COVID-19 удари пазара на горива, потреблението падна с 40%

Спадът в цените е 25-30% в рамките само на седмица
Обновена: 27 мар 2020 09:59 | 27 мар 2020 09:30, Камелия Цветанова
46
COVID-19 удари пазара на горива, потреблението падна с 40%
Снимка: Pixabay

Потреблението на течни горива у нас от началото на месеца се срина с поне 30%-40%,  съобщи „Монитор“.
Голямото свиване в потреблението потвърди и Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му, за някои от бензиностанциите той достига и до половината от оборота. „Вероятно общият спад на потреблението варира от 30 до 50 на сто“,уточни той.

Още по темата

„При горивата много използвани от таксиметровите автомобили като пропан-бутан и метан има голям спад“, каза Делчев.

Относно отражението на падащите котировки на петрола на международните пазари и срива на потреблението върху цените на горивата в България браншовикът сподели, че не помни подобно бързо поевтиняване за толкова кратко време. Той обясни, че при големите вериги поевтиняването е по-бавно , а при по-малките бензиностанции спадът е рязък.

„Преди кризата горивата се продаваха на 2,30 лв., 2,32 , 2,36, а сега има цени от 1,75 лв. и надолу, при веригите е малко повече. Сигурно спадът в цените е някъде 25-30% и е много рязък, в рамките само на седмица. Сега се правят сравнение на спада на петрола от времето на войната в Персийския залив от 1991 г., когато е имало такива трусове“, добави той.

Симо Симов от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива смята, че потреблението от началото на кризата е спаднало с около 40 на сто. „Причината е в ограниченията на пътуванията, но скоро ще започнат полските работи и те не могат да бъдат спрени от никаква пандемия, а и тежката индустрия работи“, каза той с нотка оптимизъм. Браншовикът уточни, че по-голямо е намалението в потреблението на пропан и метан, използван много от такситата, защото те няма кого да возят.

Иван Кашилски от същата асоциация смята, че сривът в потреблението от началото на март е много по-голям и е близо 60-70%. „Колегите коментират, че оборотът е спаднал наполовина на половината“, каза той. Според него прекалено ниските цени от примерно 1,50 лв./л при спаднал оборот крият рискове от фалити на бензиностанции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
8
 
! Отговори
Hristov преди 4 години
Днес сипах в Пловдив на 1,73 и то не на Марешки смятайте тогава за какъв марж и какви печалби говорим просто няма държава в това е целият проблем и докато говорим а не ги заставим да упражняват контрол така ще е
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя за какви фалити ми говори,нали пада и цената на едро!!! Маржа си остава един и същ.
37
0
 
7
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
До единАми аз наливам бензин по 1.70 лв.Те този вариант на война я адмирирам. *** и арабухите нека си се бият на петролния фронт а ние да си караме ефтин бензин.
36
0
 
6
 
! Отговори
... преди 4 години
Никакъв вирус не е ударил пазара на горивата, надупени драскачи. Драките между Русия и ОПЕК са причината. А за България може и да е спомогнал бат' ви Веско.
35
2
 
3
 
! Отговори
До читател преди 4 години
Кои всички бе читателю? Ти зареждал ли си вчера,днес???Имаш ли книжка,кола? На колко годинки си? Ами питай баща си ,всисчки шофьори знаят че е верно!!! Между 2,30 и 1,94 мисля че има разлика.Аман от това разглезено милениум поколение !!
34
2
 
1
 
! Отговори
читател преди 4 години
Ей много обичам някой да ме убеждава в нещо, което изобщо не е вярно,всички знаят че не е вярно, но се опитват да ни го вбият.Стар изтъркан комун. трик.Отдавна не работи.
33
1
 
1
 
! Отговори
до Think-30 преди 4 години
иЗКАРАЙ КНИЖКА ,ОТИДИ НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ И ЩЕ ГО ВИДИШ ,МУШМОРОКО!!!
32
0
 
11
 
! Отговори
един преди 4 години
"COVID-19 удари пазара на горива, потреблението падна с 40%"Главната роля за този спад е петролната война между Русия и ОПЕК, която започна още преди да има заболели в Европа. Вирусът само катализира спадът на цените. А за картелът на горивата в България мисля, че на всекиго му е ясно.
31
0
 
7
 
! Отговори
Oil преди 4 години
Глупости! Цените са надолу заради ОПЕК и Русия.
30
0
 
4
 
! Отговори
Дарител преди 4 години
До SsПредлагам и други смс капмании, за засегната отлявлени кръвопиици.1. Отрудени брокери. Тук предлагам и държавна компенсация за онези загубени 20% от цената на имота от предходния ден.2. ЧСИ - Никакви доходи, никакви запори. Умряха от глад.3. Нотаруси - за тях двойна компесация от Държавата как може декларациите по КПП-тата да са нотариално заверени! Пропуснати ползи.4. Диема Екстра - най-висшата лига не баца, 8лв. на калпак не стигат.5. Гумаджийниците - затоплянето се отложи
29
0
 
7
 
! Отговори
Think преди 4 години
"браншовикът сподели, че не помни подобно бързо поевтиняване за толкова кратко време."КЪДЕ ГО ВИДЯ, БЕ? АААХАХХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХ... Тези от тая асоциация са пълен цирк.Миличките само се чудят как да замазват положението. Ако не беше бат ви Веско Марешки , цените щяха да падат от 3лв на 2.50....
28
2
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Хубаво че идва лятото,ще го изкарам на джанки!Само да не ми пипат бирата
27
1
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Нали от някаква бензинджийска асоциация твърдяха, че не можело?Да живее Коронавирусът!
26
0
 
10
 
! Отговори
Ss преди 4 години
Направо са за смс кампания !
25
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Човече бензина спадна от 2.35 на 1.80 къде не виждаш спад. От хола у вас няма как да го видиш *** на някоя бензиностанция
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво общо има между оборота и печалбата за бензиностанциите - нали печалбата остава една и съща? Къде е този спад в цените на горивата - аз не го виждам никъде извън света на новините....
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера заредих бензин на 1.95 лв. Къде е паднал? На 14.03 във Велинград по-малките бензиностанции продаваха на толкова............ Колко гориво отива на КПП, а?Целта е да затворят обекти, след КПП-то да се редим и за бензин и понеже ще има няколко работещи да си държат цените и даже да ги вдигат. Гадове.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добро утро! Хората си седят по домовете, градовете са празни, не те пускат да излезеш от тях - как да имат оборот, доста фирми не работят, туристи няма,
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно за вас, спекуланти, не миежал!
20
2
 
9
 
! Отговори
Еко такси преди 4 години
Купете си кон...сега е моментът. Аз понеже съм бедно момче събрах само за магаре. Жената в къщи вече си има две магарета...;-)

Спонсорирани публикации