За болките от COVID-19 от първо лице – мъж разказва колко тежък е вирусът

51-годишният Никола Хардуик страдал само от лека астма
26 мар 2020 15:15, Нели Христова
58
За болките от COVID-19 от първо лице – мъж разказва колко тежък е вирусът
Снимка: БГНЕС

51-годишният Никола Хардуик винаги е бил здрав и във форма, посещавайки фитнеса поне три пъти в седмицата. Рядко страда и от пристъпи на астма. Ала се заразява с COVID-19 и вирусът успява да го повали. Неговите приятели го молят да направи видео за хората в социалните мрежи, с което да разкаже, колко тежка може да е болестта.

Едва поемащ си въздух, Хардуик разказва за болките и симптомите, които има.

"Гръбначният стълб ме боли, гърбът ме боли, вратът ме боли. Почти нямаш желание да говориш. Оставаш без въздух, ако започнеш да се движиш, не искаш да вдигаш главата си от възглавницата", казва болният мъж, едва държащ главата си изправена, а очите си отворени, във видеото, което е гледано повече от 37 хил. пъти.

"Идва на вълни - понякога чувстваш леко облекчение, но после то си отива... И боли страшно много. Не съм изпитвал нищо подобно досега. Не го пожелавам дори на най-големия си враг", споделя Никола.

Съпругата му, Анди, твърди, че много от приятелите на Никола не могат да го познаят във видеото.

"Сякаш всичко го напусна, цялата енергия", казва тя пред The Guardian. А баща му разказва, че всичко започнало в петък, с "много суха кашлица": "Започваш да се чувстваш ужасно, а след това усещаш, като дробовете ти се стягат."

Никола нямал треска, за това си легнал, очаквайки симптомите да отминат. Ала само след няколко часа се събудил с температура и вече не можел да диша нормално. Веднага се обажда на спешния телефон 111, а докторът му казва, че най-вероятно има COVID-19 и го съветва да се обади отново, ако проблемите с дишането продължат. Малко по-късно Никола влиза в болница.

И въпреки че парецатамолът помогнал за сваляне на температурата, неговата помпичка за астма, така и не му помогнала в битката за въздух.

"Ако започнеш да кашляш е много болезнено. Ако изпитате нужда да се смеете, недейте - боли", съветва Никола.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
4
 
! Отговори
ДО 30 преди 4 години
Ти си прекарал Коронавируса - сега търсят такива като теб по социалните мрежи , ще те намерят на някое КПП и ще ти направят вазектомия за анти тела и за помощ на учените за създаване на Ваксина .
34
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Короната оставя последствия за цял живот. Виждат се петна по белия дроб. И задух. 30 процента по-малко въздух. Няма пълно оздравяване. Дори да не сте имали хронични заболявания преди това.
33
2
 
15
 
! Отговори
Да кажа преди 4 години
Имам суха кашлица и болки в гърдите. Отивам днес в Пирогов. След час и половина чакане, през което минаха 2-3 -*** пациента с други оплаквания дойде и моят ред . Преслушаха ме, казаха , че ми няма нищо , изписаха ми витамин В и С. Казах им, че от един месец ги пия, а от седмица и антибиотик. Пожелах им хубав ден! Утре ще си направя ренген. Та да попитам -къде отиват тези пари за здравеопазване? 40 човека хоспитализирани и няма пари.
32
8
 
9
 
! Отговори
МутроЛудницата преди 4 години
Лигльото пак да яде супа от прилепи!На ден в БГ умират по около 300 души от други неща,що ни занимавате с глупостите на хунтата и тримата умрели Ковити преди месец?
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това да го гледа оня Мангъров и другите дето викат, че минавало лесно и 70 процента трябвало да го преболедуват.
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 37 съм, не се бия в гърдите колко тренирам и колко здравословно живея.3-4 дена ме боляха кокалите, не съм се чувствал отпаднал, но не се движих много просто защото болката при движение беше срязваща. Не ме е боляло гърло, не съм кашлял, не съм хриптял, за температура не знам - не съм я мерил. Оценявам го долу горе 3 пъти по-тежко от грип. Аз грип карам 2 дена - леко главоболие първия, леки болки в ставите втория, и третия вече няма нищо...
29
6
 
6
 
! Отговори
8899 преди 4 години
Аман от драматургии. Проблемът с дишането про хората с астма го има прия всяка ОВИ без изкючение!
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мръсен китайски вирус.
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A генерал Годжи днеска ми прави близалки але але
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така описаните симптоми са точно като на грип тип Б ,който мина тази зима.При короната освен температурата и недостига на въздух никой не споменава болки в мускулите.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С генерал Годжи днеска ми прави близалки але але
24
3
 
16
 
! Отговори
ох преди 4 години
май психозата която всяват сред населението е по-страшна от самият вирус
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нали казаха в началото - почти без симптоми. сега на кое да вярваме?
22
5
 
19
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Помпичка за астма? Значи не е здрав и прав, нищо че ходи на фитнес. Навъртял е гледания и е изкарал някой паунд
21
9
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Мен само корема ме боли - гладен съм, вие ми се свят вече. Търся работа каквато и да е, ще работя без пари само за хляб ако може и малко кренвирши в края на раб. ден. Суджуците останаха бледен спомен.п.с. заменям Голф 4 за тоал. хартия и 2 кашона консерви + друга храна, по договаряне
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента, в световен мащаб се приема законодателство, което ще направи СССР да изглежда като детска градина, всичко прикрито зад истерията с тази епидемия, която няма никакво значение дали е истинска или не. Гответе се за коренно различен свят.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отваряйте залата стига тъпотии и лъжи
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пациент:Докторе, не мога да дишам!Доктора: Обади се по-късно!По-късно може да трябва вече не лекар, а ковчег.
17
2
 
26
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Човека не е стар , но е астматик.това е хронично белодробно заболяване,представляващо възпаление засягащо бронхите , характеризиращо се с пристъпи на обструкция на въздушния поток и спазъм на бронхите,изразяващо се в затруднено поемане на въздух ,хрипове , кашлица и стягяне в гърдите.А колкото до финеса, масово по фитнес залите има хора ,90% от посетителите,които не са във форма само ходят по пътеките с телефони в ръка , правят вяло неправилни упражнения и полза нулева .
16
1
 
15
 
! Отговори
Стискам палци.. преди 4 години
..на човека да се оправи!И не мога да разбера някои от коментиралите под това видео....Как можете да се шегувате със страданието на този човек, със страданието на неговите близки? Проявете поне мъничко съчувствие, моля ви!

Спонсорирани публикации