в работата.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
представям си Англичаните как ще реват по същия начин..брекзит аа..
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вземете си бежанци :D
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКато гледам освен и британците да "помолят" франсетата, друго не ми идва на акъла....

Спонсорирани публикации