По-различно ли се бори Германия с коронавируса? Говори д-р Таблов

По думите на българският лекар - не
31 мар 2020 21:35, Нели Христова
105
По-различно ли се бори Германия с коронавируса? Говори д-р Таблов
Снимка: БГНЕС

Начинът, по който работят медиците в Германия е същият като този в цяла Европа. И все пак, страната се различава много от останалите държави, в които пламти пандемията - смъртността е ниска, а на нейните лекари разчитат и други европейски държави, като Франция.

Ала болниците се подготвят и за по-голяма вълна от заболели с COVID-19, казва пред БНР д-р Борис Таблов, който е анестезиолог-реаниматор в Германия и работи в гр. Нойрупин, разположен на 60 км северозападно от Берлин. Той е и преподавател в Медицинския институт на провинция Бранденбург.

"В провинция Бранденбург в Германия има около 1000 заразени с COVID-19 за момента. В Берлин положението е малко по-сериозно – над 2500. Може би има особеност, че Бранденбург е в бившата Източна Германия и тук населението не е е толкова мобилно", обяснява медикът.

"Подготвяме се за значително по-голям брой. В нашия регион, в който се намира болницата, за момента имаме 14 случая регистрирани. Под карантина болници не са поставяни все още. От две седмици тече процес на подготовка за по-голяма вълна от болни с COVID-19 и затова болниците се подготвят така да разделят потоците от пациенти, че да не се налага карантинирането на цели отделения", ракзазва д-р Таблов.

И в Германия пациентите със съмнения за COVID-19 трябва да се свържат с личния си лекар. Медикът се свързва със съответната здравна институция, която отговаря за района, и насочва пациента към мобилен пункт, откъдето се вземат проби за PCR тест. Резултатите се получават след 2 дни.

"Работим както всички колеги. Нашата база данни все още е твърде малка, за да проявяваме някаква голяма степен на пионерство. Базираме се на опита и на това, което получаваме като информация от страни като Китай и като Италия, където вече повече случаи са натрупани. Както всички други, четем научната информация и се опитваме с препаратите, за които се появяват съобщения, че биха били помогнали на тези пациенти", казва лекарят.

В болниците в Германия също има недостиг на защитни средства, маски и дезинфектанти.

"Ръководството на болницата излезе с апел към гражданите в региона, който се е подготвил и е купил по-голямо количество ръкавици и предпазни маски, ако може да ги занесе в болницата, където ще са далеч по-необходими. Както сами разбирате, не е по-различно от България", обяснява доктор Таблов.

Той допълнва, че различните провинции в Германия имат автономия да предлагат бонуси на хората, които се борят с коронавируса. В Бранденбург тя е 1500 евро не само за медиците, а "за всички, които не могат да спрат работа по една или друга причина". Върху тази премия няма да се плащат данъци.

Относно мерките у нас и в Германия, лекарят  коментира:

"В България сякаш мерките бяха взети по-радикално и по-рано, което, според мен, е по-правилният подход. В Германия започнаха около 10 дни по-късно да прилагат по-радикални мерки като затваряне на училища, на университети, масови събирания и други - нещо, което със сигурност оказва отражение върху разпространението на заболяването в България. Ако сравни човек числата, България за момента се справя доста по-добре – броят на случаите е значително по малък. Разбира се и популацията е 10 пъти по-малка, но броят на тежките случаи, на починалите, а и общият брой е по-малък".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
м...да преди 4 години
А бе тоя вирус започна да придобива все по-отчетлива физиономия.Явно е джентълмен,отнася се по-снизходително към жените, щади ги,така да се каже. Наказва немърливите, всички по-дисциплинирани се оттърват по-леко .Побутва ни за по-добра хигиена. Закача се и с ВИП песоните,разходи се из някои дворци, не пропуска и спортисти и депутати. Децата общо взето -не ги закача.Набързо вкарва по-разглезените в режим на ограничения и пестеливост.Изкарва наяве хубавото и лошото от всеки един
87
1
 
5
 
! Отговори
Соцмединината преди 4 години
До Fin Това,което започва да се прояснява е,че в бившите сацстрани вирусът се разпространява по-бавно и жертвите са по-малко. Немците първи забелязаха ,че в бившето ГДР заразените и особено умрелите са процентно по-малко от бившето ГФР. Това се обяснява с инерцията от масовото превантивно здравеопазване в годините на социализма и все още не напълно преминалата на пазарен принцип на 100% медицина. Все още има лекари от соца дето си спомнят що е то Хипократова клетва.
86
0
 
4
 
! Отговори
Fin преди 4 години
Този вирус е уникален, във всяка държава мутира като мине границата и приема националните особенности на територията. И засяга поне 80 от населението- това е непроменлива черта на вируса.
85
0
 
3
 
! Отговори
147 преди 4 години
Намерих и "хаштаг" в Уикипедията, по-долy в текста се казва:"Представлява дума или символен низ, предхождани от символа диез (#). Така съставената поредица от букви, цифри и знаци[3] се превръща в етикет, който предоставя метаинформация при кратки текстови съобщения."
84
0
 
0
 
! Отговори
147 преди 4 години
"Марка или бранд (на английски: brand) е термин в маркетинга, който описва компания, продукт, продуктова линия или услуга."(От Wikipedia)
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 93 Не се засягай, аз съм старо куче и по друг начин виждам (или не виждам) нещата :)) Всичко най-добро ти желая! Между другото, не ми е за първи път да водя тоя разговор, защото вкъщи имам студентка по медицина и е със същия акъл. Не можеш да си представиш какъв кеф е да одъртееш и да дразниш младите всезнайковци :)))
82
2
 
0
 
! Отговори
kaputt преди 4 години
в съвремието в което живеем си има наложени брандове , даже самата дума бранд е бранд, трендове и така нататък, няма как да преведеш нещо което е бренд защото човека с който комуникираш няма да те разбере, поради наситеното ни от информация и забързано ежедневие се налага да съкращаваме количеството за сметка на качеството за предаването на информацията, тоест с малко думи да предаваме повече информация , така го виждам, но нямам никакво задълбочено изучаване на тази материя
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 93 Пожелавам ти някой ден да минеш от лекуване на хора в безсъзнание, към такива, които сами идват при тебе.
80
0
 
0
 
! Отговори
147 преди 4 години
До 147Продължение ...(повечето технически), но това са моите компромиси. Аз НИКОГА не слагам черни точки и не се заяждам с журналистите, защото и те са хора и си имат редактори да ги критикуват :)
79
0
 
2
 
! Отговори
147 преди 4 години
До kaputtНе, братче, не! Не те поправям, а споменавам моето впечатление от използването на непреведени думи. Та България я има от 1300 години. Аз обожавам архаизмите на дядо ми, който беше ослепял след операция от катаракт и ме гледаше денем), и тези архаизми са от турски проижод; приемам думите от гръцки произход, тъй като гърците се пишат за родоначалници на всичко, дори своят и луната; примирила съм се с русизмите, но за някои англоезични думи си има превод, защото сме приемали немски думи
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 92На акъл си тинейджър, тъй че си точно "момче", а когато си в безсъзнание ще ти е трудно да решаваш ти ....
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами научи се да се замисляш над нещата, преди да са те изненадали, "моето момче". И след като още не ти се е случвало, може би да съм по-възрастен от тебе. И ще ме лекуваш, ако аз ти разреша и ти гласувам доверие. Така стоят нещата.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 86Не знам, моето момче, защото никога не ми се е налагало да го правя по такъв начин, но ако някой ден се наложи, няма да е заради нищо което е родило отвратителното ти съзнание. Даже и теб ще те лекувам по най-добрия начин докато мога и съм в България, но усещам, че това няма да е за дълго ....
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, които умряха от коронавирус, не бяха закарани в болница в критично състояние, това първо. Второ - кой закон дава право на лекар да изключи един, обричайки го на гибел, за да включи друг?
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заваля дъжд.
73
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обясни ми пак - защо откачаш един човек, за да закачиш друг? Аз съм *** невежа - простичко ми обясни? В Академията ли се учи това, някакви правила ли има? Ако ти сложат 1000 кинта в джобчето, това влияе ли върху решението? Просто питам, нищо лично?
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България са малко,защото се правят малко тестове.Около 300 на ден,от които има 20-30 души средно.Ако се направят 5000 теста на ден ще бъдат 500 души.Така има да се точим до Коледа,а и емигрантите непрекъснато ще внасят.До краят на годината със сигурност ще го има този проблем.Щем не щем,ще трябва да пуснем икономиката и да излезем.
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 81Така ли, и колко пъти ти се е налагало да реагираш на критичен случай с масивно отказване на органи, та знаеш кой колко е кадърен? Леле, май вярно трябва да си събираме багажа и да се изнасяме от тая държава.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последният ден на март сме, усмихнете се.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо прости хора смятат че някой се интересува от простоватото им мнение

Спонсорирани публикации