Кризата с COVID-19 ще доведе до ограничаване на сделките с имоти

Ще има забавяне на новото строителство и свиване на пазара, смята Снежана Стойчева
25 мар 2020 15:58, Красимир Ангелов
142
Кризата с COVID-19 ще доведе до ограничаване на сделките с имоти

Как кризата с COVID-19 ще повлияе на имотния бранш, можем ли да очакваме спад на цените на имоти и кое е най-важното, което работещите в сектора трябва да направят в този период – отговор на тези и още въпроси търси Снежана Стойчева, мениджър на една от най-големите онлайн платформи за недвижими имоти Imoti.net, в експертната рубрика "Имената на бранша" на сайта.

Тя е категорична, че епидемиологичната криза бавно, но сигурно се превръща в икономическа. Въпреки различните причини е възможно в някаква степен последствията сега да са сходни с тези от кризата през 2008 г.  Ограничаване на сделките с имоти, отдръпване на инвеститори, забавяне на новото строителство, свиване на пазара на търговски и бизнес имоти, както и повишаване на изискванията при кредитиране са част от нещата, които можем да очакваме в сектора.

Още по темата
"За щастие всички си научиха урока от предишната криза и мащабите не могат да бъдат същите. Нито цените на имотите са толкова надценени, нито банките отпускат лекомислено кредити. Има и още една добра новина – съвземането ще се случва по-бързо. Веднага, когато епидемията бъде овладяна, бизнесът ще завърти оборотите – предпазливо, поетапно, но всички ще искаме да се върнем към нормалния ритъм", прогнозира още мениджърът на Imoti.net.

Какво можем да направим днес, за да сме готови за утре? "Най-важното и на първо място – да се опитаме да се задържим на пазара, да не изчезнем и да бъдем забравени. Това важи за всеки бизнес, но при агенциите за недвижими имоти и строителните компании – в голяма степен", категорична е още тя. Според нея тези, които сега успеят да задържат доверието на своите клиенти,  ще спечелят нови, защото пазарът на имоти не може да спре - той може да изпита затруднения, да се ограничи, но имотът е значима стока за българина и няма да спре да бъде такава в скоро време.

Част от средносрочните препоръки, които мениджърът на Imoti.net дава към агенциите за недвижими имоти, са свързани с поддържане на здравословен контакт с клиентите – продавачи, купувачи, наемодатели, наематели, строители . "Това освен буквално – да спазваме дистанция, означава и добрите брокери да консултират компетентно своите клиенти - дали трябва да изчакат или е по-добре да побързат със сделката. Добрата работа ще се отплати не само днес. Добрата работа днес ще се отплати и утре", категорична е тя.

Според нея рекламата на имоти не трябва да престава, защото интересът към имоти не спира и е възможно да провокира сделки утре. Може би в онлайн платформите за обяви офертите ще намалеят по две причини - защото продавачите временно ще станат предпазливи и защото голяма част от имотите са се предлагали без ексклузивен договор или дори без разрешение от собствениците им. "В крайна сметка това ще е за добро – в онлайн пространството ще се виждат повече реални имоти, предложени за сделка. Офертите, в които имотът е представен детайлно, използвани са съвременните технологии – с видео и виртуален оглед, ще привличат повече потенциални клиенти. Време е рекламата на имоти да мине на следващо ниво", категорична е Снежана Стойчева.

Самата тя признава, че е трудно да се прогнозира какво ще се случи с цените на имотите. "Качествените имоти винаги ще държат цената си. Интересът към имоти извън големите градове, към имоти по Черноморието също ще задържи цените им. Надценените имоти в София и някои големи градове може и да загубят по 5-10 % от вчерашната цена, но мисля, че няма да сме свидетели на 30% и повече спад в цените. Дори предполагам, че е възможно да има имоти, които да повишат цената си. Все пак имотът е доста сигурна инвестиция", заяви още мениджърът на Imoti.net.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
11
 
! Отговори
До ам ам преди 4 години
Първо на пазара ще излязат 20 хиляди жилища,строени 2018 и 2019г.Второ-голяма част от жилищата не се продават,нито отдават под наем.Сега собствениците или ще ги пуснат под наем,или ще продават.И трето хората.във възрастта 20-40 години в София са с 35 хиляди по-малко,отколкото през 2008г.А жилищата с 100 хиляди повече.А жилища за живеене купуват именно хората в тази възраст.
100
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При огромния брой възрастни хора, които ще загинат, ще се освободят също толкова огромен брой апартаменти, но които те са собственици. Ще настане такова голямо предлагане, че няма как цените да се задържат високи. Може би само на лукс имотите, но те винаги са били отделно.
99
2
 
6
 
! Отговори
наем за 2500 лв преди 4 години
Какъв е този наем за 2500 лв? За къща с басейн да, но за апартамент, дори да е на центъра на София. Малко си намалил бройката на апартаментите, които даваш и данъци сигурно не плащаш. Хората не обичат самохвалковците, днес печелиш - утре не, ама направо губиш.
98
7
 
8
 
! Отговори
до 101 преди 4 години
Недей да обясняваш подобни неща на българите, те не харесват такива факти. Ще кажат, че си мошеник, крадец, дете на някого и какво ли не. Те не осъзнават, че има сума IT специалисти, които направиха стотици хиляди от фондове и криптовалути. Не осъзнават, че изплатихме по 4-5 жилища и всяко следващо наемът на предишните му покрива ипотеката, както и самите ни работодатели. Дразнят се неуспелите и неуките. И това не е само в IT сектора, разбира се, а във всяка добра компания.
97
4
 
6
 
! Отговори
до 102 преди 4 години
То и сега има безплатни кадри. Моята компания наема през бюрото по труда млади хора. 1200лв. от бюрото получаваме и 1800 от нас доплащаме за Junior човек. 3000лв. бруто заплата за току-що завършил не е зле. А има и компании, които нищо не доплащат- само взимат от бюрото (това е фонд, за който не знае, пари от ЕС). Бизнесът с технологии изобщо няма да бъде засегнат особено. Засегнати ще бъдат нискоквалифицираните работници "на парче", както се каза.
96
9
 
7
 
! Отговори
ам ам преди 4 години
Сега излизат акулите. Започваме да купуваме от първите паникъори на половин цена. Наемите в София няма да паднат, 1-во никои няма да се върне на село щото там съвсем няма работа, 2-ро много от тия дето ходеха по чужбина сега ще са тука, 3-то много от тия които ходеха по морето сега ще дойдат тука защото по може да намерат работа. Ит-сектора няма да е засегнат, даже ще върви нагоре. В София безработицата я стигне 6-7% я не, което нищо не е. Бизнеса бързо ще се съвземе ще има безплатни кадри....
95
1
 
22
 
! Отговори
До 99 преди 4 години
То така се заделят 150-200 бона за имот,па и други настрана.Емигрантите набиват спестеното в имоти.И сега ако ги уволняват,какво ще ядат?Естествено,че ще продават.Пък било и на загуба.
94
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си вложил пари в такава инвестиция, трябва да си оставил и резерв за "черни дни", за да не изпаднеш в дупка, защото продажбата няма да стане толкова бързо, нито ще е изгодна. А и имотът трябва да е отлежал поне 5 години, за да си спестиш данък върху продажбата.
93
0
 
22
 
! Отговори
Гладен Брокер преди 4 години
Вече едва ли има човек, който е решил да купува имот и да го направи при сегашните цени. "Отстъпката" ще е минимум 30 % и зависи колко силно епидемията е мотивирала "инвеститора" да закрие "дългата" си позиция ;)
92
0
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДОБРЕ, ЧЕ Е ТАЯ ДА НИ КАЖЕ, ЧЕ НИЕ САМИ НЕ МОЖЕ ДА ГО ВДЕНЕМ!!!ГЛЕДАЙТЕ БОРСИТЕ ДОКАТО ПАДАТ И ПАЗАРА НА ИМОТИ ЩЕ ПАДА ТАКА БЕШЕ ПРИ ПРЕДИШНАТА КРИЗА ПОЯВИЛА СЕ В КРАЯ НА 2007-*** ГОДИНАКОГА БОРСИТЕ ПОЧНАТ ДА СЕ КАЧВАТ ТРАЙНО ЧАК ТОГАВА И ИМОТНИЯ ПАЗАР НО ТОВА ИЗОБЩО НЕ СЕ ОЧАКВА В ИДНИТЕ МЕСЕЦИ!!!СЕГА ПОСОКАТА Е ПОТЪВАНЕ И ТО ТРАЙНО ПОТЪВАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧАК ДО КРАЯ НА МАЙ 2020
91
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... за брокерите. излъгахте маса хора с надути коптори, сега на супичка
90
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И голяма част от имотите са закупени от емигранти.Вложение за черни дни.Черните дни дойдиха.Като си изгубят работата естествено,че ще продават имотите.И сравнение с други държави не е уместно,защото никъде няма толкова празни жилища като в България.Заради демографският срив просто няма достатъчно хора,които да населят тези жилища.Дори и в София.
89
13
 
6
 
! Отговори
брокера преди 4 години
До "до брокера" Приятел как ще накараш някой да си продаде имота когато след всяка криза всичко тръгва рязко нагоре, ако са инвеститори в имоти те играят на дълго а не на къси продажби, това не са домати и всеки знае че има такива сътресения и ги очаква, в момента в слънчев бряг има над 10000 имота на руснаци които са изгубили минимум 50% от първоначалната си цена ,но никой не продава, мухлясват ей така, казвам ти имот не се купува с последни пари
88
1
 
18
 
! Отговори
Поздрав с песен преди 4 години
Сбогом, брокерче, сбогом комисионерче!
87
14
 
8
 
! Отговори
брокер преди 4 години
Само да добавя , следя цените на имотите по целия свят и когато имаше военно положение във венецуела бях готов да отида до там да купя нещо за "жълти стотинки", е свързах се с консултанти и адвокати там, оказа се че цените не бяха спаднали изобщо ,хората бяха готови да мрът от глад обаче да не продават на безценица, същото е в сирия, цените в дамаск са си същите че и се строяха нови сгради по време на войната, имотите не падат така лесно
86
1
 
25
 
! Отговори
До брокера преди 4 години
По думите на шефа на една банка само една четвърт от имотите се купуват от хора,които искат да живеят в тях.Другите купуват като инвестиция.И като се усетят,че вложение в недвижими имоти няма да им носи печалба,ще тръгнат да продават.Освен това през 2018г и 2019г само в София има разрешителни за 20 хиляди имота.Като излязат на пазара и цените ще се сринат.Поне наполовина.
85
3
 
19
 
! Отговори
Туск преди 4 години
1 в икономиката всичко е на цикли. Ще има срив на цените и хосле пак нагоре 2 Тия дето имат свободен кеш без банки ще напазаруват на далавера 3 малкия бизнес ще го ядее голям. 4 големия бизнес ще види възможност в кризата и ще излезе още по - силен. Тва ви го казвам като генерален директор на мощна международна фирма
84
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми се вярва цените да паднат с повече от 50%...Но обикновено не познавам...
83
16
 
3
 
! Отговори
брокера преди 4 години
Айде пак вечните чакащи цените да паднат ,хахахах много ми е смешно защото от 2008 г чакате да станат цените по 200 евро кв. , мислите ли че човек който е купил имот го е направил с последните си пари, да не стане като свърши епидемията да скочат с 20% цените, добре че надеждата умира последна че да ви държиП.с. въпреки че има шанс да паднат ако епидемията в този си вид се задържи 2г , ама до тогава няма са ви останали пари да си купите имот
82
2
 
13
 
! Отговори
Гладен Брокер преди 4 години
До АнонименБатьо, приготвил съм сто палки в кеш и все си мисля, че ще ми стигнат, но винаги купувам на дъно. Родшилд е казал: "Купува се когато има кръв по асфалта"

Спонсорирани публикации