Кризата с COVID-19 ще доведе до ограничаване на сделките с имоти

Ще има забавяне на новото строителство и свиване на пазара, смята Снежана Стойчева
25 мар 2020 15:58, Красимир Ангелов
142
Кризата с COVID-19 ще доведе до ограничаване на сделките с имоти

Как кризата с COVID-19 ще повлияе на имотния бранш, можем ли да очакваме спад на цените на имоти и кое е най-важното, което работещите в сектора трябва да направят в този период – отговор на тези и още въпроси търси Снежана Стойчева, мениджър на една от най-големите онлайн платформи за недвижими имоти Imoti.net, в експертната рубрика "Имената на бранша" на сайта.

Тя е категорична, че епидемиологичната криза бавно, но сигурно се превръща в икономическа. Въпреки различните причини е възможно в някаква степен последствията сега да са сходни с тези от кризата през 2008 г.  Ограничаване на сделките с имоти, отдръпване на инвеститори, забавяне на новото строителство, свиване на пазара на търговски и бизнес имоти, както и повишаване на изискванията при кредитиране са част от нещата, които можем да очакваме в сектора.

Още по темата
"За щастие всички си научиха урока от предишната криза и мащабите не могат да бъдат същите. Нито цените на имотите са толкова надценени, нито банките отпускат лекомислено кредити. Има и още една добра новина – съвземането ще се случва по-бързо. Веднага, когато епидемията бъде овладяна, бизнесът ще завърти оборотите – предпазливо, поетапно, но всички ще искаме да се върнем към нормалния ритъм", прогнозира още мениджърът на Imoti.net.

Какво можем да направим днес, за да сме готови за утре? "Най-важното и на първо място – да се опитаме да се задържим на пазара, да не изчезнем и да бъдем забравени. Това важи за всеки бизнес, но при агенциите за недвижими имоти и строителните компании – в голяма степен", категорична е още тя. Според нея тези, които сега успеят да задържат доверието на своите клиенти,  ще спечелят нови, защото пазарът на имоти не може да спре - той може да изпита затруднения, да се ограничи, но имотът е значима стока за българина и няма да спре да бъде такава в скоро време.

Част от средносрочните препоръки, които мениджърът на Imoti.net дава към агенциите за недвижими имоти, са свързани с поддържане на здравословен контакт с клиентите – продавачи, купувачи, наемодатели, наематели, строители . "Това освен буквално – да спазваме дистанция, означава и добрите брокери да консултират компетентно своите клиенти - дали трябва да изчакат или е по-добре да побързат със сделката. Добрата работа ще се отплати не само днес. Добрата работа днес ще се отплати и утре", категорична е тя.

Според нея рекламата на имоти не трябва да престава, защото интересът към имоти не спира и е възможно да провокира сделки утре. Може би в онлайн платформите за обяви офертите ще намалеят по две причини - защото продавачите временно ще станат предпазливи и защото голяма част от имотите са се предлагали без ексклузивен договор или дори без разрешение от собствениците им. "В крайна сметка това ще е за добро – в онлайн пространството ще се виждат повече реални имоти, предложени за сделка. Офертите, в които имотът е представен детайлно, използвани са съвременните технологии – с видео и виртуален оглед, ще привличат повече потенциални клиенти. Време е рекламата на имоти да мине на следващо ниво", категорична е Снежана Стойчева.

Самата тя признава, че е трудно да се прогнозира какво ще се случи с цените на имотите. "Качествените имоти винаги ще държат цената си. Интересът към имоти извън големите градове, към имоти по Черноморието също ще задържи цените им. Надценените имоти в София и някои големи градове може и да загубят по 5-10 % от вчерашната цена, но мисля, че няма да сме свидетели на 30% и повече спад в цените. Дори предполагам, че е възможно да има имоти, които да повишат цената си. Все пак имотът е доста сигурна инвестиция", заяви още мениджърът на Imoti.net.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
12
 
10
 
! Отговори
Gere преди 4 години
Аз съм търговец на коли. Значи след кризата, цената на колите няма да падне също. Българинът като ценител на хубавите коли няма да спре да купува,било то коли, имоти, луксозни стоки. Мисля вече да заложа само на отбрани квалитетни марки коли. Ще се купува яко, с тея уникални доходи, хората няма се спрат...
40
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купувам слънчев , южен квартал в София , около 70кв.м днес давам около 40хил.лв , утре ще предложа 38хл.лв и тн....
39
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
очаквах при нормален пазар да има спад от над 10 процента обявена цена и още 5 спад при договаряне, т.е. поне 15 процента поради предлагане надвишаващо търсенето, а сега с вируса, да падне с едва 5-10 процента е доста розова прогноза. Отделно че всички икономисти предвижит съществено по голям срив от рецесията започнала 2008 г.така, че ако на продавач днес му предложат 30 процента под обявената през януари цена, да побърза да взима капаро, че току виж размислил купувача.
38
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Най-важното и на първо място да се опитаме да се задържим на пазара, да не изчезнем и да бъдем забравени.ДА СЕ ЗАДЪРЖИТЕ НА ПАЗАРА ЛИ....ВАШИТЕ ЖИЛИЩА ГИ КУПУВАМЕ ОТ БАНКИТЕ СЛЕД КАТО ФАЛИРАТЕ ПОРАДИ ЛАКОМИЯЦЕНАТА Е ОТ 500 ДО 600 ЕВРО НА КВАДРАТПОВЕЧЕ НЕ ДАВАМ
37
3
 
18
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Има и още една добра новина съвземането ще се случва по-бързо."Много оптимизъм и малко (никакъв) реализъм. Като цяло, всичко зависи от това, колко дълго ще продължи това положение. Но то, за по-малко от месец, успя да съсипе цели отрасли в икономиката. Милиони са без работа, работодателите им фалират. А както знаем, секторът "недвижимост" е инертен и него кризата ще го удари най-вероятно догодина. Иначе, че ще се съвземе, спор няма, но може да минат години.
36
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кризата с COVID-19 ще доведе до ограничаване на сделките с имотиЧУДЕСНО; ОТДАВНА Е ВРЕМЕ БАЛОНА ДА ГРЪМНЕ И КРАДЕНЕТО НА ДДС ДА СПРЕ
35
1
 
24
 
! Отговори
useless преди 4 години
"Най-важното и на първо място - да се опитаме да се задържим на пазара, да не изчезнем и да бъдем забравени".. - Те това ако стане ще бъде най-добре защото сте безполезни и само лапате пари без да влагате нищо!
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия брокери плащат ли данъци ?
33
0
 
44
 
! Отговори
Фифо преди 4 години
Ето как представят брокерите 40 годишна панелка в Обеля 2: Атрактивен тристаен с много подобрения (разбирай преработен двустаен), динамична локация, (половината съседи са с цвят лилaв), на минута от метрото (разбирай влаковете ще ти тресат леглото) и просторна гледка (към гробищата Бакърена Фабрика). Атрактивна цена (100 хил евро) и асистиране при кредитиране (разбирай, брокера иска да изкара втора комисионна от ипотеката).
32
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега да ги видя строителите как ще ни искат пари още на дупка Ще научат думичката АКТ 16
31
18
 
5
 
! Отговори
Знам преди 4 години
Ако продължава да няма много заболели в БГ ще започнат да купуват паникьосани хорица от Италия,Испания ,Франция и Нидерландия!
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИЯ БРОКЕРИ САМО НАТОВАРТАТ С КОМИСИОННИ ЦЕНИТЕ, НИКАКВА ПОЛЗА ОТ ТЯХ !
29
2
 
32
 
! Отговори
Брокер хейт преди 4 години
Дойде времето в което ще им дойде акъла на брокерите .Сега обаче искам да обяснят на всички на които обясняваха как ще се вдигат цените и да се молят да не ядат бой.Спада ще е поне с 50 % , ако брокер ви каже друго , значи лъже Тука стана бетер Монако .......
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ЗАЩО ИМА И ПСИХИАТЪР В НОВИЯ МЕДИЦИНСКИ ЩАБ
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз вече правя оферти с около 20% под офертната цена, пък ако мине, мине..
26
0
 
22
 
! Отговори
sante_dog преди 4 години
Цените са циклични. Естествено е, че не могат само да растат. Ще паднат сега, ще се вдигнат след няколко години, после пак ще паднат. Който е купил сега на висока цена (и може да си го позволи) да не съжалява. Имота не е за 2-3 години а дългосрочно. Да изчака, пак ще се вигнат цените след време. Който, обаче си е надскочил боя, да му мисли...
25
2
 
35
 
! Отговори
Гладен Брокер преди 4 години
Тази кака или пада от космоса или се прави на умряла лисица. След като заразата отмине единственото което ще интересува населението е да има кеш за храна и сметки и на никой няма да му минава и през ум да купува имоти. Хората с пари ще чакат копторите и картонените кутийки да се извадят на тезгяха от ЧСИ и банки и никой няма да позлва услугите на тези пишман брокерчета
24
1
 
42
 
! Отговори
промоция преди 4 години
Работата на повечето брокери май е да надуват цените. То и с това основно подлъгват продавачите да им дадат права върху продажба на имота. И сега излизат същите тези брокери да обясняват, защо цените няма да паднат. Наскоро собственик предлагаше апартамент за 100К евро в нашия блок. Седмица по-късно го обяви за 120 000 евро, след среща с брокер по имоти. Балон няма, купувачи няма, ситуацията е стабилна :)
23
0
 
38
 
! Отговори
Редовна преди 4 години
Сега е момента да дойде Михаелa и да блесне със статия на тема 5 зодии, които най-силно се влияят от кризата с имотите, с препратка да кликаме в тИалотo.
22
1
 
15
 
! Отговори
брокер преди 4 години
начи да потретим. който си има имоти без фенансови тежести - не продава на загуба. само ако има голем зор. иначе не се продава. в такива кризи вървежни са имоти със уловка - ипотеки, и други тежести. купуваш от закъсал човечец и осребряваш.

Спонсорирани публикации