В Швейцария с SMS 8000 мобилизирани в армията - студенти, юристи

Тя не е мобилизирана от Втората световна война насам
Обновена: 27 мар 2020 13:40 | 27 мар 2020 13:40, Елка Василева
5
В Швейцария с SMS 8000 мобилизирани в армията - студенти, юристи
Снимка: архив, БГНЕС

Швейцарската армия, която не е била мобилизирана от Втората световна война насам, а и тогава е действала в защитен режим, е изпратена в помощ на медицинските работници на първа линия във войната на страната срещу коронавируса, предаде Ройтерс.

В Швейцария в момента има близо 10 000 потвърдени случаи на коронавирус и над 100 починали. Конфедерацията граничи с Италия, която е най-поразената от вируса държава в света, и с Франция, която също е тежко засегната.

Въпреки благосъстоянието си, първокласната здравна система и наличието на предприятие за производство на респиратори, високопоставен служител предупреди, че болниците в Швейцария скоро може да стигнат пределна точка. Една от тях, разположена близо до границата с Италия, в кантона Тичино, вече е под огромно напрежение.

Екипът в болница във френскоезичния кантон Ньошател дава дълги смени, за да се справи с притока на пациенти с коронавирус и осем души от сестринския екип вече са се заразили.

Още по темата

От понеделник насам 90 мъже и жени от 2400-те швейцарски "сини барети" или болнични войници, помагат, като местят легла, чистят и изпълняват и други задачи.

"Болниците в Ньошател съобразиха да ни повикат по-рано, преди пика (на заболяването), каза Присила Шобер - жена под пагон, прикрепена към екипа на главната сестра. "Когато пикът дойде, ще сме в най-добра форма и ще можем да действаме".

В момента в болницата лекуват 24 пациенти с коронавирус, а триажните палатки, които още са празни, са разпънати на паркинг. Подготвени са и допълнителни легла, които ще се ползват, когато се увеличи напливът на болни.

Пред болницата има транспарант, на който пише: "Здравни работници, ние сме с вас в тези моменти", което е отражение на обществената подкрепа за хората с бели престилки.

Ръководителят на медицинските сестри в болницата Кристоф Галзен описа помощта на войниците като "огромно облекчение". То позволява медицинските екипи да не бъдат претоварвани отсега, за да ги включат на по-късен етап, когато ще настъпи разгарът на пандемията.

Швейцария е една от малкото западни държави, където още има задължителна военна служба за мъжете, което означава, че тя разполага с голям брой потенциални войници, от които може да получи помощ.

С текстово съобщение на телефоните си бяха мобилизирани около 8000 души, като мнозина от тях дотогава са били студенти, юристи, банкери. Сега те ще разпъват палатки, ще карат линейки и ще транспортират доставки. Други 1000 са станали доброволци.

Те не са професионалисти и това прави нещата толкова забележителни, каза командир Ивон Лангел във фоайето на болницата.

Швейцарската армия, която от векове не е воювала, е прочута с изключителната си подготовка, с изграждането на противотанкови защитни валове през Втората световна война и на противоядрени бункери в планините по време на Студената война.

Нейните четири болнични батальона са тренирали действия по време на природни бедствия като земетресения и епидемии, а миналата седмица преминаха експресен курс за справяне с коронавируса.

Въпреки това военните казват, че е трудно да се почувстват подготвени.
Младият сержант Людовик Бесон, който в цивилния живот е дърводелец, каза, че най-тежката част е продължителната раздяла със семейството му и шестмесечната му дъщеричка.

За последните 24 часа броят на заразените в Швейцария нарасна с 949 души и достигна 10 714, а починалите се увеличиха с 58 и вече са 161, съобщи вчера федералното бюро по обществено здравеопазване, цитирано от ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе работя с хора в Швейцария и бях там края на февруари - всичко беше ок. Казват че и сега си е нормално и няма такива *** мерки да не може да пътуваш с кола извън града или нещо подобно като у нас. А тук само се отбива номера - нали имаше репортаж как във влака никой не ти иска документи (само като ги снима телевизията), а реално там риска от пренасяне на зараза е 100 пъти по-голям отколкото ако човек пътува със собствената си кола някъде извън града.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не го е казала само за Европа, а по принцип. Но също така в книгите пише, че е казвала че най-късно към 2017-2018 ще дойдат жена и после мъж на висши ръководни постове, които ще оправят България. Идеите й са интересни и признавам изглежда някои от тях добре обясняват странните закономерности в живота, но пък трябва да признаем, че това за 2017-2018 въобще не го е познала - къде са тези хора - да не мислите, че са Боко или Мая Манолова ... или още по-зле Цецка Цачева или Корнеля Нинова :)
3
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
НАВРЕМЕТО СЛАВА СЕВРЮКОВА Е КАЗАЛА - ЕВРОПА ЩЕ СЕ ОБЕЗЛЮДИ НЯМА ДА ОСТАНАТ ХОРА. С КИЛОМЕТРИ ЩЕ ВЪРВИШ ЗА ДА СРЕЩНЕШ ЧОВЕК. МАЙ ПРЕДСКАЗАНИЕТО И ЩЕ СЕ СБЪДНЕ.
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките те как се оправят без годжи с генералски лампази да им съобщава броя на заболелите.
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При нас Радеф ще обяви мобилизация?!

Спонсорирани публикации