Заради COVID-19: В Турция пазаруват с кошница през балкона

95 процента от живота в Турция се е пренесъл у дома
30 мар 2020 22:20, Елка Василева
37
Заради COVID-19: В Турция пазаруват с кошница през балкона
Снимка: архив, БГНЕС

COVID-19 съживи една стара традиция в Турция - пазаруване с кошница, спусната през прозореца или балкона, пише в. "Дейли сабах".

Отдавнашната практика, която и днес остава позната гледка по улиците на Истанбул, се възроди с пълна сила след забраната за излизане навън на хората над 65-годишна възраст, наложена от турските власти в борбата с коронавируса.

Още по темата

Възрастните хора дават заявката си, като викат през прозореца, и спускат завързана за въже кошница с поставени вътре пари. Продавачът измерва желаното количество от стоката и я поставя в кошницата, като си взима дължимото, за да може тя да бъде изтеглена обратно с въжето от клиента.

Продавач в магазин за хранителни стоки от истанбулския квартал Ферикьой, община Шишли, споделя, че търсенето на този вид услуга е нараснало петкратно с разпространението на новия коронавирус.

"Преди получавахме по десетина поръчки на ден, а сега броят им достигна 50", казва пред АФП Зафер Гюндогду. "От каквото и да имат нужда възрастните, ние сме на разположение, като пълним спуснатите кошници или доставяме храна до жилищата им от 7 до 22 ч.", добави той.

Около 95 процента от живота в Турция се е пренесъл у дома, заяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от частната телевизия НТВ, предаде БТА.

По думите на Сойлу властите са успели да осигурят социална изолация като резултат от взетите мерки за борба с коронавируса.

Министърът говори чрез видео на живо, излъчено в социалните медии. "Няма да се поколебаем да вземем каквито и да било мерки", каза още той, след като бе попитан дали предстои налагане на пълна забрана за излизане навън.

В отговор на въпрос има ли заразени с новия коронавирус служители на полицията, Сойлу отговори утвърдително, като уточни, че към момента техният брой е около двайсет.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
Със турци, араби, иранци и сирийци- Ислямсити трябва да сте толкова ТОЛЕРАНТНИ както те са били спрямо хората живели в ВИзантия( християните) и Персия( вярвали в зороастризъм).. Ислямските змии са изяли и изтребили всички други там и затова сега в Иран и Турция има САМО Ислямски змии..
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затуй и ние трябва да правим с тях както е правил Влашкия цар- Дракула. Оня набучвал на колове Ислямистите. Кола влизал през гъъза и излизал през устата на Ислямската змия.. Така когато за ВТОРИ пореден път слямистите нападат Влашко( Румъния през 15 век), Ислямистите видяли цяла гора от набучени на колове Ислямски змии и избягали обратно.Араби и турци 500 години КЛАХА българи и КРАДЯХА. Тъй че взимай каквото има от тях БЕЗ да плащаш. Така поне може да си ВЪРНЕМ час от ОТКРАДНАТОТО.
14
4
 
3
 
! Отговори
2 преди 4 години
Затуй и ние трябва да правим с тях както е правил Влашкия цар- Дракула. Оня набучвал на колове Ислямистите. Кола влизал през *** и излизал през устата на Ислямската змия.. Така когато за ВТОРИ пореден път Ислямистите нападат Влашко( Румъния през 15 век), Ислямистите видяли цяла гора от набучени на колове Ислямски змии и избягали обратно.Араби и турци 500 години КЛАХА българи и КРАДЯХА. Тъй че взимай каквото има от тях БЕЗ да плащаш. Така поне може да си ВЪРНЕМ час от ОТКРАДНАТОТО.
13
4
 
4
 
! Отговори
XYZ преди 4 години
Аз използвам думата народ в техния случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен, бих ги нарекъл сбирщина от ***, *** в гръцкия смисъл на думата.
12
4
 
2
 
! Отговори
РЕДЖЕП ИВЕДИК преди 4 години
ЧЕ ТОЙ РЕСЖЕП СИ ПАЗАРУВАШЕ С КОШНИЦА ОЩЕ ПРЕДИ ГОДИНИ КАТО НЯМАШЕ АМЕРИКАНСКА КОРОНА КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА ГЛЕДА ФИЛМА !ЛЪЖИТЕ ВИ ВЕЧЕ СЕ ОПЛЕТАХА ....БАХХХ ТЪЗ КРИВА ЖУРНАЛИСТИКА .НАРОДА ИМА ПРАВО НА СВОБОДА НА СЛОВОТО НЕ СЛУЖЕЩИТЕ НА АНТИНАРОДНАТА ВЛАСТ.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие комшуларите ги не мислете.Там управлява само един,и се чува само неговият глас.Като си вдигне ръката,всички падат на земята.Не е казал,не е изкарал армията.Да му мислим ние с глобите по парковете,и другите дето са с парите и се събират по много да ядат и да пият и никой нищо не може да им каже.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замразяват вноските по кредитни карти. В Турция всеки има поне по 6-7 кредитни карти. Там са популярни кредитните карти а не потребителските кредити поради ниската месечна вноска : 3% от главницата.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1-ви април на ВСИЧКИ пенсионери в Турция ще бъдат преведени допълнително по 1000 лири (290 лева).
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишете за Ердоган и всички министри от правителството им. Отказват се от заплатите си в продължение на седем месеца. Всеки лекар ще получи допълнително по 6 хиляди лири (2000 лева) към заплатата си. Най ниската пенсия става 1500 лири (450 лева). Всеки който е останал без работа заради съкращения и се регистрира като безработен ще получава минимална заплата (2200 лири - 680 лв) до отменяне на изв.положение. Студентите няма да плащат за семестри през следващите месеци. Допълнително 8GB моб.интернет всеки месец за учащите се.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един приятел каза че вирусът прецаквал първо най злобните хора.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Шахин КючюксикиоглуОще жив ли си бе, не се притеснявай вода ще има за всички ви.
5
6
 
8
 
! Отговори
Шахин Кючюксикиоглу преди 4 години
Ердоган загроби Турция!
4
9
 
9
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Ако съдим по турците в България, турция ще е дивашка страна, нещо като Мароко, Уганда, Муксико...
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3А с истанбулските котки какво става, че се притеснявам?-----------------------Мячат на умрело!
2
2
 
7
 
! Отговори
баш новина преди 4 години
А от утре тръгват и млекарите с гюмовете и канчето. :)
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турски лекар каза снощи по Хабертюрк, че има вероятност болестта да се е разпространила по света още в началото на 2019 година. Той защити твърдението си факта, че миналата година имало голямо увеличение на процентът на млади хора с пневмония в Турция. В САЩ също е имало често болни от пневмония както и смъртни случаи за което американците са посочили като причина електронните цигари.

Спонсорирани публикации