Диетолози: Фибрите подобряват съня

Качеството му може да се понижи заради изолацията
28 мар 2020 22:22, Иванка Гъркова
1
Диетолози: Фибрите подобряват съня
Pixabay

Диетичните фибри са известни със способността си да се грижат за храносмилателната система и по-лесното придвижване на храната през червата. Те намаляват холестерола и осъществяват баланса на кръвната захар, насърчават отслабването, но малцина знаят, че помагат и за качеството на съня.

В дни на пандемия и социална изолация заради коронавируса, много хора са стресирани, липсва им движение и спят доста по-различно от обичайното. Някои не могат да заспят с часове, други се будят или въртят в леглото. А това влияе негативно на здравето им.
 
По данни на „EatingWell“, една трета от населението спи по-малко от 7 часа сън на нощ, което се свързва с някои проблеми. Причината е, че сънят има голяма роля за имунитета, психическото и сърдечно здраве. И докато повечето смятат, че не спят добре заради стреса, прекомерната употреба на технологии и лични проблеми, не предполагат, че липсата на фибри в менюто им също може да е фактор.
 
Как фибрите влияят на съня ни?
 
Изследователи от Колорадския университет в Боулдър откриват, че увеличаването на приема на пребиотични фибри (тези, които се разтварят във вода и действат като пребиотик за червата) може да подобри качеството на съня. Данните са взети след експеримент с животни, ръководен от д-р Уил Булсевич. По думите му, консумацията на храни, пълни с фибри, може да насърчи микробиома на червата (полезните бактерии) и да направи тялото по-устойчиво на стреса. Така то ще има по-силна имунна система и ще устои на вирусите по време на пандемията.
 
Връзката между здравето на червата и съня
Забелязали ли сте, че когато сте недоспали, вие имате силен апетит? Резултатите от проучванията показват, че лишаването от сън причинява промяна в микробиома и системното недоспиване може да доведе до затлъстяване. Друго важно откритие е, че инсулиновата резистентност (предиабетно състояние), може да се влоши, ако болният има некачествен сън. Така той рискува да погълне повече въглехидрати, което покачва кръвната му захар.
 
Неотдавнашно изследване, цитирано от „EatingWell“, също доказва връзката между съня и проблемите с червата. Колкото повече човек не спи, толкова по-забавено храносмилане има, а болките, подуването и газовете са често срещан дискомфорт при него. За да предотврати това, той трябва да спи между 7 и 8 часа на нощ. Това спомага за подобряване на чревната флора, както и намалява риска от развитие на хронични заболявания.
 
Още за ползите от фибрите върху съня четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации